Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Ματαιώσεις 600 πτήσεων, λόγω απεργίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Ryanair italy

Με την καλοκαιρινή περίοδο να κορυφώνεται, τα πληρώματα της Ryanair ετοιμάζονται για την 48ωρη απεργία (Τετάρτη και Πέμπτη) που έχουν κηρύξει στην Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Η εταιρεία αναγκάστηκε είτε να αποζημιώσει είτε να μεταφέρει σε άλλες πτήσεις χιλιάδες επιβάτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Ισπανία, όπου η Ryanair προβλέπει ότι μπορεί να επηρεαστούν «έως 200 πτήσεις μέσα σε ένα 24ωρο» από και προς τη χώρα.

24.07.2018

Στις υπόλοιπες τρεις χώρες, εκτιμά ότι οι πτήσεις που θα επηρεαστούν είναι 50 πτήσεις κάθε ημέρα.

Οι εργαζόμενοι στην ιρλανδική εταιρεία, που ιδρύθηκε πριν από 33 χρόνια στο Δουβλίνο, έχουν πολλές φορές καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας τους και έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις αρκετές φορές μέσα στον χρόνο. Για τη Ryanair τα παράπονά τους «είναι τελείως αβάσιμα».

«Τα πληρώματα της Ryanair απολαμβάνουν πολύ καλές αμοιβές- έως 40.000 ευρώ (σε χώρες με υψηλή ανεργία νέων), καλές προμήθειες επί των πωλήσεων, αμειβόμενη άδεια ασθένειας και επιδόματα», υποστήριξε σε γραπτή του ανακοίνωση ο επικεφαλής marketing της αεροπορικής εταιρείας, Κένι Τζέικομπς.

Δεν είναι καθόλου έτσι, απάντησε ο επικεφαλής του συνδικάτου στην Ισπανία, Αντόνιο Εσκομπάρ: «Στην Ιταλία, 100 μέλη πληρωμάτων έστειλαν ήδη επιστολή στη Ryanair ζητώντας να τους καταβληθεί η διαφορά μεταξύ των 17.000 ευρώ που παίρνουν και αυτών των... 40.000 ευρώ! Η μεγάλη πλειοψηφία των πληρωμάτων δεν έχουν καν βασικό μισθό, πράγμα που σημαίνει ότι εάν δεν πετάξουν, δεν πληρώνονται».

Αυτό που ζητάνε τα συνδικάτα είναι να έχουν οι συμβασιούχοι τις ίδιες συνθήκες εργασίας με τους υπαλλήλους.

«Πάνω στο ίδιο αεροπλάνο, που κάνει για παράδειγμα το δρομολόγιο από τη Μαδρίτη στη Γαλλία, θα υπάρχουν 4 μέλη πληρώματος που θα κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά κανένας δεν θα αμείβεται το ίδιο με τους υπόλοιπους. Ένας μπορεί να είναι υπάλληλος της Ryanair και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι, μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας».

Τα συνδικάτα ζητούν ακόμα οι όροι εργασίας των υπαλλήλων της Ryanair να είναι σύμφωνοι με την εθνική νομοθεσία των χωρών τους, αντί για τη νομοθεσία της Ιρλανδίας, όπως ισχύει σήμερα.

Ήδη στις αρχές του μήνα, ολλανδικό εφετείο αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι της Ryanair στην Ολλανδία θα πρέπει να καλύπτονται από την εργατική νομοθεσία της χώρας.

Η Ryanair, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι είναι ιρλανδική εταιρεία και επειδή οι περισσότεροι υπάλληλοί της όταν δουλεύουν είναι «στον αέρα», καλύπτονται από την ιρλανδική νομοθεσία.

Εν όψει της απεργίας η ισπανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την εταιρεία να φροντίσει να γίνουν οι ελάχιστες έστω πτήσεις, αφού η Ryanair «είναι η αεροπορική εταιρεία που εξυπηρετεί τους περισσότερους επιβάτες στην ισπανική αγορά». Η Μαδρίτη θέλει επομένως να «διασφαλιστεί το 100% των πτήσεων» από την ενδοχώρα στις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια και το 59% των διεθνών πτήσεων. Είναι ασαφές εάν αυτό μπορεί να γίνει.

Η εταιρεία, που είδε τα κέρδη της να μειώνονται κατά 22% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, περιμένει να προκηρυχθούν κι άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, καθώς όπως ανακοίνωσε «δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στις παράλογες απαιτήσεις που θα υπονομεύσουν είτε τα χαμηλά κόμιστρα για τους επιβάτες, είτε το άκρως αποτελεσματικό μοντέλο» της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου