Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Μόσχα: Οι πρέσβεις της Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας στο Υπουργείο Εξωτερικών

 

Κινητικότητα παρατηρείται από το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στη Μόσχα, καθώς εθεάθησαν να φτάνουν σε αυτό οι πρέσβεις της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. 

30 Μαρτίου 2018 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ, οι πρεσβευτές των ξένων χωρών που έλαβαν «μη φιλικά» μέτρα απέναντι στην Ρωσία όσον αφορά την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, εκλήθησαν στο Υπουργείο για να ενημερωθούν για τα μέτρα αντιποίνων της Μόσχας.

Την είδηση μετέδωσε ένας εικονολήπτης του Reuters, όταν είδε το αυτοκίνητο του Βρετανού πρέσβη στη Μόσχα,  Λόρι Μπρίστοου, να φτάνει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Λίγο αργότερα,  έφτασαν και οι πρέσβεις της Γαλλίας Sylvie Bermann, της Γερμανίας Ruediger von Fritsch,καθώς επίσης και οι απεσταλμένοι της Ιταλίας και της Πολωνίας.

Βγαίνοντας από το κτίριο, ο Γερμανός πρεσβευτής Ruediger von Fritsch δήλωσε ότι η Ρωσία οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ στη Βρετανία, αλλά σημείωσε ότι το Βερολίνο είναι ανοιχτό σε έναν διάλογο και επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Η συγκέντρωση των πρεσβευτών στο Ρωσικό Υπουργείο ήρθε λίγες ώρες μετά την απόφαση της Μόσχας να απελάσει  60 Αμερικανούς διπλωμάτες και να κλείσει και το αμερικανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη, ως αντίποινα στις αντίστοιχες ενέργειες των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να επιθυμεί την ανάπτυξη καλών σχέσεων με όλες τις χώρες, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

«Δεν είναι η Ρωσία αυτή που ξεκίνησε διπλωματικό πόλεμο», τόνισε ο Πεσκόφ. «Η Ρωσία αναγκάστηκε να λάβει μέτρα ως απάντηση στις μη φιλικές και παράνομες ενέργειες της Ουάσινγκτον»

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, οι ΗΠΑ απέλασαν 60 Ρώσους διπλωμάτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία που υποστηρίζει ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι.

Για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απάντηση της Μόσχας «θα είναι για όλες αντίστοιχη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που θα φύγουν από τη Ρωσία».

Συνολικά, περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, την Ουκρανία και την Αυστραλία, απελάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου