Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Φραντσέσκο Τότι: Έτσι άρχισε ο μύθος!

Είναι ο Θρύλος της Ρόμα! Το Σύμβολο της ομάδας και αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές και γκολ στην ιστορία των "τζιαλορόσι"! Ο μύθος του Φραντσέσκο Τότι ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου 1993!

Στο άκουσμα της λέξης Ρόμα, η δεύτερη που έρχεται αυτόματα στο μυαλό όλων είναι: Φραντσέσκο Τότι! Λογικό, αφού ο "Καπιτάνο" είναι η ζωντανή ιστορία της ομάδας της Ρώμης!

Αυτός που συνέδεσε το όνομά του μόνο με αυτόν τον σύλλογο, αυτός που συγκαταλέγεται στους Κορυφαίους Ιταλούς όλων των εποχών, αυτός, που θεωρείται από πολλούς ως ο Μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε αυτή την φανέλα!

Γέννημα-θρέμμα Ρωμαίος, ο Φραντσέσκο Τότι ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ηλικία των 8 ετών στην Φορτιτούντο και εν συνεχεία στην Σμιτ Τραστέβερε και στην Λοντιγκιάνι!

Γρήγορα σημειώθηκε στα μπλοκάκια των σκάουτερς, που παρακολουθούσαν αυτές τις ηλικίες, αλλά η μητέρα του αρνήθηκε μια καλή προσφορά της Μίλαν, αφού ήθελε ο αγαπημένος της γιός να παραμείνει στην «Αιώνια Πόλη». Και μολονότι η ομάδα του (Λοντιγκιάνι) είχε συμφωνήσει να τον παραχωρήσει στη Λάτσιο, την τελευταία στιγμή ο Τζίλντο Τζιανίνι, ένας εκ των σκάουτερς της Ρόμα, έπεισε τους γονείς του να προτιμήσει την έτερη ομάδα της πρωτεύουσας το 1989 σε ηλικία 13 ετών.

Αγωνιζόμενος για τρία χρόνια στην ομάδα Νέων της Ρόμα, έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα σαν ΧΘΕΣ στις 28 Μαρτίου 1993 σε ένα παιχνίδι με τη Μπρέσια στο "Μάριο Ριγκαμόντι" για την 25η αγωνιστική της Serie A.

Ο τότε προπονητής των Ρωμαίων, Βουγιαντίν Μπόσκοφ έδωσε εντολή να μπει στο παιχνίδι στο 88’ αντικαθιστώντας τον Ρουτζέριο Ριτσιτέλι.

Αυτό ήταν το "βάπτισμα του πυρός" για τον πολλά υποσχόμενο Φραντσέσκο Τότι, που έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 16,5 ετών, σε μια αναμέτρηση, που -για την ιστορία- έληξε με νίκη 2-0 της Ρόμα, χάρη στα τέρματα των Κανίγια (23’) και Μιχάηλοβιτς (29’).

Ήταν μια κακή χρονιά για τον σύλλογο, που τερμάτισε στην δέκατη θέση, αλλά η συγκεκριμένη σεζόν έμεινε στην ιστορία, αφού γεννήθηκε το νέο σύμβολο της ομάδας!

Την επόμενη χρονιά, μέτρησε οχτώ συμμετοχές στο πρωτάθλημα και άλλες δύο στο κύπελλο και από το 1995 πήρε τη φανέλα στο… σπίτι του.

Ο Φραντσέσκο Τότι γρήγορα υπό τις οδηγίες του Ζντένεκ Ζέμαν έγινε ο ηγέτης των «τζιαλορόσι» και τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι στις 31 Οκτωβρίου 1998 και σε ηλικία 22 ετών, πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και μέχρι σήμερα αποτελεί τον νεότερο αρχηγό ομάδας στη Serie A.

Η απόλυτη καταξίωση ήρθε την σεζόν 2000-01, όταν με προπονητή τον Φάμπιο Καπέλο, οδήγησε τη Ρόμα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2001.

Ήταν το τρίτο στην ιστορία του συλλόγου και πρώτο μετά από 18 ολόκληρα χρόνια. Με τη Ρόμα πανηγύρισε επίσης την κατάκτηση δύο κυπέλλων και δύο σούπερ καπ, τα οποία είναι μάλλον λίγα…

Η εθνική Ιταλίας αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην καριέρα του Φραντσέσκο Τότι, ο οποίος πανηγύρισε με τη φανέλα της «σκουάντρα ατζούρα» το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στον αλησμόνητο τελικό με τη Γαλλία, που κρίθηκε στα πέναλτι.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν μια ρεβάνς για τον χαμένο τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με τους «τρικολόρ», έξι χρόνια νωρίτερα.

Πάντως, τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, τον κατέκτησε το 1996, με τη φανέλα της Under 21. Αυτοί είναι οι συλλογικοί τίτλοι του 39χρονου πλέον άσου, ο οποίος σε αυτά τα 23 χρόνια έχει στην τροπαιοθήκη του δεκάδες ατομικούς τίτλους.

Μολονότι στις 27 Σεπτεμβρίου θα συμπληρώσει 40 χρόνια ζωής, ο Φραντσέσκο Τότι δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Η φετινή χρονιά δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε, αφού μετράει όλες κι όλες έξι συμμετοχές στη Serie A και δύο στο Champions League και συνολικά 247 λεπτά.

Η αλήθεια είναι ότι ο τραυματισμός που τον κράτησε τρεις μήνες εκτός δράσης (αρχές Οκτωβρίου-αρχές Ιανουαρίου) έπαιξε ρόλο, αλλά εξίσου αλήθεια είναι ότι μετά την έλευση του Λουτσιάνο Σπαλέτι στις 13 Ιανουαρίου 2016, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα.

Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου ο ίδιος έχει δηλώσει δυσαρεστημένος και ότι το καλοκαίρι θα ήταν καλύτερα να αποχωρήσει, αφού δεν βρίσκεται στα πλάνα του προπονητή.

"Καταλαβαίνω ότι λόγω ηλικίας θα πρέπει να παίζω λιγότερο, αλλά θα είναι άσχημο να τελειώσω έτσι την καριέρα μου, μετά από όσα έχω δώσει στη Ρόμα. Απαιτώ περισσότερο σεβασμό για όλα όσα έχω κάνω γι’ αυτόν τον σύλλογο» δήλωσε πρόσφατα ο "Καπιτάνο".

Τι να πεις, ότι έχει άδικο; Δεν έχει, αλλά πολλές φορές στο παρελθόν, το φινάλε δεν είναι όπως το ονειρεύεται κάποιος.

Το δίκαιο για τον Φραντσέσκο Τότι είναι να κλείσει την καριέρα του με τη φανέλα που δόξασε και δοξάστηκε, αλλά ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό, επί της ουσίας δεν θα αλλάξουν και πολλά.

Ούτε η καριέρα του θα… αμαυρωθεί, ούτε η γνώμη των φιλάθλων θα αλλάξει. Ο "Καπιτάνο" αποτελεί θρύλο για την Ρόμα και η ιστορία θα γράψει ότι παραμένει ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου και αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές και γκολ στην ιστορία του συλλόγου! Τελεία και παύλα…

Δείτε εδώ το βίντεο:

Sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου