Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ματαρέλα: Για την Ευρώπη ήρθε η ώρα της συγκεκριμένης δράσης

«Η Ιταλία μπορεί να κάνει την διαφορά»

Ματαρέλα: Για την Ευρώπη ήρθε η ώρα της συγκεκριμένης δράσης

«Για την Ευρώπη ήρθε η ώρα της συγκεκριμένης δράσης, η Ιταλία μπορεί να κάνει την διαφορά», τιτλοφορεί η εφημερίδα La Stampa συνέντευξη που της παραχώρησε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Μπορούμε να είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα φέρουμε σταθερότητα, θα επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης», υπογράμμισε ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα εξηγώντας ότι η Ιταλία έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, όταν «παρουσίασε το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, δυο επίσημα κείμενα τα οποία προκάλεσαν σύγκλιση και θετικές εκτιμήσεις».

Σύμφωνα με τον ιταλό πρόεδρο, «ξεκινά μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος: εκλείπουν άλλοθι και παγιωμένες συνήθειες στην ζωή της Ένωσης». Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, «θα πρέπει να είναι και η ευκαιρία για να ξεπερασθούν σοβαρές καθυστερήσεις και αντιστάσεις οι οποίες είναι πλέον απαράδεκτες, με στόχο να κατανοηθεί και πάλι πλήρως η ιστορική σημασία της ολοκλήρωσης της Ευρώπης και της συνοχής της Ένωσης».

«Η Ευρώπη είναι ένα θαρραλέο και φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο ενισχύεται από την ουσιαστική επιθυμία για ειρήνη και πρόοδο. Αποτελεί την μεγαλύτερη εγγύηση ελευθερίας για τους λαούς που είναι μέλη της. Όταν έπεφταν τα τείχη που είχε θελήσει το σιδηρούν παραπέτασμα, οι άνθρωποι χειροκροτούσαν διότι ένιωθαν ότι είχε κερδηθεί η ελευθερία. Με την ένταξή τους στην Ευρώπη, οι λαοί της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων αντιλαμβάνονταν αμέσως την σημασία του ότι είχαν εισέλθει σε μια ζώνη ειρήνης και σχετικής αλλά σαφώς μεγαλύτερης ευημερίας. Είναι απαραίτητο να μην επιτραπεί η καταστροφή αυτού του ιστού συνεργασίας και κοινή προσπάθειας που εγγυάται ειρήνη σε μια Ήπειρο η οποία διχάστηκε επί αιώνες από αιματηρές συγκρούσεις», δηλώνει στη La Stampa ο 75χρονος Ιταλός πρόεδρος που κατάγεται από τη Σικελία.

O Σέρτζιο Ματαρέλα θεωρεί ότι ο απομονωτισμός δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση και με αναφορά στη σημερινή Ευρώπη και την Ιστορία της σημειώνει: «Πως είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ως το βασίλειο της γραφειοκρατικής καταπίεσης; Πως είναι δυνατόν, ο μόνος υπερεθνικός οργανισμός που διαθέτει ένα κοινοβούλιο το οποίο εκλέγεται με την ψήφο των πολιτών να εκλαμβάνεται ως αντιδημοκρατικό; Το να επαναφέρουμε τείχη και φράχτες θα μας έκανε, μήπως, πιο ελεύθερους; Από ποιόν θα έπρεπε να προστατευθούμε; Από τους Αυστριακούς, τους Σλοβένους και τους Γάλλους; Αν σταματούσαμε να συνεργαζόμαστε με λαούς και χώρες της Ευρώπης που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες μας θα κερδίζαμε περισσότερη ασφάλεια σε σχέση με τους κινδύνους που προκύπτουν από διεθνείς προκλήσεις όπως εκείνες των τρομοκρατών; Την απάντηση σε αυτά τα βασικά ερωτήματα, ο κάθε ένας πρέπει να την ψάξει χρησιμοποιώντας την λογική του οικογενειάρχη, με αναφορά στο ρωμαϊκό δίκαιο και στον αστικό κώδικα».

Ο Ματαρέλα δεν κρύβει ότι στην σημερινή Ευρώπη υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά θεωρεί ότι «στο εδώλιο θα πρέπει να οδηγηθούν κάποιες ευρωπαϊκές πολιτικές οι οποίες αποδείχθηκαν ασφυκτικές». «Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν», τονίζει ο Ιταλός πρόεδρος, «είναι μια αποτελεσματική πολιτική πρωτοβουλία, η οποία να δώσει νέα ώθηση στην Ένωση, με πιστή αναφορά στους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυσή της».

«Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι ότι η Ευρώπη συνεχίζει την πορεία ολοκλήρωσής της», προσθέτει ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, ενώ ως κύριους στόχους για την Ένωση υποδεικνύει την ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης, την εφαρμογή του Συμφώνου για την Μετανάστευση που πρότεινε η Ιταλία, την καταπολέμηση της κυκλικής ανεργίας και την χρήση των περιθωρίων ευελιξίας για να προαχθούν παραγωγικές επενδύσεις.

Αναφερόμενος τέλος στην περιοχή των Βαλκανίων, ο Σέρτζιο Ματαρέλα υπογραμμίζει: «Έτσι όπως η Ευρώπη, που περιοριζόταν στην Δύση, δεν ήταν σε θέση να πετύχει την πλήρη ολοκλήρωση, με τον ίδιο τρόπο, σήμερα, δεν μπορεί να θεωρηθεί εντελώς ολοκληρωμένη χωρίς την παρουσία των νοτιοανατολικών χωρών. Η ευρωπαϊκή προοπτική στήριξε ήδη τις χώρες αυτές στην ανάπτυξη, στην επίλυση συγκρούσεων και εντάσεων, στην προσπάθεια οικοδόμησης σταθερών και αναπτυσσόμενων κοινωνιών. Η πρόοδος που σημειώθηκε στην περιοχή, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στις χώρες των Βαλκανίων, η ενίσχυση του κράτους δικαίου, είναι όλα βήματα προόδου τα οποία επιτελέσθηκαν έχοντας πάντα στο νου την προσέγγιση της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου