Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Tempo Forte: Ελλάδα - Ιταλία και πολιτισμός

tempo-forte-ellada---italia-kai-politismos

Στις 29 Μαρτίου εγκαινιάζεται μια πρωτοβουλία που ονομάζεται TEMPO FORTE, δανεισμένη από έναν όρο της μουσικής.

22 03 2018 

H Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα δραστηριοποιείται για να δώσει μια νέα ώθηση στις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με την Ελλάδα. «Πρόκειται για μία δέσμευση που αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, κατά την διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων στην Κέρκυρα (την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου που έγινε ποτέ μεταξύ των δύο χωρών μας από την Ενοποίηση της Ιταλίας ως τις ημέρες μας)». Ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που βρίσκεται στην προτεραιότητα των σχέσεων μας. Σε αυτόν αντιλαμβάνεται κανείς πλήρως τους πλούσιους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών μας, το ότι είμαστε «ούνα φάτσα». Είναι ένας δεσμός που υλοποιείται σε πολλά επίπεδα και τομείς και στον οποίο γίνεται εμφανής η ευρύτητα των θεμάτων που μπορούμε μαζί να εξερευνήσουμε», λέει ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Efisio Luigi Marras.

Έτσι, στις 29 Μαρτίου εγκαινιάζεται μια πρωτοβουλία που ονομάζεται TEMPO FORTE, δανεισμένη από έναν όρο της μουσικής, ώστε να εκφράζει την αποφασιστικότητα και τον ενθουσιασμό που χαρακτηρίζει Ιταλούς και Έλληνες σε αυτή την προσπάθεια.

Το Tempo Forte είναι καταρχάς μία μέθοδος εργασίας που στοχεύει στην δημιουργία μιας πλατφόρμας επαφής μεταξύ θεσμών, πολιτιστικών φορέων, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών Ελλήνων και Ιταλών, για την σύσφιξη ή την δημιουργία νέων και άμεσων δεσμών ανάμεσά τους.  Ο στόχος να δημιουργηθεί  ένας διάλογος του οποίου η απουσία έγινε αισθητή ιδιαίτερα τα τελευταία αυτά τα χρόνια, με σκοπό να μεταφερθεί περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία.

Η συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες θα υπάρχει σε όλο το εύρος του πολιτισμού από την κλασσική αρχαιότητα ως τις πιο σύγχρονες εκφράσεις του πολιτισμού που επέδειξαν, σε αμφότερες τις χώρες,  αξιοθαύμαστη αντοχή απέναντι στην κρίση των τελευταίων ετών, διατηρώντας μάλιστα μεγάλη ζωτικότητα.

Η Ιταλία στην Επίδαυρο

Η Ιταλία επιστρέφει στην Επίδαυρο με τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» στις 17-18 του προσεχούς Αυγούστου, μια παραγωγή του “INDA” του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος της Ιταλίας, σε συνεργασία με ένα σημαντικό Έλληνα σκηνογράφο και που συνεργαζόμαστε για τα εγκαίνια της Οικίας – Μουσείου του Oύγκο Φόσκολο στην Ζάκυνθο.

Στις αρχές Ιουνίου  θα παρουσθιαστεί ένα Αναδρομικό Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στον Ιταλό δημιουργό, σκηνοθέτη, διανοούμενο και ποιητή Πιέρ Πάολο Παζολίνι, με την προβολή 20 ταινιών και ντοκιμαντέρ, μία έκθεση φωτογραφίας και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Ινστιτούτο Luce και την Ταινιοθήκη της Μπολόνια.

Πολλές είναι και οι άλλες εκδηλώσεις που εντάσσονται στο «Εαρινό Πρόγραμμα» του Tempo Forte,  το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα  στις 29 Μαρτίου 2018 κατά την διάρκεια της Τελετής Έναρξης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου