Το κύριο θέμα είναι, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει και πάλι τα επόμενα χρόνια μια κοινότητα, ή θα είναι μόνον ένα συμβόλαιο», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι, κατά την διάρκεια παρέμβασής του στην ιταλική Γερουσία.
Στην ομιλία του ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ένωσης, ο κ. Ρέντσι πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γεννήθηκε για να ανακόψει τον κόσμο που βρίσκεται εκτός συνόρων της, αλλά ως τόπος που γεννά ενθουσιασμό και είναι σε θέση να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τον υπόλοιπο, τον αξιολογότερο κόσμο. Αν αυτό δεν συμβαίνει, σημαίνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και εμείς οι Ιταλοί έχουμε το χρέος να το θέσουμε υπόψη».
Ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει, η Μεγάλη Βρετανία, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά «δεν μπορούν να γίνουν δεκτά, παθητικά, όλα τα αιτήματα του Λονδίνου». Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, κατέστησε σαφές ότι «η χώρα του τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού, και η επιστολή του Τουσκ πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση».
Αναφερόμενος, τέλος, στο προσφυγικό, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε:«Υπάρχει μια αρχή σεβασμού των κανόνων: όποιος δεν έχει δικαίωμα στην υποδοχή πρέπει να σταλεί πίσω στο σπίτι του, το λέμε από την πρώτη ημέρα. Αλλά αν τους επαναπατρισμούς τους κάνει η Ένωση, αυτό είναι ένα συγκεκριμένο έργο, αν τους αναλάβουν οι χώρες μέλη είναι άλλο φιλμ. Στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών η Ιταλία είναι εκείνη η οποία προχώρησε στους περισσότερους επαναπατρισμούς, κι όμως, υπάρχει η γενικευμένη αντίληψη ότι δεν είναι αρκετοί».
Ο Ματτέο Ρέντσι θεωρεί, τέλος, ότι «πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο δίκαιο για το άσυλο και όχι ξεχωριστοί κανόνες», ενώ, ολοκλήρωσε την παρέμβασή του τονίζοντας ότι «είναι σαφώς ξεπερασμένοι οι καιροί κατά τους οποίους οι κυβερνήσεις, κατά τις διαπραγματεύσεις, κρύβονταν πίσω από τους μυωπικούς κανόνες της Συνθήκης του Δουβλίνου. Σήμερα δεν υπάρχει κανείς που να μην καταλαβαίνει ότι τι θέμα είναι ευρωπαϊκό».
Tribune.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου