Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Πρόσωπο – κλειδί συνδέει τις δύο υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας σε Γενεύη και Ιταλία

Πριν από λίγες μέρες το Μουσείο J.P Getty επιστρέφει στην Ιταλία μία κεφαλή του Άδη του 4ου αιώνα που είχε κλαπεί τη δεκαετία του ’70 από ιερό της θεάς Δήμητρας στην Μοργκαντίνα.  
 Φωτό: © Ministère public genevois

Λίγες μέρες αργότερα, η Ελβετία επιστρέφει στην Ιταλία – και μετά από αστυνομική επιχείρηση – θρίλερ – 45 κιβώτια αρχαιολογικών θησαυρών των Ετρούσκων ανεκτίμητης αξίας και σε εξαιρετική κατάσταση.   

Τα ευρήματα είχαν εντοπιστεί σε αποθήκη στο Φρίπορτ της Γενεύης, ύστερα από συντονισμένες κινήσεις του Τμήματος Εγκλημάτων Τέχνης της ιταλικής αστυνομίας σε συνεργασία με τις ελβετικές αρχές.   

Ποιο είναι το – φαινομενικά – αόρατο νήμα που συνδέει τις δύο υποθέσεις και μάλιστα, ενώ ούτε το Getty έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα της κεφαλής, αλλά και το ιταλικό υπουργείο πολιτισμού προετοιμάζεται για συνέντευξη Τύπου – για το θέμα του θησαυρού των Ετρούσκων – μέσα στις επόμενες ημέρες; 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph πίσω από την υπόθεση των Ετρουσκικών αρχαιοτήτων βρίσκεται ο καταζητούμενος βρετανός έμπορος Τέχνης Ρόμπιν Σάιμς, που το όνομα του χρόνια τώρα απασχολεί τις αρχές, έγινε δε ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα, λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της Σχοινούσας, με τις εκατοντάδες αδήλωτες αρχαιότητες σε αποθήκες του νησιού.   

Στον Σάιμς διαπιστώθηκε ότι ανήκε – εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια - η αποθήκη των θησαυρών στη Γενεύη, ενώ οι προεκτάσεις της συγκεκριμένης υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας είναι αδύνατον να διερευνηθούν ακόμη. Ωστόσο,   πιστεύεται ότι η υπόθεση των Ετρούσκων ανοίγει την πόρτα και για άλλες υποθέσεις – και ελληνικών αρχαιοτήτων – που βρίσκονταν εδώ και χρόνια παράνομα στην ιδιοκτησία του Σάιμς.  

 Τι προβληματίζει, ωστόσο, αρχαιολόγους και αρχές; Το γεγονός ότι τα ευρήματα της Γενεύης, σπάνια δείγματα του πολιτισμού και των νεκροπόλεων των Ετρούσκων συνδέονται με ευθεία γραμμή με τις παράνομες ανασκαφές στην Ούμπρια. Εκεί και ειδικότερα στο χωριού Ορβιέτο παραθέριζαν τακτικά, από το 1999 και μετά, ο Σάιμς, μαζί με τον συνεργάτη του Χρήστο Μιχαηλίδη, σε εποχές που το όνομα του δεν είχε ακόμη πρωταγωνιστήσει σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα αρχαιοκαπηλίας στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Σάιμς το 2005 είχε καταδικαστεί σε 2 χρόνια φυλάκισης για εμπλοκή σε διεθνές κύκλωμα παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων (μία από τις σοβαρές κατηγορίες που τον βαρύνουν), ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος περίπου 7 μήνες αργότερα.   

Για την πλούσια έκνομη δραστηριότητα του έχουν γραφτεί ακόμη και βιβλία, τα οποία τον συνδέουν με κάποιες από τις πιο γνωστές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, ανά τον κόσμο… 

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες αγωγές και δικαστικές διώξεις, εναντίον του και σχεδόν αμέσως μετά τον ανεξιχνίαστο θάνατο του επί χρόνια φίλου και συνεργάτη του, Χρήστου Μιχαηλίδη, ωστόσο ο Σάιμς, στα 71 του σήμερα, φαίνεται να συνεχίζει ένα ασυναγώνιστο σερί λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων που μέχρι σήμερα δεν γνώρισε φρένο.   

Πηγή: www.lifo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου