Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Ιταλία: Αντιπαράθεση για τον... Μουσολίνι πινιάτα


Η τύπου αναπαράσταση της δολοφονίας και της δημόσιας κρεμάλας του Ιταλού δικτάτορα και της ερωμένης του το 1945 μετά την απελευθέρωση της χώρας.

28/04/2018

Αναστάτωση και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών και κοινωνικών ομάδων προκάλεσε η κίνηση μίας αντιφασιστικής συλλογικότητας να κρεμάσει το είδωλο του Μουσολίνι ως... πινιάτα και να προσκαλέσει παιδιά να το σπάσουν, χτυπώντας με κοντάρια, για να... αδειάσει τα γλυκίσματα που έκρυβε στο εσωτερικό του.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Ματσεράτα, με τους αριστεριστές να ήθελαν να γιορτάσουν την απελευθέρωση της Ιταλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κρεμώντας ανάποδα την γεμιστή κούκλα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η κίνησή τους, βέβαια, δεν ήταν απλώς μία... πινιάτα, αλλά μία τύπου αναπαράσταση όσων ακολούθησαν μετά το θάνατο του Ιταλού φασίστα. Μετά δολοφονία του Μουσολίνι και της ερωμένης του Κλάρας Πετάτσι, οι Ιταλοί αντιστασιακοί έσυραν δημοσίως τα πτώματά τους και τα κρέμασαν ανάποδα στην πλατεία.

Αντιδράσεις υπήρξαν τόσο από ακροδεξιές οργανώσεις, όσο και από κοινωνικές ομάδες που δεν επιθυμούν να συνδέσουν την εθνική εορτή της 25ης Απριλίου για την απελευθέρωση της Ιταλίας, με το ξέσπασμα που ακολούθησε την εποχή εκείνη και τον Ιταλό τότε δικτάτορα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου