Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΝΤΕΛΕΡΙΑ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για odysseus kalypso 

Είστε λάτρεις των εξωτικών προορισμών; Θέλετε να συνδυάσετε διακοπές με χαλάρωση; Η Παντελερία (Pantelleria) είναι το κατάλληλο μέρος για να βρεθεί κανείς προκειμένου να απολαύσει αφενός την απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού και άγριου τοπίου και αφετέρου την απόλυτη ηρεμία που αναζητά.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΟΥΛΟΥ

19/05/2017

Πρόκειται για ένα νησί «παράδεισο» της Μεσογείου Θάλασσας, που το όνομα του πιθανότατα να μην το έχετε ακούσει ξανά. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται ένα από τα λιγότερο γνωστά θέρετρα της Μεσογείου. Η Παντελερία είναι ένα ηφαιστειογενές νησί, το εσωτερικού της οποίας χαρακτηρίζεται από μαύρους πέτρινους τοίχους που σχηματίστηκαν από την λάβα, και αρκετές ηφαιστειακές κορυφές που τις αγκαλιάζει το πράσινο της άγριας φύσης. Θα το βρείτε στην Ιταλία, στα νοτιοδυτικά της Σικελίας με την Τυνησία, με έκταση 83 τ. χλμ. και πληθυσμό 7.729 κατοίκους. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο ιταλικό νησί μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την νήσο Έλβα και το Σαντ Αντίοκο.

Όσον αφορά τα καταγάλανα νερά αυτού του μαγευτικού ιταλικού προορισμού, θα λέγαμε πως δεν ενδείκνυνται για τους λάτρεις της αμμουδιάς. Οι παραλίες του ως επί το πλείστον είναι βραχώδεις και απότομες, με αποτέλεσμα να καθιστούν την κολύμβηση επικίνδυνη. Αυτό οφείλεται στο ότι βρίσκεται πάνω σε ένα πνιγμένο ηπειρωτικό ρήγμα στο Στενό της Σικελίας, αποτελούμενο από πολλά τεράστια ηφαιστειακά πετρώματα που ευθυγραμμίζουν τις ακτές. Ωστόσο, θα βρείτε μοναδική εμπειρία με το μπάνιο στις θερμές φυσικές πισίνες, αλλά και τη σάουνα και τα λασπόλουτρα στις σπηλιές. Η πιο εντυπωσιακή, και όχι αδίκως,  εντοπίζεται στα βουνά της περιοχής «Monestero», απ’ όπου θα χαρείτε και τη θέα σε όλο το νησί. Φημισμένη επίσης είναι και η «Santaria», μια φυσική πισίνα μέσα σε σπηλιά, η οποία, σύμφωνα με τον μύθο, υπήρξε η ερωτική φωλιά της Καλυψώ και του Οδυσσέα!

Αποτέλεσμα εικόνας για pantelleria grotta odysseus kalypso
Sataria

Στην ελληνική μυθολογία η Καλυψώ ήταν γνωστή ως μία Νύμφη, που κατοικούσε σε αυτό το σπήλαιο, κοντά στην είσοδο του οποίου υπήρχαν φυσικοί κήποι, ιερό δάσος και πηγές. Εκεί περνούσε την ημέρα της η Νύμφη, κλώθοντας και υφαίνοντας με τις Νύμφες υπηρέτριές της. Μέχρις ότου υποδέχθηκε τον Οδυσσέα στο νησί της ως ναυαγό κι εκεί ξεκίνησε το ερωτικό τους ειδύλλιο. Στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι η Καλυψώ τον ερωτεύθηκε παράφορα γι’ αυτό τον κράτησε στο πλάι της επί επτά χρόνια. Εκεί, λοιπόν, έζησαν τον έρωτα τους. Σύμφωνα με άλλους συγγραφείς, ο Οδυσσέας έμεινε στη σπηλιά της Καλυψώς δέκα ή και ένα μόνο έτος. Η Καλυψώ ήθελε τόσο πολύ να ζήσει μαζί του και του υποσχόταν ότι θα τον έκανε αθάνατο. Ο Οδυσσέας, όμως, δεν ενέδωσε εξολοκλήρου στη γοητεία της, γιατί ο βαθύτερος εσωτερικός πόθος του ήταν η επιστροφή του στην Ιθάκη, στην πατρίδα και την οικογένεια του.

Μιλώντας για ιστορικά γεγονότα, τα περισσότερα νησιά στη μέση της Μεσογείου έχουν υιοθετήσει πολλά χαρακτηριστικά από διάφορους πολιτισμούς που είχαν κυριαρχήσει στα παλιά τα χρόνια (συμπεριλαμβανομένων τους Φοίνικες, τους Ρωμαίους, τους Άραβες και τους Ισπανούς). Μην περιμένετε, βέβαια, να βρεθείτε μπροστά σε ένα γραφικό θέαμα εφάμιλλο των άλλων νησιών της Μεσογείου. Εδώ είναι εμφανείς κυρίως οι αραβικές και βόρειο –αφρικάνικες επιρροές, αν σκεφτεί κανείς πως ουσιαστικά περίπου 40 μίλια ανοιχτής θάλασσας χωρίζουν την Παντελερία από την Τυνησία. Καταρχήν το φυσικό της τοπίο με τους φοίνικες και το υποτροπικό κλίμα της, ειδικά στα Βόρεια του νησιού, μας παραπέμπουν κατευθείαν σε Αφρική.

Έπειτα τα παραδοσιακά σπίτια, γνωστά με το όνομα «Dammusi», χτίστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα υπό την κυριαρχία του Μαγκρέμπ, την περιοχή της Βορειοδυτικής – Βόρειας Αφρικής. Αξιοσημείωτες είναι οι επιρροές και στα δύο πιο διάσημα τοπικά κρασιά του νησιού, το ‘Moscato’ και το ‘Passito’, κατασκευασμένα από Zibibbo σταφύλια, τα οποία εισήχθησαν και αυτά φυσικά από τους Άραβες.

Αναμφισβήτητα θα μπείτε στον πειρασμό να εξερευνήσετε ακόμη περαιτέρω αυτό το πολύ καλά κρυμμένο, από τους Ιταλούς, ηφαιστειογενές νησί. Οι πανέμορφες σπηλιές ‘Cala Tramontana’, ‘Cala Levante’ και ‘Balata dei Turchi’, είναι ότι πρέπει για αρχή, δοκιμάζοντας να τις επισκεφθείτε είτε με πεζοπορία και καταδύσεις είτε με καραβάκι γύρω από το νησί, που σίγουρα θα ευχαριστηθείτε. Στη συνέχεια αξίζει η επίσκεψη και στην υψηλότερη κορυφή του νησιού, τη βουνοκορφή ‘La Montagna Grande’ , η οποία σε 836 μέτρα προσφέρει υπέροχη θέα όχι μόνο της Παντελερία και των γαλαζοπράσινων νερών της, αλλά θα απολαύσετε και τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.

Στους βόρειο-ανατολικούς πρόποδες του βουνού συναντάται η ηφαιστειακή λίμνη «Lo Specchio di Venere» (Ο Καθρέφτης της Αφροδίτης), που τροφοδοτείται από θερμές πηγές λόγω του ότι βρίσκεται πάνω σε έναν ηφαιστειακό κρατήρα. Η εξαιρετικού φυσικού κάλλους λίμνη, έχει το σχήμα καρδιάς, και παρόλο που είναι ένα κέντρο για θαλάσσια σπορ και για ιαματικά λουτρά,ταυτόχρονα μετατρέπεται σε καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών που κάνουν ένα διάλειμμα εδώ κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων μεταναστευτικών ταξιδιών τους.

Θα αποτελούσε παράληψη, αν δεν αναφέραμε, ότι πρέπει να δείτε και το αντιπροσωπευτικό σύμβολο του νησιού, που είναι ο «Ελέφαντας» («Elephant»), το πιο φωτογραφημένο αξιοθέατο που “έπλασε” η φύση και έχει μια παράξενη ομοιότητα με το αγαπημένο μας μεγαλόσωμο ζωάκι με τη χαρακτηριστική προβοσκίδα του. Επιπρόσθετα, το μη μολυσμένο νερό της θάλασσας δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για θαλάσσια ζωή, η οποία φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία από διάφορα είδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι φώκιες, που δεν εμφανίζονται σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, αλλά “πλημμυρίζουν” κυριολεκτικά τα καταγάλανα νερά του νησιού. Οι λοβοί των δελφινιών είναι, επίσης, συχνοί επισκέπτες, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους λάτρεις των καταδύσεων.

Επομένως είναι αυτονόητο πως αυτό το ιταλικό νησί ανάμεσα στη Σικελία και την Τυνησία θα είναι ένα μοναδικό ταξίδι, μαγεύοντας σας με το φυσικό και άγριο ηφαιστειογενές τοπίο του, δίνοντας σας τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και παρέχοντας σας συνάμα απίστευτη ηρεμία και χαλάρωση. Ο απόλυτος συνδυασμός για τις καλοκαιρινές διακοπές σας. Ακόμα το σκέφτεστε;

Δείτε τις εικόνες εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου