Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Το Χρονικό Μιας Αγάπης (Cronaca di un Amore)

Αποτέλεσμα εικόνας για Cronaca di un Amore

Ιταλική ταινία, σκηνοθεσία Μικελάντζελο Άντονιόνι με τους: Λουτσία Μποζέ, Μάσιμο Τζιρότι, Φερντινάντο Σάρμι

Ένας βιομήχανος αναθέτει σε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ να μάθει για το παρελθόν της νεαρής και όμορφης συζύγου του, που έχει ξανασυναντήσει κρυφά έναν παλιό εραστή της με τον οποίο τη συνδέει ένα σκοτεινό μυστικό.

Από  τον Χρήστο Μήτση - 26/07/2018

Ήδη από το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, το οποίο είναι σεναριακά εμπνευσμένο από το «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές», ο Αντιονιόνι φανερώνει την αφηγηματική του κομψότητα και τις υπαρξιακές του ανησυχίες, προχωρώντας το ιταλικό σινεμά ένα βήμα μακρύτερα από το νεορεαλισμό.
 
Στα 38 του χρόνια ο πρώην κριτικός κινηματογράφου, σεναριογράφος και ντοκιμαντερίστας Μικελάντζελο Αντονιόνι υπογράφει την πρώτη του μεγάλου μήκους μυθοπλαστική ταινία, η οποία επιχειρεί να προχωρήσει τον ιταλικό κινηματογράφο ένα βήμα μακρύτερα από το νεορεαλισμό. Σεναριακά εμπνευσμένη από το «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές», ακολουθεί έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ ο οποίος κατ’ εντολήν ενός βιομηχάνου ερευνά το παρελθόν της νεαρής και όμορφης συζύγου του. Εκείνη έχει ξανασυναντήσει κρυφά έναν παλιό εραστή της και η κοινή προσπάθειά τους να απαλλαγούν από το παρελθόν τους δίνει την ευκαιρία στον Αντονιόνι να περιγράψει με αφηγηματική κομψότητα έναν κόσμο αλλοτρίωσης, παγιδευμένο κοινωνικά και υπαρξιακά. Προβληματικές στις οποίες θα επανέλθει σε όλη τη φιλμογραφία του, η οποία θα επηρεάσει καταλυτικά το μοντέρνο σινεμά.

Α/Μ. Ιταλία. 1950. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: NEW STAR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου