Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Αποικία στον Άρη με κάθετα δάση!


Ιταλός αρχιτέκτονας προτείνει ζωντανές κοινότητες σε διαφανείς σφαίρες, με οικολογικά κτίρια.

24/10/2017       

Ο Στέφανο Μποέρι (Stefano Boeri) φαντάζεται την αποικία στον κόκκινο πλανήτη το 2117, με αφορμή το ζοφερό σενάριο της ανόδου της στάθμης των υδάτων, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τότε, η στεριά θα έχει πλημμυρίσει και η Γη μοιραία θα είναι ακατοίκητη.

Σύμφωνα με την τολμηρή του ιδέα, οι άνθρωποι θα ζουν σε διαφανείς σφαίρες, με την κάθε μία να περιέχει αυτο-συντηρούμενα κτίρια, τα οποία θα καλύπτονται από κάθετα δάση. Όλες μαζί θα σχηματίζουν μία «δασική πόλη» στον Άρη.

Οι ζωντανές σφαίρες θα μεταφερθούν από τη Γη στον κόκκινο πλανήτη με έναν διαπλανητικό διαστημικό σταθμό.

Η πρότασή του αποκαλείται «Νέα Σαγκάη» και το σχέδιό της που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tongji και την Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία, παρουσιάστηκε στα μέσα Οκτωβρίου στην έκθεση τέχνης SUSAS 2017, στη Σαγκάη.

Ο Στέφανο Μποέρι πραγματοποίησε το πρώτο του «κάθετο δάσος» το 2014, όταν η κατασκευή ολοκληρώθηκε σε δύο πύργους των 110 μέτρων στο Μιλάνο, οι οποίοι φυτεύτηκαν με 900 δέντρα. Ο αρχιτέκτονας έχει σχεδιάσει παρόμοιους πύργους για τη Λοζάνη στην Ελβετία, την Ουτρέχτη στην Ολλανδία και την Ναντσίνγκ στην Κίνα.

Το Παρίσι θα αποκτήσει το δικό του κάθετο δάσος, ενώ τον περασμένο Ιούνιο ο Μποέρι αποκάλυψε τα σχέδια για την κατασκευή ολόκληρης πόλης στην Κίνα, η οποία θα καλύπτεται από κάθετα δάση των 40.000 δέντρων, που θα παράγουν 900 τόνους οξυγόνου.


Πηγές: De Zeen και Daily Mail

Δείτε τις εικόνες εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου