Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ο Ματέο Ρέντσι θέλει να διασώσει την ηγεσία του

Ανάμεσα στoν πρώτο και στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, δύο Ματέο Ρέντσι έκαναν την εμφάνισή τους ενώπιον των Ιταλών.

Ο Ματέο Ρέντσι θέλει να διασώσει την ηγεσία του

Ανάμεσα στoν πρώτο και στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, δύο Ματέο Ρέντσι έκαναν την εμφάνισή τους ενώπιον των Ιταλών. 

Ο πρώτος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, έχει κάνει στην άκρη και απέχει από κάθε σχόλιο. «Πρόκειται για ένα σημαντικό τεστ για τους δήμους, όχι για την κυβέρνηση», δήλωσε μόνο. Ο δεύτερος είναι ο γραμματέας του πρώτου κόμματος στην Ιταλία, του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD, κεντροαριστερά), η κατάσταση του οποίου έπειτα από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου πριν από δύο εβδομάδες είναι δυσάρεστη. Η τύχη του κόμματος και της κυβέρνησης είναι έτσι αξεδιάλυτα δεμένες και η ηγεσία του Ματέο Ρέντσι σήμερα αμφισβητείται.

Η ψηφοφορία «δεν πήγε καλά», σχολίασε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών την επομένη του πρώτου γύρου. «Θέλουμε οπωσδήποτε περισσότερα». Στις 5 Ιουνίου, το κόμμα του πρωθυπουργού δυσκολεύθηκε στις μεγάλες πόλεις της χερσονήσου. Ο υποψήφιος του PD είχε κάκιστη επίδοση στη Νάπολη, στη Ρώμη ήρθε δεύτερος με διαφορά δέκα μονάδων από την πρώτη.
 
Οι εκλογείς καλούνται και πάλι αύριο στις κάλπες. Στον πρώτο γύρο, περισσότερα από 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν δημάρχους σε 1.342 δήμους.

Ο Ματέο Ρέντσι δεν τρέφει αυταπάτες για μια νίκη στην πρωτεύουσα, όπου η Βιρτζίνια Ράτζι, υποψήφια του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S), του κόμματος του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, ήρθε πρώτη. Ποντάρει λοιπόν στην άλλη πρωτεύουσα, οικονομική αυτή: το Μιλάνο.

Στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, όμως, μόνο 5.000 ψήφοι χωρίζουν τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς, που προηγήθηκε στον πρώτο γύρο, από τον αντίπαλό του. 

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης έχει εναποθέσει παρ΄όλ΄αυτά όλες τις ελπίδες του στον Τζιουζέπε Σάλα. Με τη δόξα της επιτυχίας της Expo 2015, ο τελευταίος επιβλήθηκε ως ο φυσικός υποψήφιος του PD. 

Και έκανε την επιτυχία αυτή το μεγαλύτερο επιχείρημα της προεκλογικής εκστρατείας του: «Με την Expo, οι άνθρωποι ανακάλυψαν τι θέλουν για την πόλη τους: ένα καθαρό, ασφαλές μέρος και με αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς». Ελπίζει επίσης να επαναφέρει την πόλη στη διεθνή σκηνή και να προσεγγίσει τις περιφέρειες του κέντρου.

Ο Σάλα, ο επονομαζόμενος και «Μπέπε», δεν έχει εκλεγεί ποτέ. Η πρώτη επαφή του με την πολιτική ήταν στα 58 του, όταν κέρδισε, τον Φεβρουάριο, τις προκριματικές εκλογές του PD με ποσοστό 42% των ψήφων έναντι 34% του απερχόμενου δημάρχου, του ανεξάρτητου της αριστεράς Τζιουλιάνο Πισάπια. Αφού πέρασε από την Pirelli και την Telecom, υπολογίζει να θέσει τη σταδιοδρομία του ως μάνατζερ στην υπηρεσία του Μιλάνου, μιας πόλης την οποία γνωρίζει καλά καθώς διετέλεσε γενικός διευθυντής του δήμου.

Η παρτίδα έμοιαζε κερδισμένη εκ των προτέρων για τον Ματέο Ρέντσι. Μέχρι που εμφανίστηκε στην αναμέτρηση ο Στέφανο Παρίσι. Η πορεία του μοιάζει πολύ με εκείνην του αντιπάλου του: μάνατζερ της πόλης του Μιλάνου στη δεκαετία του 1990, συνεχίζει τη σταδιοδρομία του στον ιδιωτικό τομέα, στην Fastweb, μια εταιρία τηλεπικοινωνιών. 

Στα 59 του, ανακαλύπτει κι αυτός την πολιτική με αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Και επιτυγχάνει τον άθλο να ενώσει γύρω από την υποψηφιότητά του τα κυριότερα κόμματα της ιταλικής δεξιάς, από τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μερλουσκόνι έως τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.
Ο Ματέο Ρέντσι, που βλέπει τις εκλογές στο Μιλάνο σαν «πέναλτι», είναι γεμάτος αμφιβολίες. 

«Ένα πέναλτι καλά κτυπημένο δεν μπορεί να αποκρουστεί», λέει στον υποψήφιό του, χρησιμοποιώντας μια ποδοσφαιρική μεταφορά λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Euro. Ο πρωθυπουργός θέλει να κερδίσει το Μιλάνο προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο για τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Αυτό το ραντεβού είναι ένα πραγματικό τεστ για την κυβέρνησή του. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση απόρριψής τους από τον λαό.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου