Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Εκατοντάδες λεηλατημένα αρχαιολογικά αντικείμενα επιστράφηκαν στην Ιταλία

Εκατοντάδες λεηλατημένα αρχαία αντικείμενα που σύμφωνα με τις αρχές είχαν περάσει από τα χέρια του Λονδρέζου εμπόρου τέχνης Robin Symes και προορίζονταν για πώληση στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας επιστράφησαν στην Ιταλία, σύμφωνα με τους επικεφαλής των ιταλικών αρχών.

 Τα τεχνουργήματα, που χρονολογούνται από τον 7ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ., ανακαλύφθηκαν πριν δύο χρόνια σε μία μονάδα αποθήκευσης στο Freeport της Γενεύης την οποία οι ερευνητές αντιστοίχισαν με τον Symes, και επεστράφησαν στην Ρώμη φέτος σύμφωνα με τις αρχές. 

Τα freeports είναι συνήθως αφορολόγητοι χώροι αποθήκευσης όπου οι έμποροι τέχνης και οι πλούσιοι συλλέκτες μπορούν να φυλάξουν έργα τέχνης.    "Το Freeport της Γενεύης είναι ο μεγαλύτερος ανεξερεύνητος αρχαιολογικός τόπος παγκοσμίως" δήλωσε ο Daniel Berger, σύμβουλος του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, αναφερόμενος στον μεγάλο όγκο αρχαιολογικών αντικειμένων που είναι καταχωνιασμένα εκεί.    

Ο στρατηγός Mariano Mossa, επικεφαλής της στρατιωτικής μονάδας κατά της κλοπής έργων τέχνης, αποκάλεσε την ανάκτηση των τεχνουργημάτων υπόδειγμα "Ιταλικής και Ελβετικής συνέργειας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον τομέα αυτό." 

α κομμάτια αυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ρωμαϊκές και ετρούσκικες σαρκοφάγοι, χάλκινα αντικείμενα και λίθινα γλυπτά ζώων, και εκατοντάδες ζωγραφισμένα σπαράγματα αγγείων από έναν ναό του 6ου π.Χ. αιώνα στο Cerveteri, και παρουσιάστηκαν σε  συνέντευξη τύπου την Τρίτη. Βάζα από την Απουλία ώστε να μπορέσουν να φυγαδευθούν ευκολότερα από την Ιταλία παρουσιάστηκαν μαζί με τις πολαρόιντ από τις παράνομες ανασκαφές στην Νότιο Ιταλία όπου ανακαλύφθηκαν. Τα αντικείμενα αυτά είχαν λεηλατηθεί πριν από δεκαετίες, όπως φαίνεται από τις ημερομηνίες στις ιταλικές και αγγλικές εφημερίδες μέσα στις οποίες ήταν τυλιγμένες σύμφωνα με τους ερευνητές.    

Ο Ιταλός υπουργός πολιτισμού, ο Dario Franceschini, είπε ότι τα αντικείμενα θα παραχωρηθούν στα αντίστοιχα μουσεία των περιοχών από τις οποίες είχαν λεηλατηθεί.     

Ο Symes κάποτε ήταν ένας από τους σημαντικότερους εμπόρους αρχαιοτήτων αλλά ενεπλάκη σε μια σειρά ερευνών και κατηγορήθηκε για αρχαιοκαπηλία, κυρίως ελληνικής και ιταλικής προέλευσης. Τα πρόσφατα χρόνια δεκάδες αντικείμενα που είχε εμπορευθεί ο Symes κατέληξαν σε ιδιωτικές συλλογές αλλά και σε μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη και το J. Paul Getty Museum στο Λος Άντζελες, τα οποία επιστράφηκαν έπειτα από την επιβεβαίωση της παράνομης προέλευσης τους.     Ο Symes δεν θα διωχθεί στην Ιταλία καθώς τα εν λόγω αδικήματα έχουν παραγραφεί. 

Στο Λονδίνο έχει κατατεθεί αγωγή με σκοπό την επιστροφή στην Ιταλία και την Ελλάδα άλλων έργων που βρίσκονται στην κατοχή του Symes.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου