Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Γαλέριος, Ρωμαίος αυτοκράτορας: Αν και αντίπαλος του Χριστιανισμού, έδωσε τέλος στις διώξεις όταν εξέδωσε ένα διάταγμα ανοχής το 311

Αποτέλεσμα εικόνας

Ο Γάιος Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός Αύγουστος (Gaius Galerius Valerius Maximianus, 250 – 5 Μαΐου 311) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 305 έως το 311. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, βοηθούμενος από τον Διοκλητιανό, πολέμησε εναντίον της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών, καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσά τους Κτησιφώντα το 299. Αν και ήταν ένθερμος αντίπαλος του Χριστιανισμού, έδωσε τέλος στις διώξεις όταν εξέδωσε ένα διάταγμα ανοχής το 311.

05 05 2017

Ο Γαλέριος γεννήθηκε στη Σερδική, αν και μερικοί σύγχρονοι μελετητές θεωρούν τη στρατηγική θέση όπου έχτισε αργότερα το παλάτι του, στη σημερινή Σερβία, ως το μέρος της γέννησης και της ταφής του. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Θράκη και η μητέρα του από τη Δακία. Αρχικά ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του ως βοσκός. Υπηρέτησε ως στρατιώτης, υπό των αυτοκρατόρων Αυρηλιανού και Πρόμπου και το 293, με την καθιέρωση της τετραρχίας, ορίστηκε «Καίσαρας» μαζί με τον Κωντάντιο Χλωρό. Παντρεύτηκε την κόρη του Διοκλητιανού Βαλέρια.

Πέθανε το 311 από φρικτή ασθένεια, όπως περιγράφει ο Ευσέβιος ο Καισαρείας. 

Πόλεμος με του Πέρσες

Το 295/296 ο Ναρσής κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η προσπάθεια του Ναρσή να καταλάβει την υπό ρωμαϊκή κατοχή Μεσοποταμία οδήγησε σε νίκη επί του Γαλέριου, τότε διοικητή των ανατολικών δυνάμεων του στρατού. Ωστόσο ηττήθηκε σε μάχη στην Αρμενία. Ακολούθησαν κι άλλες νικηφόρες μάχες του Γαλέριου στην περιοχή που οδήγησαν στην κατάληψη της πρωτεύουσά των Περσών Κτησιφώντα.

Θεσσαλονίκη

Ο Γαλέριος όρισε τη Θεσσαλονίκη ως διοικητική πρωτεύουσα του τμήματος της αυτοκρατορίας που διοικούσε ο ίδιος. Έχτισε αυτοκρατορικό παλάτι, ιππόδρομο, αψίδα θριάμβου και μαυσωλείο.


Εικόνα: Το πορτραίτο προέρχεται από το λεγόμενο «μικρό τόξο του Γαλερίου», το οποίο βρέθηκε το 1957 λίγο νοτιότερα από τον μεγάλο προθάλαμο του Οκταγώνου, στην οδό Ισαύρων 5. Ο Καίσαρας αποδίδεται αγένειος και φορώντας την επίσημη στρατιωτική ενδυμασία, ενώ η πόρπη στη δεξιά του πλευρά δηλώνει το ανώτατο αξίωμά του.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΔΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου