Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018

Κάρλο Καρά (Carlo Dalmazzo Carrà)

Αποτέλεσμα εικόνας για Carlo Dalmazzo Carrà

Ο Κάρλο Καρά (11     Φεβρουαρίου  1881  - 13 Απριλίου 1966) ήταν Ιταλός ζωγράφος και κεντρική φυσιογνωμία του κινήματος του φουτουρισμού που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην πόλη Quargnento της Ιταλίας το 1881. Από την ηλικία των δώδεκα ετών εργάζεται ως διακοσμητής. Το διάστημα1899-1900, ο Καρά βρίσκεται στο Παρίσι όπου έρχεται σε επαφή με την σύγχρονη γαλλική καλλιτεχνική παραγωγή και εργάζεται ως διακοσμητής στην έκθεση Exposition Universelle. Επιστρέφει στο Μιλάνο το 1901 και το 1906 εγγράφεται στην Academia di Breraόπου σπουδάζει ζωγραφική υπό τον Cesare Tallone. Στις 11 Φεβρουαρίου του 1910 υπογράφει, μαζί με τους υπόλοιπους φουτουριστές, το Μανιφέστο των Φουτουριστών ζωγράφων και παράλληλα ξεκινά η πιο δημιουργική ίσως περίοδός του, στην οποία ανήκει και ένα από τα σημαντικότερα έργα του η Κηδεία του Αναρχικού Γκαλί. Το 1914 επισκέπτεται ξανά το Παρίσι και συνδέεται με τους Γκιγιώμ Απολλιναίρ και Πάμπλο Πικάσσο.

Το κίνημα του φουτουρισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για Κηδεία του Αναρχικού Γκαλί.
H κηδεία του αναρχικού Galli

Το κίνημα του φουτουρισμού λήγει ουσιαστικά με την έναρξη του Α' παγκοσμίου πολέμου και ο Καρά το 1916 έχει ήδη απορρίψει αρκετές από τις αρχές του. Το 1917 γνωρίζεται με τον Τζόρτζιο ντε Κίρικο και στρέφεται μαζί του σε ένα νέο είδος ζωγραφικής που αποκαλείται και μεταφυσική ζωγραφική (pittura metafisika). Δύο χρόνια αργότερα, ο Καρά ολοκληρώνει και ένα θεωρητικό βιβλίο για την μεταφυσική ζωγραφική, υπό τον τίτλο Pittura metafisika. Θα ακολουθήσουν και άλλες θεωρητικές μελέτες ενώ από το 1921, ο Καρά εργάζεται ως κριτικός τέχνης στην εφημερίδα του Μιλάνου L' Ambrosiano.

Το 1941 διορίζεται καθηγητής ζωγραφικής στην Academia di Brera ενώ το 1945 δημοσιεύει την αυτοβιογραφία του (La mia vita).

Πέθανε στο Μιλάνο το 1966.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου