Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Ιταλία: Προχωρά η υποβρύχια καλλιέργια τροφίμων

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ιταλία: Προχωρά η υποβρύχια καλλιέργια τροφίμων

Στόχος να αναπτυχθεί μια μακροπρόθεσμη εναλλακτική μορφή γεωργίας, οικονομικά βιώσιμη, μέσα από ένα οικολογικό και αυτόνομο σύστημα που θα αναπτύσσεται κάτω από το νερό χωρίς να απαιτείται μεγάλο κόστος κατασκευής.

Iωάννης Γιαγκίνης, 19/03/2018

Επιτυχημένο αποδείχθηκε το πείραμα με τον Κήπο του Νέμο, μια ιδέα του ιταλού χημκού μηχανικού Σέρτζιο Γκαμπερίνι για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλλιεργιών και την εξεύρεση νέων τρόπων παραγωγής τροφίμων.

Συνολικά τοποθετήθηκαν σε βάθος οκτώ μέτρων έξι μικρές διαφανείς βιοσφαίρες σε μορφή μπαλονιών, μέσα στις οποίες εγκλωβίστηκε αέρας και επιχειρήθηκε να καλλιεργηθούν σπόροι βασιλικού.

Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά, αφού τα φυτά αναπτύχθηκαν σε αυτό το υποβρύχιο περιβάλλον χρησιμοποιώντας το ηλικιακό φως και αποδείχθηκε ότι δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνα της ξηράς.

Oι δεξαμενές αυτές λειτουργούν ως στεγανά περιβάλλοντα και τα φυτά προστατεύονται από ενδεχόμενες κακές καιρικές συνθήκες όπως έντονες βροχοπτώσεις ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Στόχος είναι η υποβρύχια καλλιέργεια ως μια μακροπρόθεσμη εναλλακτική μορφή γεωργίας να γίνει οικονομικά βιώσιμη μέσα από ένα οικολογικό και αυτόνομο σύστημα που θα αναπτύσσεται κάτω από το νερό χωρίς να απαιτείται μεγάλο κόστος κατασκευής

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι μέχρι το 2050 ο κόσμος θα χρειαστεί 50% περισσότερα τρόφιμα, ζωοτροφές και βιοκαύσιμα για να στηρίξει τη γεωργία καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται τότε να προσεγγίσει τα 10 δισεκατομμύρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου