Στο Τυρρηνικό πέλαγος, κάπου μεταξύ Ρώμης και Νάπολης, υπάρχει μια εγκαταλελειμμένη βραχονησίδα με τεράστια ιστορία.
Το μικροσκοπικό νησάκι Σάντο Στέφανο υπήρξε για δύο αιώνες το «Αλκατράζ» της Ιταλίας, με μια φυλακή υψίστης ασφαλείας από την οποία πέρασαν μαφιόζοι, ληστές, αναρχικοί, πολιτικοί κρατούμενοι και μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων. Τώρα η ιστορική βραχονησίδα αναμένεται να γίνει το σύμβολο της προσπάθειας του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να αυξήσει την ιταλική επιρροή στην ΕΕ και να αναμορφώσει τα όργανα της Ενωσης.
Η φυλακή-φρούριο, η οποία χτίστηκε από τους Βουρβόνους τη δεκαετία του 1770 πάνω στο στρογγυλό νησάκι Σάντο Στέφανο και έκλεισε το 1965, σήμερα είναι εντελώς παρατημένη. Πυκνή βλάστηση και φραγκόσυκα καλύπτουν τώρα τα κελιά της και το γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου κάποτε έπαιζαν οι κρατούμενοι εναντίον των δεσμοφυλάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο Ρέντσι έχει υποσχεθεί να επενδύσει 80 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταμόρφωση της πεταλόσχημης φυλακής- φρουρίου σε μια «Ευρωπαϊκή Σχολή» που θα εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς ηγέτες των θεσμών της ΕΕ. Σε αυτήν θα μπορούν να παρακολουθούν προγράμματα μαθητείας φοιτητές από κάθε γνωστικό αντικείμενο, ενώ οι απόφοιτοί της θα μπορούν να εργαστούν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε διάφορα πόστα, ως αξιωματούχοι, ευρωβουλευτές, ειδικοί και ερευνητές.
Ιταλική ανάκαμψη
Ο Ρέντσι ελπίζει ότι η ιταλική εκπαίδευση των μελλοντικών ηγετών της ΕΕ θα «χτυπήσει» τη γερμανική πρωτοκαθεδρία στη «γηραιά ήπειρο» και θα αυξήσει την επιρροή της χώρας του στους θεσμούς της. Για να το πετύχει αυτό επιθυμεί να δημιουργήσει μέσω της «Ευρωπαϊκής Σχολής» μια δυναμική ομάδα αξιωματούχων της ΕΕ που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ενωση, προπάντων μέσω αλλαγών στην οικονομική πολιτική της.
Από την άνοδό του στην εξουσία πριν από δύο χρόνια ο Ματέο Ρέντσι έχει καταστήσει προτεραιότητα της πρωθυπουργικής του θητείας τη μεταρρύθμιση των οργάνων της ΕΕ, τα οποία θεωρεί ότι ασφυκτιούν από τη γραφειοκρατία και τη δημοσιονομική λιτότητα, ενώ διαμαρτύρεται συχνά για τη γερμανική κυριαρχία στην Ενωση. Θεωρεί ότι με την υπερβολική γραφειοκρατία της Κομισιόν παραβλέπονται τα πιο σημαντικά για την αναζωογόνηση της οικονομίας: επενδύσεις, μέτρα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και περισσότερα χρήματα στις τσέπες των εργαζομένων.
«Ο Ρέντσι αγωνίζεται για μια Ευρώπη προσανατολισμένη στην ανάπτυξη απέναντι σε μια Ευρώπη που κυριεύεται από τη λιτότητα, η οποία έχει αποδειχθεί αντιπαραγωγική σε δύσκολες οικονομικές περιόδους», είπε ο Ιταλός βουλευτής Τζιανπάολο Γκάλι του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι. «Φυσικά ο Ρέντσι το κάνει αυτό προπάντων για την Ιταλία», είπε ο Γκάλι, αναφερόμενος στην «Ευρωπαϊκή Σχολή», εξηγώντας ότι η Ιταλία «χρειάζεται τις κατάλληλες πολιτικές για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψή της» μετά τη «χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου της».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Εthnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου