Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Τα Μυστήρια της Σικελίας (Sicilian Ghost Story)


Δραματική 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 120'

Ιταλογαλλική ταινία, σκηνοθεσία Φάμπιο Γκρασαντόνια, Αντόνιο Πιάτσα με τους: Τζούλια Γιεντλικόφσκα, Γκαετάνο Φερνάντεζ, Κορίνε Μουσαλάρι.

Ένας 13χρονος εξαφανίζεται από το χωριό του και η απραξία των ενηλίκων οδηγεί τη συνομήλικη φίλη του στην απόφαση να αναζητήσει μόνη της τα ίχνη του.

Ο μαγικός ρεαλισμός συναντά το ρομαντισμό σε ένα φιλμ με πολλές αρετές, που εμπνέεται από τους αδερφούς Γκριμ και το μύθο της Περσεφόνης για να καταστρώσει ονειρικές, αν και ανά στιγμές φλύαρες εικόνες, οι οποίες επικρίνουν τη συμμόρφωση των ενηλίκων στο νόμο της σιωπής που επιβάλλει διαχρονικά η Κόζα Νόστρα.

Το σκηνοθετικό δίδυμο Φάμπιο Γκρασαντόνια - Αντόνιο­ Πιάτσα μας έδωσε πριν από πέντε χρόνια το ατμοσφαιρικό και τρομερά ενδιαφέρον­ «Salvo», με το οποίο επιδίωξε μια διαφορετική απεικόνιση του (υπο)κόσμου της μαφίας από αυτήν που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο σινεμά. Στη νέα τους ταινία διευρύνουν το ίδιο πεδίο εξερεύνησης, τοποθετώντας την κάμερα στην οπτική γωνία των δύο μικρών πρωταγωνιστών μιας πραγματικής ιστορίας. Τη δεκαετία του ’90, σε ένα απομονωμένο χωριό της Σικελίας, ο 13χρονος Τζουζέπε (Γκαετάνο Φερνάντεζ) εξαφανίζεται ξαφνικά, χωρίς όμως να αντιδράσει κάποιος εκτός από τη φίλη του Λούνα (Τζούλια Γεντλικόφσκα), η οποία είναι αποφασισμένη να τον εντοπίσει καθώς είναι ερωτευμένη μαζί του.
 
Η σκηνοθεσία των Σικελών Γκρασα­ντόνια και Πιάτσα καταργεί έντεχνα­ τα όρια ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, φτιάχνοντας έναν κόσμο παραμυθιού που θυμίζει αμυδρά εκείνον του «Λαβύρινθου του Πάνα». Εκεί η Λούνα βρίσκει μιαν ασφάλεια που της λείπει από την καθημερινότητα και την οπλίζει με θάρρος. Αν και χωρίς ομιλούντα πλάσματα, όπως στην ταινία του Γκιγέρμο ντελ Τόρο­, αυτό το σύμπαν βοηθάει την ηρωίδα να κατανοήσει το πρωτόγνωρο σε εκείνη κακό που της στέρησε τον φίλο της. Ο μαγικός ρεαλισμός συναντά το ρομαντισμό σε αυτό το ­γεμάτο αρετές φιλμ, που εμπνέεται­ από τους αδερφούς Γκριμ και το μύθο της Περσεφόνης για να ζωντανέψει ονειρικές, αν και ανά στιγμές φλύαρες εικόνες, οι οποίες επικρίνουν τη συμμόρφωση των ενηλίκων στο νόμο της σιωπής που επιβάλλει η Κόζα Νόστρα και φαίνεται να έχουν βιώσει στο πετσί τους και οι ίδιοι οι σκηνοθέτες.

Δραματική | Έγχρ. | Διάρκεια: 120'
Ιταλία, Γαλλία 2017
Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ

Που παίζεται η ταινία:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου