Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Σχέδιο στήριξης των ιταλικών τραπεζών μετά το Brexit

Το σχέδιο της Ρώμης προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει μερίδια προβληματικών τραπεζών, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μέσω της έκδοσης νέου δημόσιου χρέους ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα εικόνας για banca italia

Η Ιταλία ετοιμάζει σχέδιο για να σταθεροποιήσει τον τραπεζικό της κλάδο, που αποτελεί «εύκολο στόχο» για τους πωλητές μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ, κάτι που εντείνει της ανησυχίες για άτακτη υποχώρηση των αγορών των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης.
Την Παρασκευή η UniCredit και η Intesa Sanpaolo έκαναν «βουτιά» 20%, ενώ σήμερα κινούνται ανοδικά.
Ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτος λόγω των«κόκκινων» δανείων ύψους 360 δισ. ευρώ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, το σχέδιο της Ρώμης προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει μερίδια προβληματικών τραπεζών, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μέσω της έκδοσης νέου δημόσιου χρέους ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιθανά μέτρα στήριξης των ιταλικών τραπεζών.
Άλλες δυο ιταλικές εφημερίδες, οι Corriere della Sera και η La Repubblica αναφέρουν πως η Ιταλία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πιθανές εξαιρέσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την κρατική βοήθεια σε περίπτωση «έκτακτων γεγονότων», προκειμένου να ενισχύσει τις τράπεζές της αν συνεχίσουν να κάνουν «βουτιά» οι μετοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου