Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Αρχιεπισκοπική Λατινική Βαρωνία της Πάτρας


Ο θυρεός του Ραϊμόνδου (Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Πάτρας και βαρώνος της Πάτρας, 1357-1360)

Η Αρχιεπισκοπική Λατινική Βαρωνία της Πάτρας ήταν μεσαιωνικό κρατίδιο (1209 - 1430) που ιδρύθηκε σαν υποτελές στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας· έπειτα στο Παπικό κράτος και τον Πάπα· κατά καιρούς πέρασε στα χέρια των Ενετών. Πρωτεύουσα της Βαρωνίας ήταν η Πάτρα όπου πήρε και το όνομα της.

Ιστορία       


Δημιουργήθηκε το 1209 από τον Γουλιέλμο Σαμπλίτη και ήταν η μεγαλύτερη, με οκτώ (8) φέουδα, από τις εννέα (9) εκκλησιαστικές βαρωνίες του πριγκιπάτου. Ο Λατίνος Αρχιεπίσκοπος της Πάτρας ήταν ο εκκλησιαστικό, ο πολεμικός και πολιτικός διοικητής, είχε τον τίτλο του «βαρώνου» και του «Έξαρχου της Αχαΐας». Από το 1388 ήταν ανεξάρτητο κρατίδιο αλλά έμεινε η επιρροή του Πάπα αφού ο αρχιεπίσκοπος-βαρώνος διοριζόταν από αυτόν.

Τον 14ο αιώνα ο Γουλιέλμος Β΄ Αλλαμάνος πούλησε την βαρωνία της Πάτρας στην Αρχεπισκοπική Λατινική Βαρωνία της Πάτρας για 16.000 χρυσά βυζαντινά νομίσματα. Κι έγινε η μεγαλύτερη Βαρωνία του πριγκιπάτου με 28 φέουδα.

Έπειτα από την αγορά της βαρωνίας της Πάτρας από την λατινική εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος της πόλης ήταν και βαρώνος υποτελής όμως στον Πάπα και στο βασίλειο της Νεαπόλεως, αλλά επί αρχιεπισκοπίας του Γουλιέλμου Φραγκιπάνη η βαρωνία έγινε ανεξάρτητη κι αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της και από την Αικατερίνη του Βαλουά το 1388. Οι Αρχιεπίσκοποι-Βαρώνοι διορίζονταν απευθείας από τον Πάπα και έπαιρναν την βαρωνία και την διοίκηση της σαν φέουδο, μάλιστα κάποιοι από αυτούς τον περισσότερο καιρό της αρχιεπισκοπίας τους έμεναν στην Ιταλία. Το 1408 η βαρωνία νοικιάστηκε για πέντε χρόνια στου Ενετούς η οποία διόρισε διοικητές αλλά ο τίτλος του βαρώνου παρέμεινε στον Αρχιεπίσκοπο, το 1813 έληξε η ενοικίαση κι επιστράφηκε στον αρχιεπίσκοπο, η μίσθωση ανανεώθηκε το 1418 για έναν χρόνο. Μερικά από τα τιμάρια που κατείχε η βαρωνία ήταν: η πόλη της Πάτρας (μετά την αγορά του 14ου αιώνα), η Λάρσα, το Μπυσιόλ (Buxiol), το Παυλόκαστρο κ.ά.

Η Βαρωνία καταλήφθηκε μετά από αρκετές προσπάθειες από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο το 1430 κι έπειτα από την πολιορκία της Πάτρας του 1429.

Εδώ ο κατάλογος των Βαρώνων της Πάτρας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου