Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

H Arte Povera ομορφαίνει την Αθήνα

Σχετική εικόνα

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 για πρώτη φορά σε μια γκαλερί στην Ιταλία απαντάται ο όρος Arte Povera, δηλ.  η τέχνη με πενιχρά μέσα. Είναι η τέχνη που με ασήμαντα υλικά μπορεί να προσφέρει υψηλής αισθητικής και ενέργειας προϊόντα.

Κωνσταντίνος Καλοφωλιάς, 17 07 2018

Στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης ολόκληρες περιοχές όπως Μεταξουργείο, Κουκάκι, Παγκράτι,  Πετράλωνα, Γκάζι, Ψυρρή, Κεραμικός, Ιστορικό κέντρο κ.α. γνωρίζουν ξανά μέρες άνθησης χάρη στα καινούργια στέκια αυτής της αισθητικής που ξεφυτρώνουν σε κάθε τους γωνιά. Πολλά από τα ονόματα των πιο γνωστών μαγαζιών της πρωτεύουσας είναι εμπνευσμένα από τίτλους βιβλίων, τραγουδιών αλλά και ειδών του ζωικού βασιλείου (παπαγάλος, πρόβατο, κούκος, κουνούπι) αποσκοπώντας σε συνειρμούς που ανεβάζουν τη διάθεση και φέρνουν τους επισκέπτες τους σε νοητική επαφή με τη φύση. Ευφάνταστες κατασκευές από φθηνά υλικά όπως γυαλί, ξύλο, πέτρα και παλιές εφημερίδες μετατρέπονται σε καθίσματα, και τραπεζάκια. Το εσωτερικό αυτών των καταστημάτων διακοσμείται περίτεχνα με τοιχογραφίες και σύγχρονους πίνακες ζωγραφικής, ώστε να διαμορφώνεται ένα περιβάλλον άνετο και φιλικό για τις παρέες των Αθηναίων και  των τουριστών.

Άλλωστε, για τις νέες γενιές Αθηναίων η διασκέδαση σε μαγαζιά που απαιτούν συγκεκριμένο dress code, είσοδο μέσω guest list και ελάχιστη κατανάλωση, ίση σχεδόν με το μισό μισθό τους, είναι κάτι άγνωστο.

Οι καιροί αλλάζουν και ως γνωστόν η φύση και ιστορία απεχθάνονται τα κενά. Έτσι, την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για διασκέδαση καλύπτουν πια τα μαγαζιά που προσφέρουν προτάσεις με γούστο σε προσιτές τιμές μέσα σε κλίμα ζεστασιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου