Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Πρώτη μεταμόσχευση κεφαλής (;) : ο Ιταλός Φρανκεστάιν

Σχετική εικόνα

Ήδη από το 2013 ο Ιταλός νευροχειρουργός Σέρτζιο Καναβέρο ανακοίνωνε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί στην πρώτη μεταμόσχευση κεφαλής (ανθρώπου). Σήμερα ανακοίνωσε ότι το έκανε, σε πτώματα βέβαια γιατί μετά το θέμα αυτό θα έπρεπε να είναι σε κάποια στήλη Βιοηθικής, όχι ότι και τώρα δεν θα ταίριαζε βέβαια…

Ευαγγελία Κουκάκη, 17 Νοεμβρίου 2017

Ένα χρόνο πριν

Με επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό νευροχειρουργικής Surgical Neurology International, από πέρυσι παρουσιάζει “την πρόοδο που έχει κάνει με πειραματόζωα, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συναδέλφους του ότι πλέον κατέχει την τεχνογνωσία για να κάνει κάτι ανάλογο και σε ανθρώπους”, διαβάζουμε σε άρθρο του Σεπτέμβρη του 2016, και ότι “παρά τις επιφυλάξεις και τις αντιδράσεις άλλων επιστημόνων– θέλει να είναι ο πρώτος που θα κάνει μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού εντός του 2017”.

Ο επίδοξος Φρανκενστάιν;

Ο αρχικός στόχος του ήταν να μεταμοσχεύσει κεφαλή τετραπληγικού εθελοντή σε σώμα νεκρού δότη, να επανασυνδέσει νεύρα, αγγεία, μυς, συνδέσμους και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο και μετά να επαναφέρει το σώμα εν ζωή.

Η επιστημονική κοινότητα ωστόσο ανέφερε ότι τα τεχνικά και φυσικά εμπόδια για κάτι τέτοιο μάλλον είναι ανυπέρβλητα, καθώς ακόμα και ο “απλούστερος” από τους στόχους του δηλαδή να επανασυνδεθεί ο νωτιαίος μυελός έως τώρα είναι αδύνατο, ενώ πολλές από τις μελέτες του φαίνεται να μην έχουν θεωρούνται εμπιστεύσιμες ως τώρα.

Έχοντας δεχθεί την απόρριψη από Ευρώπη και ΗΠΑ στην πρόταση να κάνει μια αμφίβολη επέμβαση με άγνωστες συνέπειες για τον συμμετέχοντα, η Κίνα τον δέχτηκε, «οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν και δεν ήταν διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν τα πειράματα. Ειδικοί λένε ότι μια τέτοια εγχείρηση δεν επρόκειτο να επιτραπεί ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρώπη».

Η μεγάλη ανακοίνωση

«Η πρώτη μεταμόσχευση έγινε σε ανθρώπινα πτώματα. Το επόμενο στάδιο είναι μια μεταμόσχευση κεφαλής μεταξύ εγκεφαλικά νεκρών δωρητών οργάνων», δήλωσε ο Σέρτζιο Καναβέρο, διευθυντής της Ομάδας Προηγμένης Νευροδιαμόρφωσης Τορίνου, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σέρτζιο Καναβέρο

Με λίγα λόγια το επόμενο βήμα, το οποίο ανακοινώνει ότι θα γίνει εντός του έτους, θα είναι να μεταμοσχεύσει κεφαλή μεταξύ ασθενών που είναι εγκεφαλικά νεκροί, επομένως κατά τα άλλα με όργανα βιώσιμα και ακόμα λειτουργούντα.

Μεγάλη συζήτηση ανοίγει τώρα τόσο για το κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο και υπό ποιες συνθήκες, αλλά και κατά πόσο σίγουρα και ενθαρρυντικά θα είναι τα θεωρητικά επιτυχή αποτελέσματα που θα επιτρέπουν να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο ένας ασθενής. Όσον αφορά βιοηθικούς προβληματισμούς υπάρχουν και θα υπάρξουν πολλοί. Μακάρι ο χρόνος να μας φέρει αντιμέτωπους με τα καλύτερα δυνατά δεδομένα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου