Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Πόλη στην Ιταλία θέλει να μειώσει τους ζητιάνους με ποινές σε όσους δίνουν ελεημοσύνη Ο δήμαρχος και μια φιλανθρωπική οργάνωση εξηγούν το σκεπτικό

Μια ιταλική πόλη αποφάσισε να καταπολεμήσει το πρόβλημα των ζητιάνων, επιβάλλοντας πρόστιμα και ποινές όχι στους ίδιους τους ζητιάνους, αλλά σε όσους τους δίνουν χρήματα.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων της παραθαλάσσιας πόλης της Bordighera, στην περιοχή της Λιγουρίας, στην βορειοδυτική Ιταλία, ότι επανειλημμένα ενοχλούνται από ζητιάνους.   

Είναι «άσκοπο  να τιμωρήσεις εκείνους που δεν μπορούν ή δεν θα είναι ποτέ σε θέση να πληρώσουν τα πρόστιμα», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Giacomo Pallanca.   

"Δεδομένου ότι συχνά πίσω από αυτό το φαινόμενο κρύβονται συμμορίες,  θα πρέπει να εξαλειφθεί αποθαρρύνοντας αυτούς που προσφέρουν τα χρήματα,"  τόνισε ο  ίδιος  σε  τοπική εφημερίδα.  "Για όποιον είναι πραγματικά σε κατάσταση ένδειας, υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες", πρόσθεσε ο Steven Barnes από μια φιλανθρωπική οργάνωση, τονίζοντας ότι υποστηρίζει την απόφαση του δημάρχου.   "Όχι μόνο είναι ταπεινωτικό να ρίξεις μερικά μικρά νομίσματα σε ένα πρόσωπο στο δρόμο, αλλά είναι πολύ καλύτερο να του δείξουμε γνήσια συμπόνια και καλοσύνη»,  είπε.  

«Μια κίνηση σαν αυτή εξαλείφει επίσης τον κίνδυνο της υποστήριξης του οργανωμένου εγκλήματος του δρόμου ή το να τροφοδοτείται η έξη στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά», σημείωσε, εξηγώντας την απόφαση.   "Λίγα νομίσματα εδώ και εκεί δεν πρόκειται να πάρουν έναν άνθρωπο από το δρόμο, ή να νοικιάσουν ένα σπίτι για αυτόν, ή να συμβάλουν με οποιονδήποτε τρόπο βιώσιμο σε μια εκ νέους  σταθεροποίηση της ζωής του,"  επισήμανε επίσης, σύμφωνα με το rt.com.   

Αν και η επαιτεία είναι ακόμα ελεύθερη νομικά σε εθνικό επίπεδο στην Ιταλία, ορισμένες πόλεις και κωμοπόλεις ζουν κάτω από τους δικούς τους κανόνες. Το 2008 στη Βενετία απαγορεύτηκε η ζητιανιά με πρόστιμα από 25-50 ευρώ για εκείνους που επαιτούν στο δρόμο.   

Η επαιτεία απαγορεύεται επίσης στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα  τιμωρείται με μέχρι και έξι μήνες στη φυλακή, ενώ στη Νορβηγία και την Αυστρία  απαγορεύεται σε ορισμένες περιοχές.         

Η φιλανθρωπική οργάνωση προτείνει αντί για χρήματα, να δίνονται στους ζητιάνους   κάλτσες, σαμπουάν ή μια τσάντα ψώνια από σούπερ μάρκετ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου