Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Ιταλία: Οργή της εθνικιστικής Δεξιάς για την απέλαση Ρώσων διπλωματών

«Στα κάγκελα» Σαλβίνι και Μελόνι κατά ΗΠΑ, Ε.Ε. και υπηρεσιακής κυβέρνησης Τζεντιλόνι

REUTERS/STRINGER

Ο ηγέτης της εθνικιστικής δεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής - πλέον - της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας και πιθανόν επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, επέκρινε τις ΗΠΑ και  πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχώρησαν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών, με αφορμή την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Μ. Βρετανία.

26 Μαρτίου 2018 

«Το μποϊκοτάρισμα της Ρωσίας, η ανανέωση των κυρώσεων και η απέλαση διπλωματών δεν επιλύουν τα προβλήματα, τα επιδεινώνουν», έγραψε ο Μ. Σαλβίνι, γνωστός για τα φιλικά του αισθήματα προς τη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν, σε μήνυμά του στο Twitter.

Τουλάχιστον 18 χώρες έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής ότι θα απελάσουν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες. Η απερχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας της Ιταλίας, με επικεφαλής τον κεντροαριστερό Πάολο Τζεντιλόνι, διέταξε και εκείνη την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, απόφαση που προκάλεσε την οργή του επίσης εθνικιστικού δεξιού, μεταφασιστικού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι, τρίτου ισχυρότερου εταίρου της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας.

«Απαράδεκτο που μια υπηρεσιακή κυβέρνηση απέλασε δύο εργαζόμενους στη ρωσική πρεσβεία», αντέδρασε η Τζ. Μελόνι, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «δουλοπρέπεια» απέναντι σε άλλα κράτη. «Ευτυχώς, πολύ σύντομα δεν θα είναι πλέον σε θέση να βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα της Ιταλίας», πρόσθεσε.

Το 2017, η Λέγκα του Σαλβίνι υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Ενωμένη Ρωσία, το δεξιό κυβερνών κόμμα του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από το οποίο προέρχεται και ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ωστόσο έχει διαψεύσει κατ' επανάληψη τις κατηγορίες ότι έλαβε χρήματα από τη Μόσχα για να τα χρησιμοποιήσει στις προεκλογικές εκστρατείες της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου