Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Το Κορίτσι στην Ομίχλη (La Ragazza Nella Nebbia)

Αποτέλεσμα εικόνας για La Ragazza Nella Nebbia

Αστυνομική 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 128'

Ιταλική ταινία, σκηνοθεσία Ντονάτο Καρίζι με τους: Τόνι Σερβίλο, Ζαν Ρενό, Αλέσιο Μπόνι

Ο έμπειρος και σταρ των media αστυνόμος Φόγκελ καταφθάνει στο Άβεσο, ένα απομονωμένο αλπικό χωριό, για να διαλευκάνει την εξαφάνιση ενός 16χρονου κοριτσιού, μέλους μιας ιδιότυπης μα φιλήσυχης θρησκευτικής σέκτας.

Κριτική

Χρήστος Μήτσης - 29/03/2018  

Ατμοσφαιρικό μυστήριο, πολύπλοκος κεντρικός χαρακτήρας μα υπερβολικά φορτωμένη και γεμάτη «θεαματικές» ανατροπές ιστορία, σκηνοθετημένη από έναν μετρ της ιταλικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

«Το σκοτάδι μάς προσκαλεί­, μας μαγεύει με τον ίλιγγό­ του», λέει κάποια στιγμή η ηρωίδα του «Υποβολέα», του πρώτου μυθιστορήματος του Ντονάτο Καρίζι, ο οποίος έχει πλέον καταξιωθεί ως ένας από τους σπουδαιότερους Νοτιοευρωπαίους συγγραφείς αστυνομικού μυστηρίου. Έχοντας δουλέψει στην τηλεόραση και στο θέατρο, περνάει τώρα για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα­, για να διασκευάσει ελεύθερα και να σκηνοθετήσει ένα δικό του –φυσικά– μυθιστόρημα. Άλλο ένα αστυνομικό θρίλερ μυστηρίου που θέλει τον έμπειρο και σταρ των mediaεπιθεωρητή Φόγκελ να καταφθάνει στο Άβεσο, ένα απομονωμένο αλπικό χωριό από το οποίο εξαφανίστηκε ένα 16χρονο κορίτσι, μέλος μιας ιδιότυπης μα φιλήσυχης θρησκευτικής σέχτας. Αυτάρεσκος και ορθολογιστής, αποφασισμένος να βρει τον ένοχο με οποιοδήποτε κόστος, ο Φόγκελ μετατρέπει την υπόθεση σε τηλεοπτικό θέαμα, λαμβάνει όση αστυνομική βοήθεια επιθυμεί, ανακατεύει την επιφανειακά ατάραχη καθημερινότητα του χωριού και γρήγορα ανακαλύπτει τον πρώτο του ύποπτο.

Έναν χαμηλών τόνων οικογενειάρχη καθηγητή, που μετακόμισε πριν από λίγο καιρό στο Άβεσο. Όπως κάθε έξυπνος δημιουργός αστυνομικών θρίλερ, ο Καρίζι ακολουθεί τα κλισέ του λαοφιλούς είδους, προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Δημιουργεί μια υποβλητική, ομιχλώδη ατμόσφαιρα, γεμίζει με χαρακτήρες και στοιχεία τη δαιδαλώδη ιστορία του και περιγράφει έναν κόσμο ο οποίος, όπως και στον «Υποβολέα», έλκεται από τη γοητεία του σκοταδιού. Αυτή είναι και η πραγματική του κατάκτηση, προσωποποιημένη στον αμφιλεγόμενο επιθεωρητή Φόγκελ (ένας μόνο φαινομενικά cool Τόνι Σερβίλο), ο οποίος πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τους ψυχικά τραυματισμένους μα ατσάλινα θωρακισμένους σε ηθικό επίπεδο Βορειοευρωπαίους συναδέλφους του. Από την άλλη, η ευθυγραμμισμένη με τη ματαιοδοξία του ήρωα διάθεση του Καρίζι να φανεί εξυπνότερος από τον θεατή (ακολουθούμε την ιστορία μέσα από μια εκ των υστέρων αφήγηση του Φόγκελ σε έναν τοπικό ψυχίατρο) τον παρασύρει σε σεναριακά άλματα, εύκολα τρικ και διαρκείς, εν τέλει ελάχιστα πειστικές ανατροπές, οι οποίες ολοκληρώνουν αυτό το αγωνιώδες παιχνίδι κινήτρων, παρορμήσεων και ψευδαισθήσεων σε κοινότοποwhodunit.

Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM


Δείτε πού παίζεται εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου