Περικοπές των συντάξεων χηρείας προωθεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.
Το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο τις ημέρες αυτές συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, προβλέπει έως τώρα ότι για την χορήγηση των νέων συντάξεων χηρείας θα πρέπει να συνυπολογίζεται η όλη κινητή και ακίνητη περιουσία των δικαιούχων. Αν οι απολαβές τους ξεπερνούν κατά τρεις φορές την κατώτατη σύνταξη (η οποία δεν ξεπερνά τα πεντακόσια ευρώ τον μήνα), θα αρχίζουν, όπως όλα δείχνουν, οι περικοπές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα ποσά που θα εξοικονομηθούν θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση ειδικού ταμείου που στηρίζει πολίτες σε κατάσταση ένδειας.
Ασαφές παραμένει ακόμη το αν οι εν λόγω μειώσεις θα αφορούν και τις συντάξεις χηρείας οι οποίες ήδη χορηγούνται σε Ιταλούς πολίτες. Η κυβέρνηση Ρέντσι το αποκλείει, τονίζοντας δια στόματος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Τζουλιάνο Πολέτι ότι «το μόνο που θα γίνει με το συγκεκριμένο μέτρο είναι ότι θα ξεπερασθούν κάποιες ανορθόδοξες καταστάσεις». «Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνησή μας θέλει να στηρίξει και όχι να αφαιρέσει οικονομικούς πόρους από τους πολίτες», συμπληρώνει ο Πολέτι.
Ωστόσο οι επικεφαλής των ιταλικών συνδικάτων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και ζήτησαν να ορισθεί επείγουσα συνάντηση με τον πρόεδρο της επιτροπής της βουλής που είναι αρμόδια για θέματα απασχόλησης Τσέζαρε Νταμιάνο.
Παράλληλα, από την αντιπολίτευση, ο αντιπρόεδρος της βουλής και κύριο στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο κάνει λόγο για «απαράδεκτη επίθεση κατά των συντάξεων χηρείας» με στόχο «δήθεν να καταπολεμηθεί η φτώχεια, περιορίζοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Ιταλών».
Το θέμα θεωρείται από τα πλέον «ευαίσθητα» και η κυβέρνηση Ρέντσι, τονίζουν πολλοί σχολιαστές, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τους χειρισμούς της, καθώς στις αρχές Ιουνίου, οι Ιταλοί θα κληθούν να ψηφίσουν για την ανανέωση των δημοτικών συμβουλίων των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.
Στο μεταξύ, το παρατηρητήριο του ιταλικού ιδρύματος κοινωνικών ασφαλίσεων Inps έκανε σήμερα γνωστό ότι το 2015 δημιουργήθηκαν συνολικά 764.129 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η τηλεόραση της Rai, το 41% των θέσεων αυτών είναι μερικής απασχόλησης. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταρρύθμιση του εργασιακού, η οποία διευκολύνει τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων αλλά και τις απολύσεις, όπως και στα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν στις επιχειρήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου