Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Μεταπτυχιακά στην Ιταλία

Αποτέλεσμα εικόνας για Politecnico di Milano

Η Ιταλία είναι χώρα με ιδιαίτερα πλούσια ιστορία. Υπήρξε η βάση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και το επίκεντρο της Αναγέννησης, η οποία συνέβαλε στην εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος και στην υπόλοιπη Ευρώπη (όσες χώρες δεν ήταν υπό Οθωμανική κυριαρχία). Αποτελεί ιδρυτικό μέλος οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ διαθέτει ανεπτυγμένη βιομηχανία, με πιο χαρακτηριστική την αυτοκινητοβιομηχανία.  Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει το 2ο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη, εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ευγενία Πάταρα - 14 Δεκεμβρίου 2015

Της Δώρας Παπαϊωάννου, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Γεωργίας Μυστριώτη

Γιατί να σπουδάσω στην Ιταλία;

Η Ιταλία διαθέτει πολλά πανεπιστήμια με ιστορία αιώνων, με πολλούς ενδιαφέροντες τομείς σπουδών. Οι σπουδαστές των ανθρωπιστικών επιστημών θα εντυπωσιαστούν από τον ιταλικό πολιτισμό, ενώ εκείνοι των θετικών επιστημών θα έχουν πολλές ευκαιρίες για πρακτική σε βιομηχανίες. Από πλευράς διδάκτρων, οι φοιτητές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι πιο ωφελημένοι, καθώς έχουν τα ίδια δίδακτρα με τους ντόπιους και τους φοιτητές από άλλες χώρες της ΕΕ. Επίσης, αρκετά Πανεπιστήμια της Ιταλίας έχουν υψηλές κατατάξεις, με χαρακτηριστικότερο το Politecnico di Milano που βρίσκεται στην 170η θέση σύμφωνα με τα QS World University Rankings 2017/18.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να σπουδάσω στην Ιταλία;

Πρώτα από όλα, ξεσκονίστε τα Ιταλικά σας! Τα Ιταλικά σας πρέπει να είναι τουλάχιστον επιπέδου Β2 και να περάσετε το τεστ γνώσης της Ιταλικής γλώσσας. Αν τα Ιταλικά σας είναι επιπέδου C1 ή C2 δεν θα χρειαστεί να περάσετε από το τεστ. Όσο για τα Αγγλικά, τα οποία είναι προαπαιτούμενα αν παρακολουθήσετε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα στην αγγλική γλώσσα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Πανεπιστήμιο για να δείτε το επίπεδο γνώσης της γλώσσας που απαιτείται. Αν το επίπεδο των Ιταλικών σας δεν είναι υψηλό, θα πρέπει να παρακολουθήσετε τα μαθήματα εκμάθησης της Ιταλικής γλώσσας  που γίνονται στα Πανεπιστήμια πριν ή κατά τη διάρκεια των σπουδών σας.

Χρειάζεται να βγάλω visa;

Αν είστε υπήκοος κράτους-μέλους της ΕΕ δεν χρειάζεται να βγάλετε visa. Πρέπει, όμως, να κάνετε αίτηση για άδεια παραμονής μέσα σε τρεις μήνες από την άφιξή σας στην Ιταλία. Επίσης, πρέπει να βγάλετε και οικονομικό κωδικό, ο οποίος θα σας είναι απαραίτητος για την εγγραφή σας στα πανεπιστήμια, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, την ενοικίαση σπιτιού και την αξιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, είτε στη χώρα σας μέσω της Ιταλικής πρεσβείας, ή στην Ιταλία μέσω του Uffizio delle Entrate που βρίσκεται στην πόλη όπου σπουδάζετε. Αν είστε υπήκοος κράτους εκτός ΕΕ πρέπει να αποκτήσετε visa, βεβαιώνοντας ότι έχετε αρκετά χρήματα για την παραμονή σας στην Ιταλία και εισιτήριο επιστροφής.

Ιταλικό Εκπαιδευτικό σύστημα: Σχολική Εκπαίδευση

Η σχολική εκπαίδευση στην Ιταλία είναι δημόσια και δωρεάν. Προαιρετικά, οι γονείς μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο (Scuola Materna) από την ηλικία των τριών ετών. Από την ηλικία των 5,5 ετών και μετά τα παιδιά εισάγονται στο Scuola Primaria, όπου και παραμένουν μέχρι την ηλικία των 11. Εκεί έρχονται σε επαφή με ποικιλία μαθημάτων και πλέον μεταβαίνουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις.

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Scuola Media) ξεκινά με το αντίστοιχο γυμνάσιο (Scuola Secondaria di Primo Grado), στο οποίο φοιτούν οι μαθητές ηλικίας 11-14 ετών. Οι μαθητές πρέπει να παρακολουθήσουν τουλάχιστον 30 ώρες μαθημάτων την εβδομάδα, τα οποία ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ μπορεί να έχουν επιπλέον δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός ή η μουσική. Γραπτές τελικές εξετάσεις γίνονται σε μαθήματα όπως τα Ιταλικά, τα μαθηματικά, οι επιστήμες και σε μία ξένη γλώσσα, ενώ στα άλλα εξετάζονται προφορικά.

Μόλις ολοκληρωθεί το στάδιο αυτό της εκπαίδευσης, οι μαθητές πρέπει να επιλέξουν σε ποιο Λύκειο θέλουν να φοιτήσουν: στο λεγόμενο Liceo (Γενικό Λύκειο) ή στο Istituto (Επαγγελματικό Λύκειο). Και στις δύο αυτές κατηγορίες η φοίτηση διαρκεί 5 χρόνια, με τα 2 πρώτα χρόνια να αφιερώνονται σε μαθήματα κοινά σε όλους όπως η Ιταλική γλώσσα και λογοτεχνία ή τα μαθηματικά, ενώ από τον 3ο χρόνο αρχίζει η μελέτη των ειδικών μαθημάτων, ανάλογα με τον τύπο του Λυκείου.

Οι τύποι των Γενικών Λυκείων είναι: το Κλασικό Λύκειο (Liceo Classico), όπου οι μαθητές διδάσκονται Αρχαία Ελληνική, Λατινική και Ιταλική λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης, το Επιστημονικό Λύκειο (Liceo Scientifico), όπου δίνεται βάση στις θετικές επιστήμες, ενώ διδάσκονται Λατινικά και μία σύγχρονη ξένη γλώσσα, και το Καλλιτεχνικό Λύκειο (Liceo Artistico), όπου οι μαθητές προετοιμάζονται για σπουδές στη ζωγραφική, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική.

Από την άλλη πλευρά, τα Επαγγελματικά Λύκεια διακρίνονται ως εξής: Το Διδασκαλικό Σχολείο (Istituto Magistrale), όπου οι μαθητές προετοιμάζονται ώστε να ακολουθήσουν σπουδές για διδασκαλία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (με την ολοκλήρωση σπουδών 3 χρόνων έχουν τη δυνατότητα να γίνουν νηπιαγωγοί, αλλά δεν μπορούν μετά να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια), το Καλλιτεχνικό Σχολείο (Istituto d’ Arte), όπου οι μαθητές φοιτούν για 3 χρόνια (κατ’ εξαίρεση με την υποχρεωτική διάρκεια σπουδών 5 χρόνων) για να εργαστούν αργότερα σε τεχνικούς και καλλιτεχνικούς τομείς, το Τεχνικό Ινστιτούτο (Istituto Tecnico), όπου οι φοιτητές προετοιμάζονται για την απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων και την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο στους τομείς της γεωργίας, του εμπορίου και της βιομηχανίας, και τα Επαγγελματικά Ινστιτούτα (Istituti Professionali), όπου οι μαθητές για 3 έως 5 χρόνια προετοιμάζονται για επαγγελματική κατάρτιση.

Προκειμένου οι μαθητές να πάρουν το απολυτήριό τους (Diploma di Maturita, Diploma di Scuola Superiore), περνούν από γραπτές εξετάσεις στην έκθεση, την ειδικότητα που έχουν επιλέξει βάσει του Λυκείου που παρακολούθησαν, την επιλεγμένη ξένη γλώσσα και σύγχρονα θέματα. Στη συνέχεια, εξετάζονται προφορικά από επιτροπή 6 καθηγητών σε μαθήματα και θέματα που αφορούν τον τελευταίο χρόνο των σπουδών τους. Οι μαθητές των επαγγελματικών σχολείων λαμβάνουν στα 3 χρόνια εκπαίδευσης το Qualifica Professionale, ενώ με την ολοκλήρωση 5 χρόνων αποκτούν την Licenza Professionale. Για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, ο μαθητής πρέπει να έχει συμπληρώσει οπωσδήποτε 5 χρόνια εκπαίδευσης. Περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ιταλικό Εκπαιδευτικό Σύστημα: Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Στη συνέχεια, οι φοιτητές παρακολουθούν προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (Corso di Laurea), το οποίο διαρκεί 3 χρόνια, με εξαίρεση τις σπουδές σχετικές με τη διδασκαλία και την αγωγή, καθώς αυτές διαρκούν τέσσερα χρόνια, και τις επιστήμες υγείας, τη νομική και την αρχιτεκτονική, που διαρκούν 5-6 χρόνια.

Τα μεταπτυχιακά διαρκούν 2 χρόνια. Είναι σημαντικό ο φοιτητής να περάσει τις εξετάσεις του πρώτου έτους για να μπορέσΜεταπτυχιακά στην Ιταλίαει να παρακολουθήσει τα μαθήματα του 2ου έτους. Με την επιτυχή περάτωση του μεταπτυχιακού προγράμματος (στα διαγωνίσματα η κλίμακα είναι από 0-30, με το 18 να θεωρείται προβιβάσιμος βαθμός, ενώ στις τελικές εξετάσεις η κλίμακα είναι 0-110, με βαθμό προβιβασμού το 66), η οποία γίνεται μετά από εξετάσεις πάνω στη διπλωματική εργασία, οι φοιτητές λαμβάνουν το Diploma accademico di secondo livello ή Laurea Magistrale.

Τα διδακτορικά προγράμματα διαρκούν 3 χρόνια. Ο διδακτορικός φοιτητής μπορεί να αναλάβει και διδακτικά καθήκοντα, αλλά το βασικό του έργο είναι να εκδώσει άρθρα και να  παράγει υλικό, καθώς και αυτό αξιολογείται από τους εξωτερικούς καθηγητές, εκτός από τη διατριβή (γραμμένη στην Ιταλική και στην Αγγλική γλώσσα). Αν η διατριβή κριθεί θετικά, τότε μπορεί να πάει σε δημόσια υπεράσπιση, αλλιώς παρατείνεται για 6 μήνες ώστε να διορθωθεί. Με την περάτωση των σπουδών λαμβάνεται ο τίτλος Dottore di ricerca, ενώ για τις καλλιτεχνικές σχολές ο αντίστοιχος τίτλος είναι Diplοma accademico di formazione alla ricerca. Δείτε περισσότερα για τις σπουδές δεύτερου και τρίτου κύκλου εδώ.

Διαδικασία αίτησης εγγραφής στα Ιταλικά Πανεπιστήμια

Πριν κάνετε την αίτησή σας, φροντίστε να απευθυνθείτε στις αρχές ώστε να μεταφραστούν οι τίτλοι σπουδών σας στα Ιταλικά! Κάθε τίτλος σπουδών πρέπει να περιέχει την πιστοποίηση Dichiarazione di valore in loco, η οποία δίνεται από την Ιταλική πρεσβεία της χώρας στην οποία εκδόθηκε ο κάθε τίτλος σπουδών. Η αίτηση εγγραφής γίνεται κατευθείαν στα Πανεπιστήμια, αφού πρώτα εγγραφείτε στο ηλεκτρονικό σύστημα του Πανεπιστημίου της επιλογής σας. Έπειτα, δίνετε τα στοιχεία σας και επισυνάπτετε τα έγγραφα που σας ζητούνται (Υπόδειγμα Αίτησης). Επίσης, πληρώνετε και φόρο εγγραφής, ο οποίος κυμαίνεται γύρω στα 30€.

Φοιτητική στέγαση

Συνήθως τα Πανεπιστήμια στην Ιταλία δεν έχουν εστίες. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι φοιτητές πρέπει να βρουν στέγαση. Υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες όπου μπορούν να απευθυνθούν οι φοιτητές, οι οποίες βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο επιλογής τους, ή στη σελίδα με φοιτητικές κατοικίες,  ή σε αγγελίες εφημερίδων. Τα ενοίκια είναι πιο υψηλά σε μεγάλες πόλεις, και ειδικά στις πιο τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ιταλίας (στη Ρώμη το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου είναι γύρω στα 1000€, ενώ η Νοβάρα αναδεικνύεται από τις πιο φτηνές, με ενοίκιο γύρω στα 450€).

Δίδακτρα και χρηματοδότηση

Για την εκπλήρωση των σπουδών απαιτούνται δίδακτρα, κατά μέσο όρο γύρω στα 850-1000€/ακαδημαϊκό έτος, ενώ σε άλλα προγράμματα μπορεί να απαιτούνται και 1500€/χρόνο. Σε ειδικές περιπτώσεις, και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του φοιτητή, μπορεί να υπάρξει εξαίρεση από την πληρωμή διδάκτρων, αλλά αυτό επαφίεται στην πολιτική του κάθε Πανεπιστημίου. Τα δίδακτρα οφείλονται στην Ιταλική νομοθεσία, όπου η οικονομική συνεισφορά των φοιτητών δεν πρέπει να ξεπερνά το 20% της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα Πανεπιστήμια, ενώ πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε και ένα κατώτατο όριο στον φόρο εγγραφής.

Φυσικά, υπάρχουν υποτροφίες για κάλυψη των εξόδων, μάλιστα προκηρύσσονται θέσεις με πλήρη υποτροφία στα διδακτορικά προγράμματα, αλλά ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, επειδή οι φοιτητές της ΕΕ πολλές φορές διεκδικούν τις ίδιες υποτροφίες με τους Ιταλούς και τους φοιτητές εκτός ΕΕ. Κάθε χρόνο προκηρύσσονται υποτροφίες από την Ιταλική κυβέρνηση και από τα Πανεπιστήμια (ένα δείγμα εδώ). Οι υποτροφίες από τα Πανεπιστήμια συνήθως είναι πλήρεις για όλη τη διάρκεια των σπουδών, ενώ οι υποτροφίες από την Ιταλική κυβέρνηση είναι για περίπου 9 μήνες το μέγιστο και πρέπει να συμπληρωθούν και με άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Κορυφαία Ιταλικά Πανεπιστήμια

Politecnico di Milano

Το Πολυτεχνείο του Μιλάνο είναι στην 187η θέση σύμφωνα με τα QS Rankings του 2015/2016, και το υψηλότερο σε κατάταξη από τα Ιταλικά Πανεπιστήμια! Ιδρύθηκε το 1863 και έχει πάνω από 40000 φοιτητές. Δίνονται τίτλοι σπουδών στους τομείς της Αρχιτεκτονικής, του Σχεδίου και της Μηχανικής. Φημισμένοι αρχιτέκτονες είναι απόφοιτοι της σχολής, όπως ο Renzo Piano.

Scuola Normale Superiore di Pisa & Scuola Superiore Sant΄  Anna di Pisa e di Perfezionamento

Στην 192η θέση βρίσκεται το πανεπιστήμιο της Pisa. H Scuola Normale Superiore di Pisa ιδρύθηκε το 1810, είναι ένα μικρό πανεπιστήμιο με μόνο 500 εγγεγραμμένους φοιτητές. Βρίσκεται ανάμεσα στα 400 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στους τομείς φυσικής και αστρονομίας. Ενώ η Scuola Superiore Sant΄  Anna di Pisa e di Perfezionamento βρίσκεται και αυτό στην ίδια θέση(192η) κτίστηκε το 1987 και  αποτελεί μέρος της Scuola Normale Superiore.

Alma Mater Studiorum-University of Bologna

Το παλαιότερο Πανεπιστήμιο του κόσμου (ιδρύθηκε μόλις το 1088) και το 2ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ιταλίας βρίσκεται στη 204η θέση παγκοσμίως. Το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, όμως, είναι σπουδαίο για τον πιο βασικό λόγο: ο τρόπος λειτουργίας του θέτει το πρότυπο για την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ευρώπη. Μέσα στην μακραίωνη ιστορία ανέδειξε σπουδαίους αποφοίτους, καταλυτικούς για την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού, από τον Δάντη και τον Κοπέρνικο μέχρι τον Μαρκόνι και τον Φερράρι.

Sapienza University of Rome

Λίγο μετά το Πανεπιστήμιο της Bologna, στη 213η θέση, φιγουράρει το Sapienza Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Ιδρύθηκε το 1303 και αποτελεί το μεγαλύτερο Ιταλικό Πανεπιστήμιο, με 140000 ενεργούς φοιτητές. Παρέχει επίσης πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα στην Αγγλική Γλώσσα. Ξεκίνησε ως Πανεπιστήμιο εξαρτώμενο από την Καθολική Εκκλησία, αλλά κατά τον 19ο αιώνα μετετράπη σε πολιτικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σπουδαίες μορφές, όπως η Μαρία Μοντεσσόρι, ο Τοριτσέλι (εφευρέτης του βαρομέτρου) και ο σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι υπήρξαν απόφοιτοι.

University of Milan

Το Μιλάνο θριαμβεύει στις κατατάξεις, με αποτέλεσμα να τεθεί το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην 306η θέση. Ιδρύθηκε μόλις το 1924, αλλά υπήρξε αποτέλεσμα συνένωσης δύο Πανεπιστημίων με μεγάλη ιστορία στις ανθρωπιστικές και τις ιατρικές επιστήμες: τα Accademia Scientifico-Letteraria (ιδρυθέν το 1861) και Istituti Clinici di Perfezionamento (ιδρυθέν το 1906). Από το Πανεπιστήμιο αυτό έχουν αποφοιτήσει σημαντικοί άνθρωποι όπως οι σχεδιαστές Emilio Pucci και Giorgio Armani και πολιτικοί όπως ο Silvio Berlusconi και ο Κάρολος Παπούλιας.

University of Padova

Λίγο πιο κάτω εμφανίζεται το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα στη 309η θέση. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ιδρύθηκε, αλλά υπάρχει αναφορά για αυτό σε έγγραφο του 1222, γεγονός που δείχνει ότι είχε εμφανιστεί χρόνια πριν. Φημίζεται για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την προοδευτική ιδεολογία που το διέπουν. Σημαντικοί άνθρωποι αποφοίτησαν και δίδαξαν στην Πάδοβα, με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο να έχει σπουδάσει εκεί και το Γαλιλαίο να έχει διδάξει (απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Πίζα).

Φοιτητικές πόλεις στην Ιταλία

Ρώμη

Η Ρώμη διαθέτει πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονική, όπου συνδέεται το αρχαίο με το μοντέρνο. Διαθέτει τρία Πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη: το Sapienza, που βρίσκεται στη 213η θέση, το Tor Vergata που βρίσκεται μεταξύ 401ης -410ης θέσης και το Tre στη θέση 701+. Διαθέτει πολιτιστικές επιλογές για όλα τα γούστα, ενώ παρατηρείται ιδιαίτερα έντονη πολυκοσμία!

Μιλάνο

Το Μιλάνο πρωτοστατεί στις παγκόσμιες κατατάξεις όσον αφορά τα Ιταλικά Πανεπιστήμια, με το Πολυτεχνείο του να βρίσκεται στην 187η θέση, το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο στην 306η, το Universita Cattolica del Sacro Cuore στην κατηγορία 471-480, και το Bicocca στην κατηγορία 601-650. Ακόμα και το Πανεπιστήμιο της Παβίας, που φιλοξενείται στα βόρεια του Μιλάνο είναι στην κατηγορία 501-550. Στο Μιλάνο προσέρχονται φοιτητές από πολλές εθνικότητες, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά αξιοθέατα να επισκεφθεί κανείς, όπως η Σκάλα.

Πίζα
  
Η Πίζα, με το γνωστό κεκλιμένο πύργο της, έχει το Πανεπιστήμιό της στην 367η θέση. Εκτός από το γνωστό πύργο της, όμως, διαθέτει πολλά αξιοθέατα, όπως το ανάκτορο της δυναστείας των Μεδίκων, τα θερμά λουτρά και την πλατεία Garibaldi. Ενώ δεν έχει την πολύ ζωηρή πολιτιστική ζωή της Ρώμης ή του Μιλάνο, δεν θα απογοητεύσει όσους έχουν μουσικές αναζητήσεις.

Μπολόνια
  
Η Μπολόνια, με το Πανεπιστήμιο της στη 204η θέση, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η αρχετυπική φοιτητούπολη. Λόγω της πολυπολιτισμικότητας που επικρατεί, αποτελεί μία από τις πιο προοδευτικές πόλεις. Η ιστορία της πόλης αυτής είναι αποτυπωμένη στη μορφή της, γεμάτη από αποχρώσεις του κόκκινου, και φυσικά έχει πολλά να προσφέρει, υποσχόμενη έντονη φοιτητική ζωή.

Πάδοβα
  
Το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα βρίσκεται στην 309η θέση. Θεωρείται μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ιταλίας και πιθανόν η αρχαιότερη πόλη της. Οι εκκλησίες της είναι ιδιαίτερα σημαντικά αξιοθέατα, όπως και το άγαλμα του Gattamelata, του Βενετού στρατηγού, που φιλοτεχνήθηκε από τον Donatello. Από πλευράς συγκοινωνιών, συνδέεται μέσω αυτοκινητοδρόμων με γειτονικές χώρες όπως η Αυστρία, αλλά και με την Ανατολική Ευρώπη.

Φυσικά σας ευχόμαστε να επιτύχετε στο Πανεπιστήμιο που επιθυμείτε και να περάσετε αξέχαστα χρόνια στην Ιταλία! Arrivederci!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου