Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Ιταλία: Με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και φοροελαφρύνσεις αλλάζει το μείγμα πολιτικής

Ιταλία: Με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και φοροελαφρύνσεις αλλάζει το μείγμα πολιτικής

Μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών ετοιμάζεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ιταλία, καθώς σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο και συνάμα αμφιλεγόμενο οικονομικό πρόγραμμα, με το οποίο θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν κάνει πίσω στην ατζέντα της. Θα αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής διαμηνύει, αλλά προσθέτει ότι θέλει να το κάνει εντός της Ένωσης.

5 Ιουλίου 2018

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg o υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία διαβεβαιώνει ότι ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις και καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

«Τα δύο μέτρα πρέπει να πάνε χέρι- χέρι, καθώς είναι απαραίτητα για να αλλάξουμε το σύστημα και στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη» τονίζει ο 69χρονος Τρία και εξηγεί: «Ένας τέτοιος δρόμος μάς αναγκάζει να δράσουμε τόσο στο πεδίο των φορολογικών εσόδων όσο και σε εκείνο των δαπανών- η διαφορά μας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχει να κάνει με τα επίπεδα του ελλείμματος, αλλά με το μείγμα πολιτικής».

Κληθείς να σχολιάσει τον κίνδυνο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ιταλίας εξαιτίας των αλλαγών στο δημοσιονομικό πεδίο, ο Τρία επισημαίνει ότι βάσει των αριθμών κάτι τέτοιο «δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί». Απορρίπτει, δε, κατηγορηματικά τα περί Italexit, υπογραμμίζοντας ότι «ουδείς θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ». Προειδοποιεί, πάντως, ότι «εάν δεν διορθώσουμε τα λάθη, τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ χειρότερα».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa» τονίζει ότι «μέσα στους επόμενους λίγους μήνες θα γίνει φανερό ότι η στάση της νέας κυβέρνησης θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες». Σημειώνει, πάντως, ότι η Ρώμη δεν επιθυμεί τη ρήξη με τις Βρυξέλλες, γι' αυτό και σχεδιάζει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότερη ευελιξία με στόχο να καταφέρει να αυξήσει τις επενδύσεις, αλλά και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

«Πιστεύω στην Ευρώπη, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί σε ένα νέο μοντέλο κοινωνικού κράτους. Επιβεβαιώνει, δε, ότι το επόμενο βήμα θα είναι η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθώς και ότι στο φορολογικό μέτωπο εξετάζει την υιοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή» επισημαίνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου