Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Δες γιατί το Μπέργκαμο πρέπει να γίνει ο επόμενος must visit προορισμός σου στην Βόρεια Ιταλία! (αποκλειστικές φωτο)

bergamo

Δεν είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, αλλά θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση…. Να βγει από τη σκιά του Μιλάνου και να αποκαλύψει την ακαταμάχητη γοητεία του. Και όχι απαραίτητα γιατί είναι ομορφότερο ή έχει να επιδείξει περισσότερα αλλά γιατί είναι διαφορετικό και μοναδικό!

Ταξίδι–Κείμενο: Κατερίνα Ρίγκου 
  
Το Μπέργκαμο είναι μια αυθεντική, παραδοσιακή, ήσυχη πόλη του ιταλικού βορρά, ένα μαγευτικό μέρος με ιστορικό χαρακτήρα και 2 πρόσωπα που μπορεί να εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη. Απλώνεται της Pianura Padana της πεδιάδας που διασχίζει ο ποταμός Πάδος ενώ βόρεια το »σκεπάζουν» οι χιονισμένες Άλπεις! 
  
Η πόλη »χωρίζεται” στα δύο. Η Citta Bassa (Κάτω πόλη) είναι επίπεδη και σύγχρονη με όλα όσα περιμένεις να δεις σε μια πόλη. Εντυπωσιακά ιστορικά κτήρισ, πλατείες, πεζόδρομοι, μεγάλοι κεντρικοί δρόμοι, ενδιαφέρουσα αγορά και πολλά ποδήλατα! Η άλλη, η δεύτερη είναι και η πιο ενδιαφέρουσα… Πρόκειται για την μεσαιωνική Ανω πόλη την Citta Alta, πάνω στον λόφο που την »οχυρώνουν» τα ενετικά τείχη και έχει τα πιο σημαντικά αξιοθέατα.
    
Η δική μου επιλογή για το Μπέργκαμο αν και έγινε κάπως τυχαία, καθώς άλλος ήταν ο αρχικός προορισμός (ειρήσθω εν παρόδω ήταν το Πρίμολο ένα μικρό χωριό κάτω από τις Άλπεις…) τελικά με δικαίωσε. Όχι μόνο γιατί είναι μια πανέμορφη πόλη αλλά γιατί είναι εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να μείνετε κάπου πιο οικονομικά, παραδοσιακά και ήσυχα σε σχέση με δημοφιλέστερους προορισμούς της Βόρειας Ιταλίας αλλά και ταυτόχρονα πολύ κοντά σε κάποιους από αυτούς όπως το Μιλάνο και η λίμνη Κόμο.

Ακριβώς λοιπόν επειδή δεν ήταν η αρχική επιλογή, προσγειωθήκαμε στη Μαλπένσα, το αεροδρόμιο του Μιλάνου και όχι στο Μπέργκαμο αν και έχει αεροδρόμιο και μάλιστα με απευθείας πτήση από Αθήνα.

Τελικά όμως αυτό βγήκε σε καλό καθώς είχαμε νοικιάσει αυτοκίνητο ώστε να μπορούμε να κινηθούμε εύκολα απο τη Μαλπένσα τόσο για Μπέργκαμο όσο και στους άλλους προορισμούς που είχαμε σκοπό να επισκεφτούμε πράγμα που έγινε ακόμα ευκολότερο καθώς το οδικό δίκτυο είναι εξαιρετικό (προσοχή μόνο στους πολλούς κόμβους γιατί μπερδεύουν) και το αυτοκίνητο ήταν οικονομικό.

Φτάνοντας λοιπόν στην Μαλπένσα, με πρώτη στάση την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων (μέσα στο αεροδρόμιο), ξεκινήσαμε οδικώς για Μπέργκαμο.

Η διαδρομή είναι 91 χλμ., στην autostrada περίπου 1 ώρα με 2 διόδια. Το ξενοδοχείο, το B&B Hotel Bergamo είναι περίπου 1χλμ. από το κέντρο γεγονός πολύ ευχάριστο καθώς το παρκάρισμα στο κέντρο είναι -σχεδόν- παντού επί πληρωμή. Το ξενοδοχείο ήταν ανέλπιστα καλό, σύγχρονο με άνετο δωμάτιο, καθαρό με πολύ εξυπηρετικό προσωπικό ενώ και η τιμή του ήταν προσιτή (70€ δίκλινο). Plus διέθετε δωρεάν ιδιωτικό πάρκινγκ λίγα μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο.

Η πόλη στην πρώτη επαφή είχε μια περίεργη ησυχία και παράλληλα ήταν εξαιρετικά ατμοσφαιρική και σκοτεινή αν και τα λαμπάκια (ήταν η εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά) που στόλιζαν σχεδόν κάθε δρόμο της, "πάλευαν' για το αντίθετο.

Σκέφτηκα ότι είναι τόσο ατμοσφαιρική, γεμάτη επιβλητικά παλιά αλλά καλοδιατηρημένα κτήρια που θα μπορούσε να είναι κεντρικό σκηνικό σε χολιγουντιανή ταινία. Η βόλτα στην πόλη οφείλω να παραδεχτώ ότι με εντυπωσίασε. Το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου είναι πεζοδρομημένο αν και περνούν αυτοκίνητα αλλά η οδηγική συμπεριφορά γενικά είναι αξιοθαύμαστη! Όχι μόνο τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες αλλά η ευγένεια των οδηγών εντυπωσιάζει! Έχει αρκετά μαγαζιά για καφέ, για μπύρα και φαγητό όπως και αρκετά ενημερωμένη αγορά, αν και τα ωράρια είναι κάπως περίπλοκα. Το μεσημέρι τα περισσότερα είναι κλειστά (συμπεριλαμβανομένων cafe και εστιατορίων), όπως κλειστά πχ τα βρήκαμε και Δευτέρα.
  
Και μπορεί η πόλη να είναι όμορφη με πολλές επιλογές αλλά αν για κάποιο λόγο στο Μπέργκαμο μπορείτε να κάνετε μόνο ένα πράγμα αυτό πρέπει να είναι, η επίσκεψη στην παλιά πόλη, τη Citta Alta.

Αν και μπορείτε να φτάσετε και με το αυτοκίνητο και με το λεωφορείο επιλέξτε να ανεβείτε με το τελεφερίκ (Funicolare) Κοστίζει μόλις 2,5€ aller retour, είναι σύντομη διαδρομή και μοναδική εμπειρία!

Ανεβαίνοντας από την άλλη με το αυτοκίνητο, θα διασχίσετε την Viale delle Mura, τον δρόμο κατά μήκος των τειχών από τον οποίο »αποκαλύπτεται» πανοραμικά όλη η κάτω πόλη όπως και η πανέμορφη και καταπράσινη ύπαιθρος της Λομβαρδίας.

Μόλις έφτασα εντυπωσιάστηκα! Ο κόσμος εντός των τειχών είναι σαν ένας μικρόκοσμος με δική του καθημερινότητα και κανόνες.

Στην ατμοσφαιρική με τη μεσαιωνική αύρα, Πάνω πόλη νιώθεις σαν να έχεις χαθείς το χωροχρόνο. Άριστο σκηνικό για χολιγουντιανές παραγωγές! Στην πλατεία της ,την εντυπωσιακή Piazza Vecchia, την πιο όμορφη πλατεία σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως έχει πει ο πρωτοπόρος Ελβετός αρχιτέκτονας Λε Κορμπυζιέ, αν μπορέσεις να απομονώσεις τις αισθήσεις σου από τον πολύ κόσμο τριγύρω και τα »σημάδια» σύγχρονου πολιτισμού νομίζεις ότι θα εμφανιστούν μονομάχοι ρωμαϊκών χρόνων.

Καλοδιατηρημένα κτήρια που μαρτυρούν περήφανα την ιστορία τους, φιλόξενοι και ευγενικοί Ιταλοί, πλήθος επισκεπτών χαρακτηριστικά μαγαζιά για φαγητό, καφέ ή γλυκό αλλά και τοπικά προϊόντα όπως και shopping (πιο τουριστικής λογικής) που συγκεντρώνονται κυρίως στην κεντρική Via bartolomeo Colleoni που συνεχίζει ως Via Gombito και καταλήγει Via Porta Dipinta και πολλά, πολλά ακόμα μικρά σοκάκια λιθόστρωτα, με επιβλητικά κτήρια δεξιά και αριστερά σαν άλλος λαβύρινθος…Φτάνοντας στην άκρη της, κάτω από τα τείχη η απέραντη πανοραμική θέα κόβει την ανάσα!

To Know. Οι κοντινές αποστάσεις από άκρως ενδιαφέροντες προορισμούς και το εξαιρετικό οδικό δίκτυο "συνωμοτούν” για καθημερινές αποδράσεις! 

Οι προτάσεις μου για φαγητό & διασκέδαση

Όπως σε κάθε ταξίδι, έτσι και στο Μπέργκαμο το φαγητό αλλά και η διασκέδαση αποτελούν ξεχωριστό και ενδιαφέρον κομμάτι. Θα βρείτε πολλά εστιατόρια με διάφορες κουζίνες εκτός από ιταλική (αρκετά είναι τα ιαπωνικά) αλλά τα ωράρια είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με τα ελληνικά. Μπορεί πχ να τα βρείτε κλειστά το μεσημέρι, ή κάποια καθημερινή, οπότε καλό είναι πριν κάνετε πλάνα να ενημερωθείτε! Το σίγουρο είναι ότι όλα σερβίρουν μέχρι περίπου τις 11 το βράδυ. Φροντίστε οι βραδινές σας έξοδοι να γίνονται σχετικά νωρίς. 

Αρκετά είναι και τα cafes στην πόλη που κοινό παρονομαστή έχουν φυσικά τον εξαιρετικό καφέ! Δύσκολα θα πιείτε καφέ που δεν θα σας αρέσει! Προσωπικά όπου και αν ήπια ήταν εξαιρετικός και πολύ φθηνός! Στο Μπέργκαμο τον πλήρωσα από €1,2 μέχρι €1,6 σε εξαιρετικά μαγαζιά ενώ στο Μιλάνο και μάλιστα στο official spot της Lavazza στο Duomo μόλις €1,6! Ζητήστε συνδυαστικά και μπριός (brioche) όπως ονομάζουν τα γνωστά σε εμάς γλυκά κρουασάν, τα οποία στοιχίζουν γύρω στο 1€. Σημαντική… υπόθεση στην Iταλία είναι η ώρα του aperitivo…Περιποιημένα ποτά συνδυαστικά με πιάτο tapas διαφόρων συνδυασμών και γεύσεων είναι τα μενού των aperitivo και σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε! Αναφορικά με όσα πρόλαβα εγώ να δοκιμάσω, προσανατολίστηκα σε ιταλικές και περισσότερο παραδοσιακές προτάσεις!

Τοπικό παραδοσιακό φαγητό είναι το casoncelli, ιδιαίτερα τα Casoncelli della Bergamasca (με γέμιση κρέας και από πάνω βούτυρο και μπέικον), χειροποίητα γεμιστά ραβιόλι, που σερβίρεται ως πρώτο αν και πολύ χορταστικό. Επίσης, η πολέντα -μια χαρακτηριστική βουτηράτη και λιπαρή ζύμη (προσωπικά δεν μου άρεσε) πολύ συχνή στα φαγητά τους τόσο σκέτη όσο και μέσα σε συνταγές και πιάτα. Δοκιμάστε επίσης, οπωσδήποτε την τοπική καπνιστή μπύρα Μπεργκαμάσκα (birra fumicata Bergamasca).

Downtown Bergamo

Eνδιαφέρουσα ήταν η αυθεντική ιταλική πίτσα από γνωστή αλυσίδα, τη Spontini (θα βρείτε σε αρκετά σημεία).

Αν θέλετε κρεατοφαγικό μενού και (εξαιρετικό πραγματικά) burger επιλέξτε το Goss grill – restaurant – burger στην κεντρική Via Verdi 3, Τ. 035 224206.

Από τα αγαπημένα μου μέρη έγινε το Tony’s cucina bar bottega στο κέντρο της πόλης (Via xx Settembre 115, Galleria mazzoleni, T. 035 220348) που είναι all day cafe bar resto. Εξαιρετικός καφές, aperitivo αλλά και φαγητό.

Από τα καλύτερα εστιατόρια του Μπέργκαμο είναι η Osteria Risico (Via Francesco Nullo, 7/a, Τ. +39 035217732) για lunch, aperitivo και dinner ενώ φημίζεται για τα ριζότο του.

Στο καινούριο Ruffi Carasau, στην Viale Vittorio Emanuele στο δρόμο προς την πάνω πόλη, δοκιμάστε το παραδοσιακό ψωμί Carasau (τυπικό φαγητό στην Σαρδηνία) φτιαγμένο σαν ρολό σε 4 συγκεκριμένους συνδυασμούς με εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Citta Alta

Δοκιμάστε τοστ, από τα πιο δημοφιλή σνακς στην περιοχή στο Al Gombito tosteria artigianale con Cucina, σε πολλούς συνδυασμούς και με χειροποίητο ψωμί (Via Gombito 8, Citta Alta, T. 035 0603672). Ενδιαφέρον βρήκα τον μεσημεριανό μπουφέ στο la Dispensa di Arlecchino, με αρκετές επιλογές γεύσεων (Via Gombito 9, Citta Alta, T. +39 035244857), που στοίχιζε €13.

Αυθεντικό ιταλικό μαγαζί είναι και το Tavola calda πάνω στον κεντρικό δρόμο της Alta για μπύρα, πότο ή και φαγητό. Δοκίμασα τυχαία την παραμονή της πρωτοχρονιάς καθώς τα περισσότερα (και λογικό) λειτουργούσαν με εορταστικό μενού και φυσικά προ-κράτηση… Το φαγητό ήταν νόστιμο, δοκίμασα casoncelli και πολέντα… ενώ εξαιρετική εντύπωση μου έκανε ένα το τοπικό κρασί που παραγγείλαμε, το Valcalepio Rosso Riserva.

Ευχάριστη εμπειρία ήταν επίσης και το γεύμα στη Vineria Cozzi. Αν και κάπως ακριβό, ήταν εξαιρετικό το ριζότο με κολοκύθα, μανιτάρια και πούδρα κακάο όπως και το ταρτάρ μοσχαριού. Στα μεγάλα συν ο ατμοσφαιρικός χώρος που θυμίζει παραδοσιακό σπίτι.

Πιείτε μια μπύρα στην La Birreria di Città Alta με το πολύ cozy και φιλόξενο περιβάλλον.

Έξω από το Il Fornaio (Via Colleoni 3, T. 035 249376) θα δείτε ουρές να περιμένουν… για πίτσα! Που ακόμα και να μην θέλεις η εξωτερική τζαμαρία γεμάτη λογιών λογιών λαχταριστές πίτσες θα σε βάλει σε πειρασμό! Πάντως, είναι νοστιμότατη!

Και φυσικά η πιο διάσημη ιταλική λιχουδιά! Έξω από το Il Fornaio…
  
Τips

-Οι Ιταλοί με τα αγγλικά δεν έχουν καλή σχέση… Εκτός από το ξενοδοχείο και την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων όπου οι υπάλληλοι μιλούσαν αγγλικά (με εξαιρετική… ιταλική προφορά βέβαια) σε όλα τα υπόλοιπα σημεία ή δεν μιλούσαν καθόλου ή ελάχιστα. Παρόλο αυτό όμως είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να βοηθήσουν και να εξυπηρετήσουν!

-Το κάπνισμα απαγορεύεται κυριολεκτικά και αυστηρά παντού! Μόνο στο δρόμο μπορείτε να καπνίσετε! Και παρόλο που πολλοί είναι οι Ιταλοί που καπνίζουν είναι πολύ τυπικοί και οι πολίτες και οι επιχειρηματίες με τη ρητή απαγόρευση.

-Παντού για να παρκάρετε θα πληρώσετε. Είτε κανονικό πάρκινγκ (περίπου 2-3€ η ώρα) είτε στο δρόμο (στις μπλε γραμμές, γιατί οι κίτρινες είναι για κατοίκους) αγοράζοντας κάρτα από το αυτόματο μηχάνημα που υπάρχουν πολλά σε κάθε δρόμο ανά 100μ. (περίπου 1,20 – 2 € η ώρα).

-Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο, προσέξτε τα ψιλά γράμματα… Δηλαδή άλλη η τιμή που βλέπετε και άλλη τελικά αυτή που θα πληρώσετε, αφού η πρώτη δεν συμπεριλαμβάνει τίποτα σχετικό με ασφάλεια! Πάντως καλύτερα το πακέτο full protection να το κλείσετε απευθείας με την εταιρεία ενοικίασης και όχι ενδιάμεση εταιρεία. Να έχετε μαζί σας το vachour number αλλά και τον αριθμό κράτησης.

-Νερό δεν θα σας φέρουν πουθενά, αν δεν ζητήσετε και φυσικά το πληρώσετε (εννοώ και το ποτήρι). Γενικά το νερό είναι πολύ ακριβό, κατά μέσο όρο 1,5€ το μικρό μπουκάλι! Φθηνότερα θα το βρείτε μόνο σε super market.

– Ο χειμώνας είναι σίγουρα must visit εποχή αν και το κρύο είναι πραγματικά τσουχτερό… Οπότε επιλέξτε προσεκτικά αυτά τα ρούχα που θα πάρετε μαζί σας! Εναλλακτικά πολύ καλή εποχή για να επισκεφτείτε το Μπέργκαμο είναι η άνοιξη.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΔΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου