Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Οι Ιταλοί θα ξανάρθουν – "Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στην Κύπρο" λέει η ΕΝΙ

Οι Ιταλοί θα ξανάρθουν – "Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στην Κύπρο" λέει η ΕΝΙ
Αποφασισμένη η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην Κύπρο σε ότι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ.

16/03/2018

Η αποφασιστικότητα της ΕΝΙ να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα συμβόλαια, τα οποία αφορούν συνολικά έξι ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας Lapo Pistelli.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συμμετοχής του κ. Χριστοδουλίδη στην Υπουργική Συνάντηση για στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, καθώς και στην έκτακτη υπουργική διάσκεψη για την Υπηρεσία UNRWA για παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, στη Ρώμη.

Προστίθεται ότι κατά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο της ΕΝΙ έγινε αξιολόγηση των σχέσεων της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το φως και των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα της Κύπρου και των γενικότερων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, υπήρξε συναντίληψη ως προς τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως ζωτικής πηγής εφοδιασμού υδρογονανθράκων της περιοχής και της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό «συζητήθηκε η δυνητική κεντρικότητα του ρόλου της Κύπρου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελλοντικών συνεργειών στον τομέα των υδρογονανθράκων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με τον Ιταλό ομόλογό του συναντήθηκε ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Οι σχέσεις Κύπρου - Ιταλίας και οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ιταλό ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο, στη Ρώμη.

«Με τον Ιταλό ΥΠΕΞ είχαμε ειλικρινή και καρποφόρα συζήτηση για τις σχέσεις Κύπρου - Ιταλίας και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για το πώς μπορούν αυτές να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στον επίσημο του λογαριασμό στο Twitter.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η ατζέντα των επερχόμενων Συμβουλίων στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρεται.

Τηλεφωνική επικοινωνία Aναστασιάδη – Τουσκ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μέσω Tweeter. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για "καλή συνομιλία", ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, με δική του ανάρτηση στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε ότι "πραγματοποιήθηκε παραγωγική ανταλλαγή απόψεων επί της ατζέντας του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου" και συμπλήρωσε πως "επαναβεβαιώθηκε η σημασία της στήριξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

Σε ήρεμα νερά οι έρευνες στο τεμάχιο 10

Για τους επόμενους δυο μήνες τα ναυλωμένα πλοία της κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum, Ocean Investigator και Med Surveyor, θα βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να προετοιμάσουν το «έδαφος» ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2018 να ξεκινήσει η μια από τις δυο ερευνητικές γεωτρήσεις, που θα πραγματοποιήσει ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός στο τεμάχιο 10.

Τα δυο πλοία βρίσκονται ήδη στο λιμάνι Λεμεσού όπου αναμένεται τις επόμενες μέρες να σηκώσουν άγκυρες για το τεμάχιο 10 για να πραγματοποιήσουν έρευνες προκειμένου η κοινοπραξία να εξασφαλίσει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες για τις γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει. Με βάση την εικόνα που υπάρχει στην περιοχή, οι έρευνες δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν υπό την πίεση εξωγενών παραγόντων κάτι, που όπως πιστεύεται, θα επισπεύσει το έργο των δυο ερευνητικών πλοίων.

Σε πολιτικό επίπεδο γίνεται λόγος για έρευνες ρουτίνας που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, και σε άλλα τεμάχια, χωρίς να παρατηρηθούν οποιαδήποτε προβλήματα κατά την εκτέλεση των εργασιών. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όπως φαίνεται, έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες προετοιμασίες τόσο επί της ουσίας όσο και σε ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια μέσων και προσωπικού.

Πρακτορεία: ΚΥΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ & ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου