Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

«Στούμπωσαν» οι ιταλικές φυλακές – Η υπερπληρότητα ξεπερνά το 100%


Το καφέ του δικαστηρίου του Τορίνο, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, προσφέρει εργασία τόσο σε αποφυλακισθέντες όσο και σε τροφίμους φυλακών.

26|10|2017

Όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, o εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Τορίνο Μικέλε Τσίκο, «στόχος μας είναι πιο ανθρώπινες συνθήκες κράτησης των τροφίμων. Η καθημερινή εργασία και η επαφή των κρατουμένων με τους πελάτες του καφέ θα τους βοηθήσει να επανενταχθούν στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους».

Εξάλλου, όπως έχει αποδειχθεί, ο κίνδυνος υποτροπής μειώνεται σημαντικά όταν οι αποφυλακισθέντες καταφέρνουν να ενταχθούν στους κόλπους της κοινωνίας και ως εκ τούτου μειώνεται ο αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Συμβούλιο της Ευρώπης, η υπερπληρότητα των φυλακών ταλανίζει την Ιταλία από τις αρχές της δεκαετίας. Μάλιστα, ο διεθνής οργανισμός, ο οποίος στοχεύει στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, κάνει λόγο και για κακομεταχείριση των κρατουμένων στις φυλακές της Ιταλίας.

Γι’ αυτό και η απόφασή αυτή των τοπικών αρχών του Τορίνο, πρωτεύουσας της περιφέρειας του Πεδεμόντιο στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και να δώσει το έναυσμα για μια ευρύτερη προσπάθεια ουσιαστικής επανένταξης των κρατουμένων στην Ιταλία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης σημειώνει ότι η κατάσταση στις ιταλικές φυλακές έχει επιδεινωθεί από το 2016, πρωτίστως λόγω της αύξησης των αλλοδαπών κρατουμένων στις φυλακές της χώρας.

H οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των φυλακισμένων Antigone αναφέρει ότι, από τις αρχές του 2017 έως και τα τέλη Ιουλίου, 29 κρατούμενοι έχουν αυτοκτονήσει στις ιταλικές φυλακές.

Γι΄ αυτό και ο πρόεδρος της οργάνωσης Πατρίσιο Γκονέλα, υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποσυμφόρηση των ιταλικών φυλακών.

Έκθεση της Antigone κάνει λόγο για υπερπληρότητα στις ιταλικές φυλακές της τάξης του 113%, τονίζοντας ότι σε κάποιες φυλακές η υπερπληρότητα αγγίζει ακόμα και το 185%. Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει ότι η Ιταλία έχει τη χαμηλότερη αναλογία φρουρών-κρατουμένων στην Ευρώπη.

Της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου