Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Δημοψήφισμα σε Βενέτο και Λομβαρδία – Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Δημοψήφισμα σε Βενέτο και Λομβαρδία – Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Διχάζει τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας το συμβουλευτικό δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στις 22 Οκτωβρίου στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, με πρωτεύουσες, αντίστοιχα, τη Βενετία και το Μιλάνο.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Λέγκα του Βορρά, στην οποία ανήκουν και οι περιφερειάρχες των δυο αυτών πλούσιων περιοχών του ιταλικού Βορρά.

Οι πολίτες θα ρωτηθούν αν επιθυμούν να αυξηθούν (στο πλαίσιο μιας αυτονομίας που θα σέβεται την εθνική ενότητα της Ιταλίας), οι αρμοδιότητες των δύο περιφερειών σε τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, η παιδεία, η αστική και η ποινική δικαιοσύνη.

Το δημοψήφισμα δεν αφορά άμεσα το θέμα της φορολογικής αυτονομίας, το οποίο, βάσει του Συντάγματος, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ιταλικού κράτους.

Παρά το ότι η επικράτηση του «ναι» θεωρείται περίπου δεδομένη, καθώς υπέρ της «περιορισμένης αυτονομίας» τάσσονται η Λέγκα, το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα Πέντε Αστέρια αλλά και ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μιλάνου, η όλη αυτή πρωτοβουλία έχει προκαλέσει σειρά πολιτικών διαξιφισμών, ακόμη και εντός των μεγάλων κομμάτων της Ιταλίας.

Πάντως οι ίδιες οι περιοχές δεν ζητούν την πλήρη αυτονομία τους από την Ιταλία ούτε την ανεξαρτησία τους!

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ

Λομβαρδία

Αποτέλεσμα εικόνας για Λομβαρδία

Η Λομβαρδία είναι περιφέρεια της βόρειας Ιταλίας από τις μεγαλύτερες της χώρας. Η συνολική της έκταση είναι 23.000 τετρ. χιλ. και ο πληθυσμός 9.600.000. Κυριότερη πόλη, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας είναι το Μιλάνο. Συνορεύει με την Ελβετία και τις Ιταλικές περιφέρειες Εμίλια-Ρομάνια στα νότια, Βένετο ανατολικά και την περιφέρεια Πιεμόντε στα δυτικά.

Από το 1706 η Λομβαρδία ανήκε στην Αυστρουγγαρία, στην συνέχεια κατακτήθηκε από τον Ναπολέοντα κι έγινε ημιανεξάρτητη επαρχία της Γαλλίας.

Το 1815 επανήλθε στο αυστριακό βασίλειο κι έγινε ένα από τα κέντρα του αγώνα για ενοποίηση της Ιταλίας και τελικά το 1859 προσαρτήθηκε στο Ιταλικό βασίλειο.

Η Λομβαρδία είναι βιομηχανική- αγροτική περιοχή και μία από τις πιο ισχυρές οικονομικά περιοχές της Ιταλίας.

Κυριότερο βιομηχανικό κέντρο είναι το Μιλάνο. Στην περιοχή βρίσκεται αναπτυγμένη η βιομηχανία αυτοκινήτων και γενικά των μεταφορικών μέσων, των διάφορων εργαλειομηχανών, ηλεκτρονικών, των οργάνων και των συσκευών ακριβείας καθώς κι η πολεμική βιομηχανία. Αναπτυγμένη ακόμη είναι στην περιοχή αυτή η μεταλλουργία, η χημική βιομηχανία κι η υφαντουργία. Πάνω απ’ το μισό του εργατικού δυναμικού της περιοχής ασχολείται με τη βιομηχανία.

Με τη γεωργία και γενικά με την αγροτική οικονομία, ασχολείται λιγότερο από το 30% του εργατικού δυναμικού, ενώ η συμμετοχή της στη συνολική παραγωγή της Ιταλίας είναι μεγάλη. Παράγει πάνω από το 30% του καλαμποκιού και του ρυζιού, το 20% από τη σίκαλη κλπ. Σημαντική επίσης είναι και η κτηνοτροφική παραγωγή. Στην περιοχή αυτή, που θεωρείται κέντρο της συστηματικής εκτροφής βοοειδών, εκτρέφεται σχεδόν το 30% του συνόλου των βοοειδών της Ιταλίας.

Βένετο


Συνορεύει βόρεια με το Τρέντο (επαρχία) του Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε και την Αυστρία, δυτικά με τη Λομβαρδία, βόρειο-ανατολικά με το Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια και νότια με την Εμίλια-Ρομάνια.

Η συνολική έκταση της περιφέρειας είναι 18.391 τ.χλμ. και ο πληθυσμός 4.893.309 άτομα. Πρωτεύουσα της περιφέρειας είναι η Βενετία, με 271.009 κατοίκους, ενώ δεύτερη πόλη σε μέγεθος είναι η Βερόνα, με 265.368 κατοίκους.

Η περιφέρεια διασχίζεται από τον ποταμό Άντιτζε, ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Βόρειας Ιταλίας, με ολικό μήκος 410 χλμ. Το βορειότερο μέρος της περιφέρειας καλύπτεται από τις Άλπεις.

Επίσης πρόκειται για μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ιταλίας.

Η οικονομία του Βένετο βασίζεται στην βιομηχανία και στον τουρισμό (Βενετία, Βερόνα, Πάντοβα). Σημαντικές είναι και οι καλλιέργειες καλαμποκιού.

Η περιοχή κατοικείται από την 2η χιλιετία π.Χ., και φημίζεται για την Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, ανεξάρτητο κράτος από τα τέλη του 7ου αιώνα ως το 1797 η οποια έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο κατακτώντας της ακτές της σημερινής Κροατίας, και τα Επτάνησα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου