Η ταραγμένη δωδεκαετία της Ιταλίας όπου αριστεροί και δεξιοί «έβαφαν» τους δρόμους με αίμα
Από τις αρχές Μαρτίου του 1968 έως και το 1980 η γειτονική Ιταλία έζησε ίσως μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της! Ήταν τα λεγόμενα «μολυβένια χρόνια», μια περίοδος που έμεινε στην ιστορία με τον όρο «η στρατηγική της έντασης».
Μέσα σε αυτή τη ταραγμένη περίοδο και συγκεκριμένα το 1975 ένα από τα πολλά αιματηρά περιστατικά έχει και «άρωμα» Ελλάδας. Την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς ο Έλληνας φοιτητής, μέλος εθνικιστικών οργανώσεων της Ιταλίας, Μίκης Μάντακας πέφτει νεκρός από τα πυρά ένοπλών αριστερών κατά τη διάρκεια συμπλοκής των δυο αντιμαχόμενων πλευρών στους δρόμους της Ρώμης.
Από τότε οι εθνικιστές σε Ελλάδα και Ιταλία, και όχι μόνο, έχουν τοποθετήσει τον Μάντακα ανάμεσα στους ήρωες του κινήματός τους, διοργανώνοντας εκδηλώσεις στη μνήμη του.
Η Ιταλική στρατηγική της έντασης
Για να κατανοήσει κάποιος τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ο Μίκης Μάντακας πρέπει να γνωρίσει το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής εκείνης.
Τα «μολυβένια χρόνια», σύμφωνα με όλους τους ιστορικούς ξεκινούν και επίσημα στις 12 Δεκεμβρίου του 1969 με την αιματηρή βομβιστική ενέργεια στην Banca Nazionale dell' Agricoltura (Αγροτική τράπεζα) της Πιάτσα Φοντάνα στο Μιλάνο. Η επίθεση αυτή κόστισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 88.
Εκείνη τη περίοδο εργάτες και φοιτητές (μέλη οργανώσεων και συνδικάτων της Αριστεράς αλλά και συλλογικοτήτων του αναρχικού χώρου) είχαν αναπτύξει μια διαρκώς αυξανόμενη αντικυβερνητική δράση. Ήταν τέτοια η έκταση και η ένταση των κινητοποιήσεων που οι Αρχές της χώρας αποφάσισαν να… αναλάβουν δράση.
Οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες καθοδήγησαν σειρά τρομοκρατικών ενεργειών, με τη βοήθεια ακροδεξιών οργανώσεων, κατηγορώντας αναρχικές και αριστερές ομάδες. Αυτή ήταν και η χρησιμότητα της βόμβας στο Μιλάνο (μόλις το 2005 η Ιταλική δικαιοσύνη κατέληξε πως υπεύθυνη για την τοποθέτηση της βόμβας ήταν η νεοφασιστική οργάνωση Νέα Τάξη) καθώς λίγες ώρες μετά την φονική έκρηξη άρχισαν οι συλλήψεις επιφανών στελεχών του αντικυβερνητικού μετώπου.
Ένας από τους συλληφθέντες ήταν ο Αναρχικός εργάτης σιδηροδρόμων Τζουζέπε (Πίνο) Πινέλι ο οποίος αφού κρατήθηκε παραπάνω, από όσο όριζε ο Νόμος, για ανάκριση, ξημερώματα της 16ης Δεκεμβρίου έπεσε από τον τέταρτο όροφο του αστυνομικού μεγάρου. Αυτοκτονία είπε η αστυνομία, δολοφονία υποστήριξαν οι σύντροφοί του. Οι αντικρουόμενες εκδοχές των αστυνομικών, πάντως, «φούντωσαν» τα σενάρια της δολοφονίας.
Ο θάνατος του Πινέλι έγινε γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο από το έργο του Dario Fo «Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικού» και ταυτόχρονα «παντιέρα» στα χέρια Αναρχικών και αριστερών.
Στα χρόνια που ακολούθησαν το αίμα έρεε άφθονο στους δρόμους της Ιταλίας. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αριστερούς. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο κατά τη διάρκεια μαχών στους δρόμους.
Πέρα από αυτό όμως, στα 12 χρόνια μεταξύ του 1969 και του 1980, συνολικά σημειώθηκαν 4.298 τρομοκρατικές επιθέσεις (πάνω από το 60% αυτών των επιθέσεων αποδίδεται σε παρακρατικές ακροδεξιές ομάδες) με χειρότερη αυτή που έγινε στις 2 Αυγούστου 1980 όταν μια βόμβα εξερράγη στην αναμονή της δεύτερης θέσης του σιδηροδρόμου της Μπολόνια (προπύργιο του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος). Από αυτή την επίθεση 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό εμφυλίου πολέμου δεν θα πρέπει να λησμονηθεί και η αιματηρή δράση των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» οι οποίες, στη κορυφαία στιγμή της δράσης τους, τον Μάρτιο του 1978 απαγάγουν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Άλντο Μόρο τον οποίο εκτελούν τον Μάϊο της ίδιας χρόνιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου