Να τρώει ο Ρωμαίος και στην Ιουλιέτα να μην δίνει!
Είναι
αλήθεια πως η ιταλική κουζίνα θεωρείται από τις πιο ξακουστές ολόκληρου του
κόσμου και όχι άδικα. Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε αιώνια ευγνωμοσύνη για την
χώρα που μας δώρισε όχι μόνο τα μακαρόνια αλλά και την πίτσα, δηλαδή το πιο
νόστιμο και θείο φαγητό που έχει ποτέ δημιουργηθεί και για το οποίο αξίζει να
γραφτούν σονάτες και έπη. Παρόλα αυτά, ενώ εμείς είμαστε απασχολημένοι
αναλύοντας το πόσο καταπληκτική είναι η πίτσα (το καλύτερο φαγητό του
σύμπαντος) αγνοούμε μία σχεδόν εξίσου σημαντική πτυχή της ιταλικής κουζίνας που
είναι η ζαχαροπλαστική. Και ειλικρινά...εμείς χάνουμε.
02.04.2017
Αυτά είναι
15 παραδοσιακά ιταλικά γλυκά που πρέπει να γευθείς πριν πεθάνεις.
1. Bombolone
Ένα
στρογγυλό, γεναιόδωρο donut με γέμιση κρέμας το οποίο σερβίρεται ζεστό και
αχνιστό, κατευθείαν από τον φούρνο. Οι Ιταλοί το ονομάζουν "bomba"
γιατί όντως πρόκειται για θερμιδική βόμβα αλλά αν είναι κάτι να ανατιναχτεί στο
στομάχι σου, καλύτερα να είναι κάτι νόστιμο.
2. Zabaione
Mπορεί να το
ακούσεις και με το όνομα zabaglione και σερβίρεται τόσο ζεστό όσο και κρύο,
αναλόγως την εποχή. Φτιάχνεται με χτυπημένα ασπράδια αβγού μαζί με ζάχαρη και
γλυκό κρασί και συνοδεύεται από φρούτα ή μπισκότα. Είναι τόσο δημοφιλές που
υπάρχει και σε γεύση παγωτού.
3. Amaretti
Γλυκόπικρα
μπισκοτάκια με βάση το αμύγδαλο που είναι τραγανά στο εξωτερικό τους και πολύ
μαλακά στον πυρήνα. Πηγαίνουν καταπληκτικά με έναν καλοφτιαγμένο καφέ.
4. Torta
Della Nonna
Η Τάρτα της
Γιαγιάς είναι μία συνταγή που διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια και από
περιοχή σε περιοχή, όμως η γέμισή της έχει πάντα ως βασικό συστατικό το λεμόνι
ενώ στην κορυφή στολίζεται με ζάχαρη. Ένα είδος lemon pie δηλαδή, εκτός του ότι
είναι χίλιες φορές πιο νόστιμη.
5. Seada
Αυτά τα
τεράστια ravioli φτιαγμένα από σιμιγδαλένιο αλεύρι είναι το πιο διάσημο
επιδόρπιο της Σαρδηνίας. Μπορείς να τα βρεις παντού στο νησί αλλά σχεδόν
πουθενά αλλού στην χώρα, όμως αξίζει το ταξίδι. Ένα τέτοιο γλυκό είναι
τηγανισμένο και γεμισμένο με πρόβειο τυρί και ξύσμα λεμονιού. Σερβίρεται ζεστό
και περιχύνεται με μέλι, προσφέροντάς σου έναν καταπληκτικό συνδυασμό γλυκού
και αλμυρού που σε αφήνει άφωνο.
6. Cassata
Προέρχεται
από την Σικελία και ναι, είναι πολύ πράσινο. Μπορείς να το βρεις ως ένα μεγάλο
κέικ ή σε ατομικές μερίδες και φτιάχνεται από παντεσπάνι βουτηγμένο σε λικέρ,
αμυγδαλωτό, ζαχαρωμένα φρούτα, κομματάκια σοκολάτας και τυρί ricotta! Όσοι το
έχουν δοκιμάσει δηλώνουν αιώνια αγάπη και αφοσίωση.
7. Tiramisu
Δεν θα
πετύχεις πουθενά μία καλύτερη εκδοχή του διάσημου γλυκού από όταν το ψάξεις
στην χώρα που γεννήθηκε. Πόσα τελικά χρωστάμε στους Ιταλούς! Mama mia!
8.
Semifreddo
Είναι μόνο
"μισοπαγωμένο", όπως λέει και το όνομά του και βρίσκεται μεταξύ της
κρεμώδους μους και του παγωτού. Οι τρόποι σερβιρίσματος ποικίλουν αλλά η γεύση
παραμένει μοναδική κάθε φορά.
9. Gelato
Tόσα πολλά
παραπάνω από απλό παγωτό...Πρόκειται για επιστήμη που κανένας δεν κατέχει τόσο
καλά όσο οι Ιταλοί ζαχαροπλάστες. Μην γυρίσεις πίσω στην Ελλάδα χωρίς να έχεις
καταναλώσει όσο περισσότερο gelato μπορείς, ανεξαρτήτως του καιρού. Ακόμα και
να βήχεις μετά, το αξίζει.
10. Zeppole
Mικρές
μπουκίτσες τηγανισμένης ζύμης, με γέμιση κρέμας ή σοκολάτας και πασπαλισμένες
με ζάχαρη. Υπάρχουν και σε αλμυρή εκδοχή και συνοδεύονται από γαύρους.
11. Cannoli
Το πιο γλυκό
τυλιχτό που θα δοκιμάσεις στην ζωή σου και σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστο. Θα
το βρεις σε διάφορα μεγέθη, από τα μικροσκοπικά cannulicchi μέχρι τα
εντυπωσιακά μεγάλα cannoli που συνήθως σερβίρονται στο Palermo της Σικελίας.
12. Occhi di
Bue
Στρογγυλά
μπισκότα με μαρμελάδα στο κέντρο δηλαδή mini πάστα φλώρες δηλαδή ότι πιο
λαχταριστό υπάρχει για πρωινό.
13. Pandoro
Ενώ εμείς
κάθε Χριστούγεννα τρέχουμε να προμηθευτούμε Panetonne πριν εξαντληθούν για να
μην βρεθούμε ξαφνικά χωρίς κάτι να βουτήξουμε στο γάλα μας τις γιορτινές μέρες,
οι Ιταλοί ασχολούνται και με ένα άλλο εξίσου νόστιμο κέικ, του οποίου το όνομα
σημαίνει "χρυσό ψωμί". Σαφώς πιο σκληρό σε υφή από το φρουτένιο
Panetonne, το Pandoro είναι άκρως χορταστικό και άξιος αντίπαλος στην μάχη για
το ποιο θα φαγωθεί περισσότερο.
14.
Sfogliatella
Σκληρή
σφολιάτα σε σχήμα στρειδιού, με γέμιση από τυρί ricotta και καραμελωμένα
πορτοκάλια. Αγαπημένο γλυκό των κατοίκων της Νάπολης και σε λίγο και δικό σου.
15. Panna
Cotta
Tα κλασσικά
είναι και τα πιο αγαπημένα!
Τέλος, μία
πίτσα.
Για να μην
ξεχνιόμαστε!
Κρίστυ Περρή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου