Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Ιταλός μυθομανής διέδωσε ότι ο Λιονέλ Μέσι αγόρασε ελληνικό νησί στο Ιόνιο

 

Η είδηση των τελευταίων ωρών, είναι αναμφίβολα η φήμη πως ο διάσημος ποδοσφαιριστής Λιονέλ Μέσι, αγόρασε ελληνικό νησί στο Ιόνιο Πέλαγος. Είναι αλήθεια;

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης - 11 Ιανουαρίου 2018

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο enikos.gr, eleftherostypos.gr, newsit.gr, iefimerida.gr, contra.gr, sportdog.gr και δεκάδες άλλα.

Ένα ελληνικό νησάκι, ένας διάσημος ποδοσφαιριστής και ένας Ιταλός μυθομανής

Ένα απλό «γκουγλάρισμα» του ονόματος του «μεσίτη» Αλεσάντρο Πρότο, μας αποκαλύπτει ένα άτομο που αρέσκεται να πλάθει φανταστικές ιστορίες και να αναστατώνει τα ιταλικά και διεθνή ΜΜΕ. Κάτι ανάλογο ισχύει και στη περίπτωση της δήθεν πώλησης του νησιού Σοφία στον Μέσι.

Στην ιστοσελίδα ilsecoloxix.it, διαβάζουμε πως ο Πρότο, δημοσίευσε βιβλίο με τίτλο «Io sono l’impostore» (Μτφ: «Είμαι απατεώνας»), όπου περιγράφει τα κατά καιρούς καμώματά του.

Το 2001, φέρεται να άνοιξε το πρώτο μεσιτικό γραφείο και το 2010, αρχίζει να διαδίδει ψεύτικες πληροφορίες, για δήθεν αγορές ακινήτων από διάσημους ηθοποιούς, όπως ο Κλούνεϊ, ο Ντι Κάπριο κτλ. Όλα αυτά, μαζί με άλλες ιστορίες, όπως ότι αποτέλεσε έμπνευση για τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του 50 Shades of Grey, ή πως αγόρασε τους New York Times, μαθεύτηκαν εκ των υστέρων πως αποτελούσαν αποκυήματα της φαντασίας του, που παρόλα αυτά, έγιναν πρωτοσέλιδα σε ιταλικές και όχι μόνο εφημερίδες.

Σε άρθρο της linkiesta.it με τίτλο «Ο άνθρωπος που ξεγέλασε την ιταλική δημοσιογραφία», διαβάζουμε πως οι δυο δικηγόροι του Κλούνεϊ που ενεργούσαν εκ μέρους του και αναζητούσαν κάποιο ακίνητο, βρήκαν το «μεσιτικό γραφείο» του Πρότο σε αγγελία και επικοινώνησαν μαζί του. Αμέσως ο Πρότο έδωσε την είδηση στη Corriere della Sera, που κάνει την είδηση πρωτοσέλιδο, χωρίς να την επιβεβαιώσει. Που ήταν το πρόβλημα; Ο Πρότο δεν διέθετε καν άδεια μεσίτη. Η φήμη του από εκείνο το σημείο και μετά, απογειώνεται. Στις 14 Φεβρουαρίου 2013 όμως, συλλαμβάνεται για απάτες.

To 2016, o Πρότο ισχυρίζεται πως πούλησε μια συλλεκτική Ferrari 335 S Spider στον Λιονέλ Μέσι, έναντι 32 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που ο τελευταίος διέψευσε με αρκετή δόση χιούμορ.

Ο Πρότο έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τα ελληνικά ΜΜΕ, αφού είχαν κυκλοφορήσει άρθρα για δήθεν αγορά της Στρογγυλής από τον Τζόνι Ντεπ και του Αγίου Θωμά από τον Ουόρεν Μπάφετ. Πρόσφατα μάθαμε πως ο Ραΐόλα αγόρασε το ελληνικό νησί που ο Ρονάλντο είχε κάνει δώρο στον Μέντες, πάλι μέσω της εταιρίας του Πρότο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Δημοκρατίας, το νησάκι Σοφία, πωλήθηκε το 2013 σε πλούσιο Νοτιοαφρικανό, μέσω της Auction Avenue.

Η περίπτωση της δήθεν αγοράς ελληνικού νησιού από τον Μέσι, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα, για το πως μπορεί ο οποιοσδήποτε να τροφοδοτήσει με fake news, ακόμη και μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες, τη στιγμή που η επιβεβαίωσή της ή έστω η σοβαρή αμφισβήτησή της, μπορεί να προκύψει από ένα απλό «γκουγκλάρισμα». Ο Πρότο έχει προ πολλού δηλώσει πως αρέσκεται να στήνει τέτοιου είδους ιστορίες για αγοραπωλησίες ακινήτων με διάσημους και έχει παραδεχτεί τη δράση του, τόσο σε συνεντεύξεις, όσο και στο βιβλίο του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου