Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Ταραντέλλα και Χοροί Κάτω Ιταλίας με τους Gianfranco Narracci και Maddalena Belmondò (+PLUS)

Σχετική εικόνα


Δύο εργαστήρια
1) Μουσικής με τον Gianfranco Narracci (Ταμπουρέλλο)
2) Παραδοσιακών χορών Κάτω Ιταλίας με την Maddalena Belmondò.

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017

Η ταραντέλλα πίτσικα (tarantella pizzica) είναι ο κύριος ρυθμός της παραδοσιακής μουσικοχορευτικής θεραπείας που συναντιόταν μέχρι πρόσφατα στην Κάτω Ιταλία. 

Μετά από τσίμπημα αράχνης, κυρίως οι γυναίκες για να αποβάλλουν το δηλητήριο, έμπαιναν σε έναν εκστατικό χορό υπό τις δονήσεις του ταμπουρέλλου. Το ταξίδι της θεραπείας το οποίο μπορούσε να διαρκέσει από μέρες μέχρι μήνες κατέληγε σε έναν πιο ανάλαφρο χορό ο οποίος λειτουργούσε σαν εξορκισμός των προσωπικών τους δαιμόνων.

Το ταμπουρέλλο είναι το βασικό όργανο που χρησιμοποιείται στο παίξιμο της ταραντέλλας πίτσικα στην περιοχή του Σαλέντο αλλά και στο παίξιμο άλλων ρυθμών της Απουληίας και όλης της Κάτω Ιταλίας.

1. Σεμινάριο ταμπουρέλλου για ρυθμούς ταραντέλλας και Κάτω Ιταλίας με τον GIANFRANCO NARRACCI.

Στο τριήμερο σεμινάριο θα ξεκινήσουμε με την σωστή τοποθέτηση του σώματος και λαβή των χεριών, στην πορεία θα μελετήσουμε το διπλό χτύπημα παιξίματος (μητέρα όλων των ρυθμών) μέχρι να φθάσουμε στην τρίλια (πίτσικα και ταραντέλλα). Θα κορυφώσουμε με την σύνθεση των βασικών τονισμών.

Το σεμινάριο είναι ανοικτό σε όλους ανεξαρτήτως μουσικής γνώσης και εμπειρίας.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ταμπουρέλλα που θα φέρει ο ίδιος ο μουσικός με την προυπόθεση να μας έχουν πληροφορήσει εγκαίρως.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O GIANFRANCO NARRACCI γεννημένος στην Απουληία, πολυοργανοπαίκτης, συνθέτης και τραγουδοποιός, ανήκει στην παράδοση των αυθεντικών μουσικών της περιοχής. 

Στις πολυάριθμες συναυλιακές και δισκογραφικές συνεργασίες του με διεθνής καλλιτέχνες συγκαταλέγονται η Nuova Compagnia di Canto Popolare, οι Tiempo Mancante, η συνεργασία του με τον αναγνωρισμένο ταμπουρελλίστα Marcello Colasurdo, τον Riccardo Tesi, Fabio Fabbri, Tarante Niura, Giovanni Mauriello κ.α. 

Αξιοσημείωτη και η συμβολή του ως καθηγητής ταμπουρέλλου στην Taranta Power του Eugenio Bennato.

Έχει κάνει περιοδίες στην Αμερική, Βραζιλία, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία, Ελβετία, Δανία κ.α.

To 2004 δημιουργεί το μουσικό σχήμα Medilatina ( βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας η εισαγωγή και ανάμειξη διαφορετικών μουσικών στυλ) εκδίδοντας τον πρώτο του δίσκο για να συνεχίσει με άλλους επτά σε συνεργασία με άλλα μουσικά σχήματα.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί κυμαίνονται από την λαική, την τζαζ μέχρι την βραζιλιάνικη μουσική.

Η μέθοδος διδασκαλίας του χαρακτηρίζεται από την φροντίδα με την οποία απευθύνεται στους μαθητές του προσδιορίζοντας μεμονωμένα τα εκάστοτε προβλήματα που συναντώνται στην εκμάθηση του μουσικού οργάνου. Εστιάζει στην ιδανική στάση του σώματος δίνοντας έμφαση στην λειτουργικότητα των αρθρώσεων αποφεύγοντας την μυική ένταση.

Παρασκευή 24 Νοέμβρη / ώρα 17:00 - 19:30
Σάββατο 25 Νοέμβρη / ώρα 17:00 - 19:00
Κυριακή 26 Νοέμβρη / ώρα 17:00 - 19:30

2. Σεμινάριο χορών της Κάτω Ιταλίας με την MADDALENA BELMONDO.

Στο τριήμερο αυτό σεμινάριο θα ασχοληθούμε κυρίως με τους χορούς :
-Pizzica pizzica (Σαλέντο)
-Tammurriata ( Καμπανία)
-Sonu e ballu (Καλαβρία
-Tarantella del Gargano 

Αυτοί οι χοροί αναπτύχθηκαν στις αγροτικές προαστικές κοινωνίες.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να επιστρέψουμε μέσω της μουσικής και του χορού στην απλότητα, να βιώσουμε την εμπειρία της βαρύτητας και του ανάλαφρου, να εξερευνήσουμε τις δυναμικές ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, να ανακαλύψουμε το πώς μπορούμε να εσωτερικεύουμε την αρμονία ενώ ταυτόχρονα να συνυπάρχουμε με άλλους χορευτές σε έναν κύκλο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η MADDALENA BELMONDO ξεκίνησε την έρευνα της πάνω στους χορούς της Κάτω Ιταλίας το 2009 στην σχολή Tarantarte. Μέσα από συνεχή σεμινάρια και ταξίδια ανακαλύπτει τους κώδικες και κυρίως το πνέυμα του νότου με σκοπό να επανεκτιμήσει και να αναβιώσει τις αρχαίες λειτουργίες του χορού και της μουσικής τις οποίες οι πρόγονοι βίωναν με την συμμετοχή τους μέσα στην κοινότητα.

Εχει διδάξει σεμινάρια και έχει κάνει περιοδείες χορεύοντας με ομάδες σε όλη την Ιταλία.

Παρασκευή 24 Νοέμβρη / ώρα 19:30 - 21:30
Σάββατο 25 Νοέμβρη / ώρα 19:00 - 21:00
Κυριακή 26 Νοέμβρη / ώρα 19:30 - 21:30

Το Σάββατο στις 22:00 θα ακολουθήσει συναυλία από τους Gianfranco Narracci, Maddalena Belmondò, Joy De Vito (κιθάρα), Paolo Presta (ακορντεόν).

Συνεργατικό Στούντιο / Λάθος Κίνηση
Πλατεία Κουμουνδούρου 25 ( Πλατεία Ελευθερίας 25 )

Κόστος σεμιναρίου ταμπουρέλλου 50 ευρώ. 
Κόστος σεμιναρίου χορού 50 ευρώ.
Τα δύο σεμινάρια 85 ευρώ, (-20% με Κάρτα Dancetheater plus).
Early bird έκπτωση μέχρι τις 12 Νοεμβρίου: 40 ευρώ για το ένα σεμινάριο και 75 για τα δύο. 

Πληροφορίες / Εγγραφές 
Αθηνά Κυρούση
mail: lutama888@hotmail.com τηλ:00306979095032
https://www.facebook.com/events/1960481694196888/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου