Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Από την Ιρλανδία και τις Βρυξέλλες σε Άμστερνταμ και Ρώμη

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Γιάνη Βαρουφάκη. Εκδήλωση και στην Αθήνα με θέμα «Πρώτα ήρθαν για τον Ασσάνζ».

Από την Ιρλανδία και τις Βρυξέλλες σε Άμστερνταμ και Ρώμη


Ευρωπαϊκή περιοδεία πραγματοποιεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συνιδρυτής του DiEM25 (Κινήματος για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης) Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς μετά την Ιρλανδία και τις Βρυξέλλες θα επισκεφθεί Ολλανδία και Ιταλία.

Στην Ιρλανδία βρέθηκε προσκεκλημένος από τους διοργανωτές του ZurichDalkeyLiteraryFestival. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ Βαρουφάκης είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας κ MichaelD. Higginsμε τον οποίο συζήτησαν για εβδομήντα λεπτά ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή κρίση, την Ιρλανδία, την Ελλάδα καθώς και μεθοδολογικά ζητήματα σχετικά με την κατανόηση των εξελίξεων αυτών. Ο κ. Βαρουφάκης παρακολούθησε την εξαιρετική -όπως την χαρακτήρισε- ομιλία του Ιρλανδού Προέδρου και, κατόπιν, ο Ιρλανδός Πρόεδρος παρακολούθησε την ομιλία του κ. Βαρουφάκη. 

Επιπλέον, πραγματοποίησε ομιλίες από κοινού με ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, όπως η γνωστή συγγραφέας ElifSafak και ο πολυβραβευμένος συνθέτης και ιδρυτικό μέλος του DiEM25 BrianEno, ο κ Βαρουφάκης συναντήθηκε, ακόμη, με μέλη του DiEM25 Δουβλίνου και του DiEM25 Μπέλφαστ. 

Χτες ο κ. Βαρουφάκης βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου το βράδυ έλαβε μέρος, μαζί με τον Κροάτη φιλόσοφο και συνιδρυτή του DiEM25 Srecko Horvat, σε εκδήλωση της οποίας το DiEM25 είναι συνδιοργανωτής, στο Κέντρο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (Bozar) με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών εγκλεισμού του Julian Assange στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και τίτλο «Πρώτα ήρθαν για τον Ασσάνζ» (“FirsttheycameforAssange”). 

Οι Βρυξέλλες είναι μια εκ των 14 πόλεων που συμμετέχουν σ’ αυτήν την εκστρατεία (Αθήνα, Βελιγράδι, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Μπουένος Άιρες, Μαδρίτη, Μιλάνο, Μοντεβιδέο, Νάπολι, Νέα Υόρκη, Κουίτο, Παρίσι, Σεράγεβο), ενώ μέρος θα λάβουν κι άλλοι υποστηρικτές της καμπάνιας όπως οι: Noam Chomsky, Brian Eno, Renata Avila, Patti Smith, Slavoj Zizek, Perez Esquivel, Michael Moore, PJ Harvey, Ken Loach, Vivienne Westwood κ.ά. Στην Αθήνα η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Gazarte, με τη συμμετοχή των Paul Mason, Γιώργου Πλειού και Κώστα Εφήμερου. 

Σήμερα ο κ Βαρουφάκης βρίσκεται στο Άμστερνταμ, όπου θα έχει συνάντηση με υποστηρικτές και μέλη του DiEM25 κι έπειτα θα μεταβεί στη Ρώμη. Στην ιταλική πρωτεύουσα θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων,με το δήμαρχο της Νάπολης κ Luigi de Magistris.


Του Βασίλη Σκουρή 

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου