Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Τζιάν Μαρία Βολοντέ

 Σχετική εικόνα

Ο Τζιάν Μαρία Βολοντέ (Ιταλικά: Gian Maria Volonte)(γενν. 9 Απριλίου 1933, Μιλάνο - 6 Δεκεμβρίου 1994,Φλώρινα) ήταν Ιταλός Ηθοποιός του κινηματογράφου. Είναι ίσως ο πιο διασήμος ηθοποιός εκτός Ιταλίας κυρίως για τους ρόλους του στα σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε, του Ραμόν Ρόχος στην ταινία Για Μια Χούφτα Δολάρια και του Ελ Ίντίο στην ταινία Μονομαχία Στο Ελ Πάσο.

Βιογραφία

Ο Βολοντέ γεννήθηκε στο Μιλάνο αλλά μεγαλωσε στο Τορίνο. Ο πατέρας του Μάριο, ήταν φασίστας αξιωματούχος (περιόδος Μουσολίνι) από το Σαρόνο (επαρχία του Βαρέζε), που το 1944 ήταν διοικητής της Μαύρης Εκατονταρχίας του Τσιβάσο, κοντά στο Τορίνο. Η μητέρα του, Καρολίνα Μπιάνκι ανήκε σε εύπορη βιομηχανική οικογένεια του Μιλάνο. Ο νεώτερος αδερφός του Κλαούντιο ήταν επίσης ηθοποιός. Πήγε στη Ρώμη με το τραίνο για να ξεκινήσει την καριέρα του σπουδαζόντας στην Εθνική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης Σιλβίο Ντ'Αμίκο, από την οποία έφυγε το 1957. Έκανε μια συντόμη καριέρα στην τηλεόραση παιζόντας έργα των Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και Κάρλο Γκολντόνι, προτού ξεκινήσει την κινηματογραφική του καριέρα.

Καριέρα και Διακρίσεις

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Βολοντέ έγινε με την ταινία "Υπό δέκα σημαίες" (Sotto dieci bandiere, 1960), σκηνοθετημένο από τον Ντούλιο Κολέτι. Μετά από 4 χρόνια θα παίξει τον "Ραμόν Ρόχος" στο "Για Μια Χούφτα Δολάρια (1964)" και τον "Ελ Ιντίο" στο "Μονομαχία Στο Ελ Πάσο (1965)". Και τους δύο ρόλους του το έκανε για οικονομικούς λόγους και δεν τους θεωρούσε σημαντικούς. Και οι δύο ταινίες σκηνοθετήθηκαν απο τον τότε αγνώστο Σέρτζιο Λεόνε. Η επιτυχία αυτών των δύο γουέστερν έδωσαν στον Βολοντέ μεγάλη αναγνωρισημοτήτα σε διεθνές επίπεδο και απεκτήσε μεγάλη φήμη. Επαιξε τον "Κάρλο Λέβι" στην ταινία "Ο Χριστός σταματήσε στο Έμπολι (1979)" σε μια αυτοβιογραφική ιστορία. Επίσης επαίξε σε κωμικούς ρόλους όπως "Οι Γεναίοι του Μπρακαλεόνε (1966)".

Το 1968 κέρδισε το πρώτο του βραβείο ως καλύτερος ηθοποιός στην ταινία "Για κάθε δικό μου" σκηνοθετημένο απο τον Έλιο Πέτρι. Επίσης κέρδισε άλλες δύο φορές αυτό το βραβείο με τον ίδιο σκηνοθέτη. Η δευτέρη φορά ήταν για τον ρόλο του ως "Αστυνομικός Διευθυντής" στην ταινία "Έρευνα σε πολίτη υπέρανω υποψίας (1971) που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, και η τρίτη φορά ήταν για την ταινία "Η Αβυσσος, (1989)". Στο Φεστιβάλ των Καννών το 1983 κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τη ν ερμηνεία του στην ταινία "Ο θανάτος του Μάριο Ρίτσι". Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 4 χρόνια αργότερα θα κερδίσει την Αργυρή Αρκτό για την ταινία "Υπόθεση Μόρο". Το 1991 στο Φεστιβάλ της Βενετίας θα του απονέμηθει ο Χρυσός Λέοντας για το συνόλο της καριέρας του στον κινηματογράφο .

Προσωπική ζωή 

Ο Τζιάν Μαρία Βολοντέ ήταν γνωστός για τις ακρο-αριστερές αποψεις του. Απο την σχέση του με την ιταλίδα ηθοποιό Κάρλα Γκραβίνα απεκτήσε μια κόρη στις αρχές του 1960, την Τζοβάννα. Από το 1977 και μέχρι τον θανάτο του συζούσε με την ηθοποιό Αντζέλικα Ίπολιτο. 

Κατά την διαρκεία των γυρισμάτων της ταινίας "Το βλέμμα του Οδυσσέα" του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Φλώρινα έπαθε καρδιακή προσβολή. 

Μετά απο την επιθυμία του ίδιου έταφ η στο μικρό νησάκι της Σαρδηνίας "Ιζόλα Ντελλα Μανταλένα ".
  
Gian Maria Volontè.jpg

Φιλμογραφία

Για Μια Χούφτα Δολάρια (1964)
Μονομαχία Στο Ελ Πάσο (1965)
Ο Κόκκινος Κύκλος (1970)
Ερευνα σε πολίτη υπεράνω υποψίας (1970)
Λάκι Λουτσιάνο (1973)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου