Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

«Να καθαρίσουμε την πόλη από τον ρατσισμό»: Ογκώδης διαδήλωση στη Φλωρεντία

 Αποτέλεσμα εικόνας για Dimostrazione anti-razzista di Firenze

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στη Φλωρεντία (κεντρική Ιταλία) σε μια αντιρατσιστική διαδήλωση που οργανώθηκε στη μνήμη του Ίντι Ντιένε, ενός πλανόδιου μικροπωλητή από τη Σενεγάλη, ηλικίας 54 ετών, τον οποίο πυροβόλησε και σκότωσε ένας Ιταλός συνταξιούχος, που ισχυρίζεται ότι τον στοχοθέτησε τυχαία.

10 Μαρτίου 2018 

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν το απόγευμα από την πλατεία Σάντα Μαρία Νοβέλα, στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, και έκαναν στάση στο σημείο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία, όπως φάνηκε στις εικόνες που πρόβαλαν ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα. Μεταξύ τους βρίσκονταν μέλη οργανώσεων Σενεγαλέζων που διαμένουν στην πόλη, αλλά και πολλοί Ιταλοί.

Στα πανό των διαδηλωτών αναγράφονταν συνθήματα όπως «Φλωρεντία κατά του φασισμού», «Φλωρεντία, λίκνο της Αναγέννησης, απέναντι στη βαρβαρότητα παραμένουμε ενωμένοι».

Σε κάποια πανό αναγραφόταν και το σύνθημα «Ναρντέλα, η πραγματική κατάντια είσαι εσύ, ας καθαρίσουμε την πόλη από τον ρατσισμό», ένα σύνθημα που απευθυνόταν στον δήμαρχο της πόλης Ντάριο Ναρντέλα, ο οποίος ήταν παρών στην πορεία. Είχε κρίνει «απαράδεκτη», σε ένα tweet που είχε στείλει, «τη βίαιη διαμαρτυρία» τη Δευτέρα το βράδυ από μέλη της κοινότητας των Σενεγαλέζων μετά τον θάνατο του συμπατριώτη τους. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, οργισμένοι, είχαν προκαλέσει φθορές σε παρτέρια με λουλούδια κι έσπασαν γλάστρες που είχε τοποθετήσει η δημοτική αρχή στο κέντρο της πόλης.


Κατόπιν, οι οργανώσεις των Σενεγαλέζων ανέλαβαν πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν χρήματα για την επιδιόρθωση των ζημιών αλά και υπέρ της οικογένειας του Ίντι Ντιένε, ο οποίος άφησε πίσω του μια σύζυγο και μια κόρη.

Ο πλανόδιος έμπορος έπεσε νεκρός τη Δευτέρα το πρωί από τις σφαίρες ενός Ιταλού ηλικίας 65 ετών, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, έφυγε από το σπίτι του με την πρόθεση να αυτοκτονήσει κι ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στράφηκε ενός προσώπου που συνάντησε τυχαία στον δρόμο.

Ο άνδρας συνελήφθη λίγο μετά τα γεγονότα κι αφού πυροβόλησε πολλές φορές με το αυτόματο όπλο που είχε στην κατοχή του νόμιμα. Στο σπίτι του είχε αφήσει ένα αποχαιρετιστήριο σημείωμα στην κόρη του.

Η εισαγγελία της Φλωρεντίας διατύπωσε την εκτίμηση την Τρίτη ότι δεν επρόκειτο για ρατσιστική ενέργεια, καθώς οι ερευνητές δεν βρήκαν στην κατοικία του υπόπτου κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτό το σενάριο.

Το 2011, δύο πλανόδιοι έμποροι από τη Σενεγάλη δολοφονήθηκαν στη Φλωρεντία από ένα μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου