Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Γιατί, Θεέ μου…

Ρίχνονται σήμερα στη μάχη τα αεροσκάφη από τη Γαλλία και την Ιταλία.


«Έγλειψε» τα σπίτια στο Κούρδαλι η φωτιά - Πύρινος όλεθρος στην περιοχή της Σολέας και συγκεκριμένα σε Καννάβια, Ασίνου, Σολέα, Σπήλια, Λημέρια - Πυρκαγιά και στην Καντού

Ακόμη μία κρίσιμη μάχη, ίσως η κρισιμότερη εδώ και τέσσερα εικοσιτετράωρα, ξεκίνησε σήμερα από τα εναέρια και τα πυροσβεστικά μέσα, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά που από την Κυριακή το μεσημέρι, όταν και ξέσπασε στην Ευρύχου, έχει καταστρέψει μοναδικά πράσινα τοπία.

Μέσα σε 72 ώρες έχει κάψει, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα κυρίως δασικής αλλά και αγροτικής έκτασης. Ωστόσο, είναι νωρίς να γίνει οριστική καταμέτρηση της καταστροφής, κάτι που θα γίνει όταν θα τεθεί η φωτιά υπό πλήρη έλεγχο και η περιοχή θα χαρτογραφηθεί από αέρος.

Με την κατάσβεση της φωτιάς ασχολήθηκαν πέρα των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής. Επίσης, τα έξι αεροπλάνα του Ισραήλ, τα δύο καναντέρ και δύο ελικόπτερα super puma της Ελληνικής Δημοκρατίας, δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας.

Αργά χθες το απόγευμα έφτασε στην Κύπρο το ιταλικό καναντέρ, το οποίο πρόλαβε και ρίχθηκε στη μάχη, ενώ το βράδυ έφτασαν και τα τρία αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά τύπου καναντέρ καθώς και το απαραίτητο προσωπικό, που προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο από την αεροπορική βάση Marignane στη Γαλλία, για να μπορέσουν να συμβάλουν στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην οροσειρά του Τροόδους.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαμε την παρακάτω εικόνα:
? Η πυρκαγιά στο Κούρδαλι έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.
? Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη υπό μερικό έλεγχο.
? Δύσκολη η κατάσταση στην Ασίνου, όπου η φωτιά βρισκόταν 800 μέτρα από την κατοικημένη περιοχή.

Οι ελπίδες για νηνεμία γρήγορα εξανεμίστηκαν
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή εδώ και τρία εικοσιτετράωρα, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με τα βλέμματα όλων στραμμένα στην περιοχή της Ασίνου, η οποία όλο το βράδυ είχε ζήσει εφιαλτικές στιγμές. Το πρωί υπήρχε αισιοδοξία ότι θα υπήρχαν γρήγορα αποτελέσματα καθώς είχε νηνεμία. Γρήγορα οι ελπίδες έσβησαν.

Η πρώτη ανακοίνωση του Τμήματος Δασών το πρωί αναφερόταν σε έλεγχο στο δυτικό μέρος της πυρκαγιάς που κάλυπτε την περιοχή Ευρύχου - Πλατάνια και καταβαλλόταν προσπάθεια για περιορισμό των μετώπων στην περιοχή Σπήλια - Κούρδαλι, στα Λημέρια δυτικότερα των Κανναβιών και Αγίας Ειρήνης, ενώ εντονότερο ήταν το μέτωπο στην περιοχή Ασίνου.

Το εξάωρο του τρόμου
Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 6 το απόγευμα εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ, καθώς για πρώτη φορά απειλήθηκαν τόσο πολύ κατοικίες. Όλα ξεκίνησαν όταν είχαμε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στα Σπήλια, ενώ την ίδια το μέτωπο στην Ασίνου συνέχιζε να είναι μεγάλο. Μάλιστα κάποια στιγμή χθες το μεσημέρι από τα Σπήλια ακούστηκαν εκρήξεις πυρομαχικών από κρησφύγετα ηρώων της ΕΟΚΑ.

Το Τμήμα Δασών ανακοίνωνε ότι παρατηρούνται αναζωπυρώσεις στο μέτωπο Κούρδαλι και Λημέρια και ότι το μέτωπο της Ασίνου είναι εκτός ελέγχου. Η αναζωπύρωση είχε ως αποτέλεσμα η πυρκαγιά να είναι εκτός ελέγχου. Μάλιστα, η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω των υψηλών καπνών. Αμέσως δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα χωριά, Σπήλια, Κούρδαλι και Καννάβια.

Ειδικά στο Κούρδαλι εκτυλίχθηκαν δραματικές εικόνες, καθώς οι πύρινες γλώσσες προσέγγισαν τα πρώτα σπίτια της κοινότητας. Τα αεροπλάνα έριχναν βραδύκαυστη σκόνη και τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν έτοιμα να αναχαιτίσουν την φωτιά, που σε κάποια στιγμή βρέθηκε πάνω από τα σπίτια.

Γύρω στις 4 το απόγευμα οι πυροσβέστες ήταν απέναντι από τη φωτιά μόλις 50 μέτρα από τα σπίτια στο Κούρδαλι. Οι φλόγες «έγλειψαν» κυριολεκτικά δύο τουλάχιστον σπίτια, που κινδύνεψαν σοβαρά από τις φλόγες. Τελικώς στις 6 το απόγευμα ελέγχθηκε η πύρινη λαίλαπα και σώθηκε το χωριό.

Μέχρι τις 9 περίπου το βράδυ το μέτωπο Κούρδαλι - Σπήλια βρέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ενώ το μέτωπο Ασίνου κινήθηκε νοτιοανατολικά, με αποτέλεσμα να απειληθούν οι κοινότητες Καννάβια και Αγία Ειρήνη.

Η αγωνία της Ασίνου
Αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου δήλωνε ότι «θα τα καταφέρουμε να κλείσουμε το θέμα Σπήλια - Κούρδαλι και ήδη συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας προς την άλλη κατεύθυνση, τα Καννάβια».

Στην Ασίνου η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει την κορυφογραμμή, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην πυρόσβεση, ενώ κατευθύνεται προς τα Καννάβια. Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, αν και η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη, η κατεύθυνση της πυρκαγιάς φαίνεται ότι έχει πάρει πορεία προς την κοινότητα.

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον τρεις δασοπυροσβέστες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, με τον έναν μάλιστα να χρειάζεται νοσηλεία για λίγες ώρες.

Και πυρκαγιά στην Καντού
Σαν να μην έφτανε ο αγώνας των πυροσβεστών στην περιοχή της Σολέας είχαμε και πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 11 το πρωί σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση σε περιοχή του χωριού Καντού στη Λεμεσό. Στη σκηνή ανταποκρίθηκαν έξι πυροσβεστικά οχήματα. Νωρίς το μεσημέρι ήρθαν τα πρώτα θετικά μηνύματα ότι η επιχείρηση βρισκόταν σε καλό δρόμο. Τελικώς στις 2:30 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο.

Όλη νύχτα σε συναγερμό
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα», «η Αστυνομία βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε πλήρη ετοιμότητα».

Ο κ. Αγγελίδης έκανε έκκληση όπως οι πολίτες ακολουθούν τις υποδείξεις για τη δική τους ασφάλεια, να μην εισέρχονται όπου υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα.
Την ίδια ώρα σε επιφυλακή ήταν όλες οι επίγειες δυνάμεις για την αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων της πυρκαγιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου