Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Mεταμόσχευση... ρεκόρ

Έλληνας γιατρός μεταμόσχευσε ταυτόχρονα 8 όργανα σε βρέφος

 Αποτέλεσμα εικόνας για Mεταμόσχευση
  
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την έκβαση της εγχείρησης, που μόλις πριν από 10 χρόνια θα ήταν αδύνατη». Ο χειρουργός Ανδρέας Τζάκης δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του. Χάρη σ' αυτόν, ένα βρέφος 7 μόλις μηνών απέκτησε ελπίδες ζωής. Και έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ στον τομέα της Ιατρικής.

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ, 22/03/2004 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανδρέας Τζάκης Αλεσία Ντι Ματέο
Ο χειρουργός Ανδρέας Τζάκης (πάνω) μεταμόσχευσε 8 όργανα στη μικρή Αλέσια - εδώ, στην αγκαλιά της μητέρας της

Ο ελληνικής καταγωγής γιατρός Ανδρέας Τζάκης θεωρείται ένας από τους καλύτερους χειρουργούς στον κόσμο στον τομέα των πολλαπλών μεταμοσχεύσεων οργάνων. Στις 31 Ιανουαρίου έκανε στο Ιατρικό Κέντρο Τζάκσον Μεμόριαλ μια εγχείρηση χωρίς προηγούμενο η οποία συγκίνησε την Αμερική: μεταμόσχευσε οκτώ όργανα στη μικρή Αλεσία Ντι Ματέο, ένα βρέφος 7 μηνών από τη Γένοβα, η οποία έπασχε εκ γενετής από το σύνδρομο διαταραχής των λείων μυών, μια σπάνια νόσο που μπορεί να αποβεί μοιραία (εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του στομάχου, των εντέρων και των νεφρών).

Λαμπρή καριέρα

Με 100 τέτοιες εγχειρήσεις στο ενεργητικό του, ο δόκτωρ Τζάκης προσθέτει άλλο ένα ρεκόρ στη λαμπρή του καριέρα χάρη στην οποία έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη από το 1995. Όμως, η εγχείρηση της μικρής Αλεσία ήταν πολύ πιο περίπλοκη από όλες τις προηγούμενες. "Από την αναισθησία μέχρι τη ροή του αίματος, σε έναν ασθενή που είναι μικρός όσο μια κούκλα, όλα παίρνουν μικροσκοπικές διαστάσεις", εξηγεί ο γιατρός στην εφημερίδα "Κοριέρε ντέλα Σέρα". "H επιστημονική μου ομάδα, στην οποία μετέχουν ο Ιάπωνας Τομοάκι Κάτο και ο Ιταλός Τζενάρο Σελβάτζι, έπρεπε να συνδέσει οκτώ μικροσκοπικά όργανα που το μέγεθός τους ήταν μόλις μερικά εκατοστά".

Ο Ανδρέας Τζάκης ήθελε να ανακοινώσει το ιστορικό επίτευγμά του μόνο όταν πια θα ήταν απολύτως σίγουρος ότι η μικρή ασθενής του είχε ξεφύγει από κάθε κίνδυνο. Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο. Αν το Τζάκσον Μεμόριαλ, στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, έχει αποκτήσει τη φήμη του "νοσοκομείου της ελπίδας", αυτό σίγουρα το οφείλει στις πολλαπλές μεταμοσχεύσεις. "Ύστερα από 100 τέτοιες μεταμοσχεύσεις, έχουμε αποκτήσει μια τεράστια πείρα", λέει ο δόκτωρ Τζάκης. "Αυτή η εγχείρηση διήρκεσε 12 ώρες. H μεταμόσχευση 5 οργάνων που είχαμε κάνει πριν από δέκα χρόνια στον Ιταλό Λεονάρντο Τσιότσε είχε διαρκέσει 27 ώρες. Όσο προχωρούμε τόσο γινόμαστε καλύτεροι".

Έντερο σαν μακαρόνι

Όταν έφτασε στο Μαϊάμι, τον περασμένο Ιανουάριο, μαζί με τους γονείς της, η Αλέσια ζύγιζε μόλις 6 κιλά. Το κάθε της νεφρό δεν ξεπερνούσε το μέγεθος ενός καρυδιού και το έντερό της ήταν λεπτό σαν μακαρόνι. Το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να της είχε κοστίσει τη ζωή. Σήμερα είναι καλά. Μόνο που εξακολουθεί να τρέφεται με σωληνάκι. Ένα από τα προβλήματα με την πάθησή της είναι ότι δεν έμαθε ποτέ να τρώει κανονικά. Είναι κάτι που πρέπει να της το μάθουν οι γιατροί.

H μητέρα της Αλέσια εκφράζει την ευγνωμοσύνη της σε όλους όσους βοήθησαν και ιδιαίτερα στους συγγενείς του μικρού δότη, ενός βρέφους που σκοτώθηκε σε δυστύχημα. "Δεν θα φύγει ποτέ μέσα από την καρδιά μου αυτός ο μικρός, που χάρη στα όργανά του σώθηκε το μωρό μου", λέει η Μόνικα Ντι Ματέο.

Ιατρικό θαύμα

* Ο γιατρός. Ο δόκτωρ Ανδρέας Τζάκης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του και την άσκησή του στο Ιατρικό Κέντρο Μάουντ Σινάι της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Από το 1994 συνδιευθύνει την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

* H νόσος. H Αλέσια γεννήθηκε με μια σοβαρή δυσπλασία των εσωτερικών οργάνων, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα αχρήστευσε ζωτικά όργανα του υπογαστρίου.

* H επέμβαση. Στις 31 Ιανουαρίου μεταμοσχεύθηκαν στην Αλέσια οκτώ όργανα από ένα βρέφος που είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα: ήπαρ, στομάχι, πάγκρεας, λεπτό και παχύ έντερο, σπλήνα και νεφροί.

LINKS:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου