Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ιταλία: Επιμένει στην έξοδο από το ευρώ η Λέγκα του Βορρά

Αποτέλεσμα εικόνας για Λέγκα του Βορρά

«Αποτυχημένο πείραμα» χαρακτήρισε το ευρώ ο ηγέτης του ακροδεξιού ιταλικού κόμματος Λέγκα του Βορρά την Τρίτη (23 Ιανουαρίου), Matteo Salvini, διευρύνοντας ταυτόχρονα το χάσμα με τον εκλογικό σύμμαχό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Euractiv.com με Reuters, μεταφρασμένο από την Ειρήνη Σωτηροπούλου, 24/01/2018

Τη Δευτέρα ο κ. Μπερλουσκόνι συναντήθηκε με ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου δεσμεύτηκε ότι η Ιταλία θα κρατήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού εντός των ορίων της ΕΕ.

Τα δύο κόμματα υπέγραψαν κοινό πρόγραμμα την περασμένη εβδομάδα, θέτοντας ως βασική δέσμευση τον «τερματισμό της λιτότητας» και την «αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ», χωρίς όμως να αναφέρει την έξοδο από το ευρώ.

Ωστόσο, ο κ. Salvini εξέφρασε την ευρωσκεπτικιστική ρητορική του, αποκαλώντας το ευρώ «ένα αποτυχημένο πείραμα που έβλαψε την ιταλική οικονομία», ενώ πρόσθεσε ότι «Μια χώρα που δεν ελέγχει το νόμισμά της δεν είναι ελεύθερη χώρα».

Επιπλέον, ο κ. Salvini αμφισβήτησε τη δέσμευση του κ. Μπερλουσκόνι να κρατήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% της εθνικής παραγωγής.

Παρουσίασε, ακόμη, ως υποψήφιους του κόμματός του τους –ευωσκεπτικιστές- οικονομολόγους, Claudio Borghi και Alberto Bagnai, οι οποίοι υποστηρίζουν τόσο τον τερματισμό του περιορισμού του προϋπολογισμού, όσο και τη διάλυση της νομισματικής ένωσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Borghi, ο οποίος είναι εκπρόσωπος Τύπου για την οικονομία στη Λέγκα του Βορρά, έχει καταρτίσει σχέδιο έκδοσης μικρών ονομαστικών αξιών, άτοκων ομολόγων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που οφείλουν χρήματα στο κράτος ως πληρωμή για υπηρεσίες ή φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι το σχέδιο, το οποίο υιοθετήθηκε ως μέρος του εκλογικού προγράμματος της κεντροδεξιάς, αποτελεί μορφή παράλληλου νομίσματος που θα προετοιμάσει την Ιταλία για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ.

Η ανησυχητική συντηρητική συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει και τους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας καταλαμβάνει το 37% στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, αλλά ενδέχεται να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η Forza Italia βρίσκεται περίπου τέσσερις μονάδες μπροστά από τη Λέγκα.

Ο κ. Μπερλουσκόνι και ο κ. Salvini συμφώνησαν ότι όποιο κόμμα αποκτήσει τις περισσότερες ψήφους θα επιλέξει τον υποψήφιο για τον πρωθυπουργικό θώκο.

https://www.euractiv.gr/section/ekloges/news/italia-epimeni-stin-exodo-apo-to-evro-i-legka-tou-vorra/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου