Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η Ιταλία στοχεύει να βάλει τέλος στις μονάδες άνθρακα μέχρι το 2025


Την πρόθεση να καταργήσει σταδιακά τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα μέχρι το 2025 στην Ιταλία εξέφρασε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, στο πλαίσιο παρουσίασης μιας νέας ενεργειακής στρατηγικής την Τρίτη (24/10).

26-10-2017 

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης ακολουθεί παρόμοια σχέδια με αυτά της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου λίγο πριν από τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βόννη.

Επί του παρόντος, η ιταλική επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας, Enel, αναφέρει ότι δεν θα επενδύσει σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Τον Απρίλιο, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε 26 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ (πλην της Ελλάδας και της Πολωνίας) υπέγραψαν μια πρωτοβουλία που δεν δεσμεύει νέες μονάδες άνθρακα από το 2020 και μετά.

Η νέα ενεργειακή στρατηγική της Ιταλίας, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, στοχεύει στην επίτευξη του στόχου του 27% της ακαθάριστης συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η στρατηγική, η οποία πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση στις 7 Νοεμβρίου, επιδιώκει να επιταχύνει την εισαγωγή οχημάτων που λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα και αποσκοπεί στην αύξηση του αριθμού των σταθμών φόρτισης σε 19.000 έως το 2020.

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το 2016 σχετικά με την Ιταλία κατέδειξε ότι το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την παραγωγή άνθρακα, το 42% από το φυσικό αέριο και το 39% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο μέσος όρος της ενέργειας του ΔΟΕ από ανανεώσιμες πηγές είναι 24%.


Πηγή: b2green.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου