Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Σε 2,600 απολύσεις προχωρά ιταλική τράπεζα


Η ιταλική τράπεζα Monte Paschi di Siena (BMPS) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να περικόψει 2.600 θέσεις εργασίας και να κλείσει περίπου 500 υποκαταστήματα σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τα προβλήματά της.

Πρόκειται, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο που ακόμη λειτουργεί και η οποία παρουσίασε τα σχέδια αναδιάρθρωσης της αφότου ανακοίνωσε καθαρές ζημιές της τάξης των €1,15 δισ. το τρίτο τρίμηνο του χρόνου.

Σύμφωνα με την τράπεζα, το αποτέλεσμα αυτό σε σχέση με καθαρό κέρδος €255,8 εκατ. την ίδια περίοδο πέρσι, οφείλεται σε ζημιές που συνδέονται με δάνεια.

Αλλά υπό την ηγεσία του νέου Εκτελεστικού Διευθυντή της τράπεζας Μάρκο Μορέλι, στοχεύεται τώρα να γίνουν περικοπές στις δαπάνες, κλείνοντας περίπου το ένα τρίτο των 2.000 υποκαταστημάτων της και μειώνοντας τις δαπάνες για το προσωπικό κατά 9% σε περίοδο τριών χρόνων.

Στόχος είναι να υπάρξει καθαρό κέρδος άνω του €1,2 δισ. στο 2019 με βάση το πελώριο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας σε ορίζοντα τριετίας.

Ο τρίτος μεγαλύτερος δανειστής της Ιταλίας θα προσπαθήσει επίσης να έχει βελτιώσεις στη μείωση των δανείων και των κινδύνων.

Σε τεστ αντοχής που έγινε από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η τράπεζα βρέθηκε να είναι η πιο αδύναμη μεγάλη τράπεζα στην Ευρώπη και η κατάστασή της είχε εγείρει ανησυχίες για τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα της Ιταλίας.

Ανακοίνωσε σχέδιο διάσωσης στα τέλη Ιουλίου, που περιλάμβανε το ξεφόρτωμα μεγάλων μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 27,6 δισ. σε ξεχωριστή οντότητα, ενώ παράλληλα η τράπεζα θα προσπαθούσε να βρει επενδύσεις για νέα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.

Η αξία των μετοχών της τράπεζας έχει καταρρεύσει από την αρχή του χρόνου αλλά σταθεροποιήθηκε πρόσφατα στο χρηματιστήριο του Μιλάνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου