Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Die Welt: Κινδυνεύει η Ιταλία να μετατραπεί σε νέα Ελλάδα;

Βασιζόμενη στις μειωμένες προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά αλλά και το κλείσιμο της «βαλκανικής οδού», η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» αναρωτιέται: «Θα γίνει η Ιταλία η νέα Ελλάδα»;


Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Angelino Alfano, έχει ήδη δηλώσει πως η εκτροπής της διαδρομής είναι αναπόφευκτη, καθώς «το κλείσιμο της βαλκανικής οδού από τις χώρες της περιοχής, δεν θα αποτρέψει τις μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
Οι πρώτες μαζικές ροές μάλιστα αναμένονται, σύμφωνα με τους Ιταλούς αξιωματούχους, στις αρχές του Απριλίου.
Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα οι αφίξεις στα νησιά της νότιας Ιταλίας έφτασαν τις 13.000, αριθμός αυξημένος κατά +36% σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία πέρυσι.
Μια επίσης πιθανή διαδρομή, πιο ασφαλής, είναι και αυτή μέσω Αλβανίας, με την μετέπειτα μετάβαση με βάρκες στην Ιταλία.
«Θα έχουμε μία επανάληψη της ιστορίας», φοβάται ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του ιταλικού Κοινοβουλίου, Pier Ferdinando Casini, ο οποίος τονίζει ότι θα μεταφερθούν μαζικά πρόσφυγες από τους Αλβανούς διακινητές στην Ιταλία, όπως είχε γίνει πριν 20 χρόνια, με τους Αλβανούς μετανάστες.
Οι διακινητές μάλιστα έχουν πλέον συλλάβει νέες… επιχειρηματικές ιδέες, καθώς προτρέπουν έναντι αδράς αμοιβής (περίπου 5.000 ευρώ το άτομο) τους μετανάστες, να ταξιδέψουν «με ασφάλεια» στην Ιταλία, με κάποιο εμπορικό πλοίο.

Τribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου