Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Ραέντ, ετών 6 - Μόνος στο φλεγόμενο Νόρμαν Ατλάντικ- Η άγνωστη ιστορία του αγνοούμενου παιδιού

Ο Άχμαντ Μοχάμαντ με τους γιους του Ράεντ και Αμπντουλκάντερ (αριστερά) στην Αθήνα προτού αναχωρήσουν για Ηγουμενίτσα

Η οικογένειά του έχει φθάσει στη Γερμανία και τον αναζητά ακόμη

08/01/2018 

Θα προσπαθούσαν να κρυφτούν ανάμεσα στο πλήθος των επιβατών – τουλάχιστον αυτό σχεδίαζαν. Όμως τη νύχτα της 27ης Δεκεμβρίου 2014 το πλοίο «Norman Atlantic», που θα ταξίδευε για την Ανκόνα, καθυστέρησε να φανεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Όσο περνούσαν τα λεπτά αναμονής, ο πατέρας με τα δύο παιδιά του, πρόσφυγες από τη βορειοανατολική Συρία, αισθανόταν πιο εκτεθειμένος: η παρουσία τους στο λιμάνι ήταν πλέον ορατή.

Ένας αστυνομικός τούς σταμάτησε για έλεγχο. Ο μικρότερος γιος, όμως, κατόρθωσε να προχωρήσει ακολουθώντας μια οικογένεια Αράβων. «Το παιδί μου είναι μέσα, αφήστε με να περάσω», θυμάται ο Άχμαντ Μοχάμαντ να φωνάζει.

Παρά τον χωρισμό του με τον 6χρονο Ράεντ, προσπάθησε να σκεφτεί ψύχραιμα. Επικοινώνησε με τα αδέλφια του που ζουν εδώ και χρόνια στη Γερμανία και ζήτησε κάποιος να μεταβεί στην Ανκόνα για να παραλάβει το παιδί. Δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε.

Την επόμενη ημέρα, όταν επέστρεψε στην Αθήνα, είδε στην τηλεόραση ένα πλοίο να φλέγεται. Η φωτιά είχε ξεσπάσει τα ξημερώματα, όσο το «Norman Atlantic» έπλεε στο στενό του Οτράντο. Η επιχείρηση διάσωσης με τη συμμετοχή της ιταλικής και ελληνικής ακτοφυλακής κράτησε 36 ώρες. Ο απολογισμός ήταν 11 νεκροί και τουλάχιστον 18 αγνοούμενοι. Για την αναγνώριση ορισμένων σορών χρειάστηκαν αναλύσεις DNA. Ο Ράεντ δεν βρέθηκε ποτέ.

«Πιστεύω, πλέον, ότι είναι νεκρός. Έχει εκδοθεί ληξιαρχική πράξη θανάτου. Είναι όμως δικαίωμά μου να μάθω τι απέγινε, ποια ήταν η τύχη του, τι συνέβη πάνω στο πλοίο», λέει ο κ. Μοχάμαντ.

Είναι και αυτός ένας από τους 105 ενάγοντες (διασωθέντες και συγγενείς θανόντων) που άσκησαν αγωγή στο δικαστήριο του Μπάρι κατά της πλοιοκτήτριας και της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου, κατά του ιταλικού νηογνώμονα και του ιταλικού ναυπηγείου όπου κατασκευάστηκε το «Norman Atlantic».

Για πρώτη φορά η «Καθημερινή» παρουσιάζει την ιστορία της οικογένειας που προσπάθησε να διαφύγει από τον εμφύλιο στην πατρίδα της, αλλά η μοίρα της μπλέχτηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά δυστυχήματα των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες ταξίδεψαν εκείνη τη νύχτα παράνομα στο «Norman Atlantic». Οπως είχε γράψει η «Κ», Ελληνας οδηγός φορτηγού που βρισκόταν στο κατάστρωμα των οχημάτων, κατέθεσε στις ιταλικές αρχές ότι κατά την έναρξη της πυρκαγιάς συνάντησε στον ίδιο χώρο τουλάχιστον δύο λαθρεπιβάτες. Αργότερα, όταν ανέβηκε στη σωσίβια σχεδία, είδε άλλους τέσσερις.

Ακόμη, δύο Αφγανοί κι ένας Σύρος κατέθεσαν μετά τη διάσωσή τους ότι είχαν εισέλθει στο πλοίο, κρυμμένοι σε φορτηγά, και ότι τουλάχιστον άλλοι δέκα λαθρεπιβάτες τούς είχαν ακολουθήσει. Σε μία από τις σορούς που εντοπίστηκαν στο γκαράζ οι ιταλικές αρχές βρήκαν στις τσέπες αντικείμενα που πιθανότατα παραπέμπουν σε Αφγανό.

Τον είδαν

Για τις ώρες που πέρασε ο 6χρονος Ράεντ στο πλοίο ελάχιστα είναι γνωστά. Όπως εξηγεί ο πατέρας του, ένας διασωθείς έχει καταθέσει ότι είδε το παιδί στο «Norman Atlantic». Αυτός ο επιβάτης, που έχασε την κόρη και τη γυναίκα του στο ναυάγιο, θυμάται λίγο μετά την επιβίβαση τον Ράεντ να κλαίει επειδή ταξίδευε μόνος του, χωρίς τον πατέρα και τον αδελφό του. Τον αντίκρισε και δεύτερη φορά, όπως έχει καταθέσει, στην έξοδο που οδηγούσε στο κατάστρωμα όταν ήδη οι καμπίνες και οι διάδρομοι μύριζαν καμένο πλαστικό.

Στην Αθήνα, πλέον, ένας Παλαιστίνιος συγκάτοικος της οικογένειας βρήκε σε διαμέρισμα κοντά στην οδό Αχαρνών τον πατέρα και τον αδελφό του Ράεντ σε κατάσταση σοκ. Παρακολουθούσαν νύχτα και μέρα τις ειδήσεις. Ο 8χρονος Αμπντουλκάντερ είχε πετρώσει. Δεν απαντούσε σε ερωτήσεις, κοιτούσε την οθόνη ανέκφραστος, αρνιόταν να φάει και δεν έκλαιγε.

Στο Μπρίντιζι, όπου αρχικά είχε μεταφερθεί το πλοίο, ένα από τα αδέλφια του κ. Μοχάμαντ επιχειρούσε μάταια να μάθει νέα από τις αρμόδιες αρχές. Πατέρας και γιος παρέμειναν στην Αθήνα για περίπου δύο μήνες μετά το ναυάγιο, αναρτώντας φωτογραφίες στο Facebook, ψάχνοντας και αυτοί να συλλέξουν πληροφορίες χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά επέστρεψαν στην Τουρκία και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Στις 30/12/2015 εκδόθηκε στην Ελλάδα η ληξιαρχική πράξη θανάτου του Ράεντ.

Επώδυνο φορτίο

Τον Μάιο του 2016, ο κ. Μοχάμαντ κατόρθωσε να φτάσει στη Γερμανία, όπου έλαβε άδεια διαμονής ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης. Τον περασμένο Αύγουστο έφερε εκεί τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Όλοι τους μαθαίνουν τη νέα γλώσσα και προετοιμάζονται για τη νέα ζωή στην Ευρώπη. Σήμερα όμως, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα στην Αδριατική, ακόμη κουβαλούν ένα επώδυνο φορτίο.

«Παρακολουθώ και τώρα τις ειδήσεις και ψάχνω νέα για την υπόθεση», λέει στην «Κ» μέσω Skype ο κ. Μοχάμαντ από το σπίτι της οικογένειας στο Würzburg της Γερμανίας. Η γυναίκα του έχει μια μικρή ελπίδα –όπως θα είχε κάθε γονιός στη θέση της– ότι ο Ράεντ μπορεί να βρεθεί. Το ζευγάρι πάντως έχει συμφωνήσει να μη συζητά το θέμα μπροστά στα άλλα παιδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου