Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΄70 -΄80

To Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο παρουσιάζει την έκθεση “ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΄70 -΄80” (συλλογή αρχείου του ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ)


To Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, στα πλαίσια της μεγάλης τριετούς διοργάνωσης για τη χαρακτική και την έντυπη τέχνη « PRINT FEST» στην Αθήνα, συνδιοργάνωσης  του Δήμου Αθηναίων και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών,  παρουσιάζει την έκθεση “ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΄70 -΄80” (συλλογή αρχείου του ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ)

Εγκαίνια: Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, ώρα 19.00
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 22 Μαρτίου 2016

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 
ΔΕΥΤΕΡΑ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.00 - 17.00  
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00 – 13.30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών - Pandolfini  & Σιατερλή συνεχίζοντας την προσπάθειά του να στηρίζει τη χαρακτική έκφραση και τη διάχυσή της στον κοινωνικό ιστό οργανώνει έκθεση ιταλών καλλιτεχνών συνεργατών του - δεκαετίες ’70 & ΄80 - σε σύμπραξη με  Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, ένα φορέα με τον οποίο έχει αναπτύξει μακρόχρονες σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια της μεγάλης τριετούς διοργάνωσης για τη χαρακτική και την έντυπη τέχνη « PRINT FEST» στην Αθήνα, συνδιοργάνωσης  του Δήμου Αθηναίων και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Στις αίθουσες του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου παρουσιάζονται χαρακτικά έργα σαραντατεσσάρων καλλιτεχνών -ως επι το πλείστον έργα χαλκογραφίας - που οριοθετούν  μεγάλο μέρος της διαδρομής της  χαρακτικής στην Ιταλία  των δεκαετιών ’70 και ‘80.  Στον κατάλογο του «PRINT FEST»  την έκθεση συνοδεύει κείμενο του  ιταλού θεωρητικού της τέχνης Bruno Bandini.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των:
ARTIBANI, BECCARI, BENTINI, BERTOZZI, BOSCHINI, CALABRIA, CAMPUS, CANDINI, CHECCHI, CORBARA, DI MARCO, DI STEFANO GIOVANNI, DI STEFANO NUNZIO, FERRANTI, FERRARI, FIORAVANTI, FRANCHI DONATELLA, FRANCHI GIANCARLO, GANNA, GREEN, GRASSITELLI, GUERRA, LEONΙ CARLO, LEONI MARIO, MILANESE, MORΙ, ΟRIOLI, PANDOLFINI, PERNICE, POGGESCHI, PULINI, QUINTILI, REGGIANNI, SBANO, SCARABELLI, SERAFINI, SIATERLI, SOLENDO, SUGHI, TAVANTI, TERZIARI, VERGHERIO, VESPIGNANI, VISANI.

Κείμενο του Bruno Bandini

Κι ύστερα; 
Σε μια εμπνευσμένη διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο του Stanford, ο Steve Jobs καλούσε τους φοιτητές «να γίνουν τρελοί», γιατί μόνο μέσα από την άσκηση της τρέλας τους θα κατάφερνε να απελευθερωθεί η φόρτιση της δημιουργικότητας που ο κόσμος έχει ανάγκη. Στο βάθος, ο γκουρού της Αpple δεν είχε καθόλου άδικο: χρειάζεται μια δόση τρέλας για να επαληθεύσουμε αν το χάρισμα είναι πραγματικά αληθινό, αν κάτω από την εκμάθηση των τεχνικών, κρύβεται το ταλέντο. 

Συμπέρασμα: υπάρχουν πράγματα που χάρις στην προσοχή και την εφαρμογή μαθαίνονται, οι τεχνικές, και άλλα που δυστυχώς δεν μπορούν να διδαχτούν. Το ταλέντο ανήκει σ’ εκείνα τα «πράγματα», σ’ εκείνες τις ικανότητες που ξεφεύγουν από κάθε διδασκαλία. 

Ο Pino Pandolfini και μαζί του η Δήμητρα Σιατερλή, όχι μόνο τίμησαν «το χάρισμα» που έμοιαζε να κατέχουν - την ικανότητα να κάνουν να μιλήσει η γλώσσα της Χαρακτικής - μα κατάφεραν, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, να το προσφέρουν σε άλλους καλλιτέχνες που ήθελαν να μετρηθούν με τη δύσκολη γραμματική της χαρακτικής. Να δουλεύεις για σένα και να δουλεύεις  μαζί με τους άλλους, να ακολουθείς το πάθος σου και να ενεργείς έτσι ώστε και οι άλλοι να πλησιάζουν την εκμάθηση των τεχνικών διαδικασιών που υποστηρίζουν αυτό το πάθος. Οι « ιταλικές ρίζες» αυτής της σύμπραξης αποτελούν την απόδειξη της «τρέλας» τους, της ευχαρίστησης  μιας ανακάλυψης που δεν μοιάζει  να τελειώνει ποτέ,  δεν ικανοποιείται ποτέ, που δεν εξαντλείται ποτέ. 

Ο Pandolfini κι η Σιατερλή αναρωτήθηκαν, πριν από πολλά χρόνια: κι ύστερα; Που σημαίνει: αφού μαθαίνεις τις παραδόσεις και τις  πτυχές μιας γλώσσας, τι άλλο είναι δυνατό να κάνεις; Πέρα από τις  αρχικές διεκδικήσεις, τι  κάνεις στη συνέχεια; Τρέλα ή μη, πώς μπορείς να επιδείξεις την προσωπική σου - αληθινή ή υποθετική - καλλιτεχνική «ποιότητα»; Όταν απουσιάζει ένας τέτοιος σχεδιασμός, η «τρέλα» μπορεί, κάποιες φορές, να τροφοδοτηθεί από ένα στοίχημα. Το να μετρηθεί, δηλαδή, το ταλέντο τους παραθέτοντας αυτή τη «δωρεά» με άλλες, διαφορετικές  εμπειρίες, με διαφορετικούς δημιουργικούς σχεδιασμούς, με μια πληθώρα εικόνων ικανών να φανερώσουν την ευρύτητα λύσεων του χαρακτικού ίχνους,  τη ζωντάνια ενός φρούτου που μπορεί να γευτεί κανείς με το βλέμμα.

Πληροφορίες
Ημερομηνία: Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016 - Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016
Ωράριο: 19:00
Τόπος: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών


Σε συνεργασία με: 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ - PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ

Είσοδος ελεύθερη

Ιicatene.esteri.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου