Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

O Ντάριο Φο υπέρ του Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους της Λέσβου και της Λαμπεντούζα

Υπέρ της πρότασης του Ιταλού σκηνοθέτη Τζανφράνκο Ρόζι να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους της Λέσβου από κοινού με αυτούς της Λαμπεντούζα τάχθηκε ο νομπελίστας συγγραφέας Ντάριο Φο.

«Είναι μια υπέροχη ιδέα και την υποστηρίζω. Κατά την άποψή μου δεν θα ήταν μόνον μια συμβολική αναγνώριση, αλλά και πραγματική, για όλα όσα προσφέρουν κάθε μέρα οι κάτοικοι των νησιών αυτών της Μεσογείου, για να επιζήσουν οι άνθρωποι που φτάνουν στις ακτές τους», δήλωσε ο Ντάριο Φο.   

«Οι κάτοικοι της Λέσβου και της Λαμπεντούζα απέδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί να είναι αλληλέγγυος κανείς, ότι μπορεί να υποδέχεται και να δείχνει ανοχή χωρίς να οικοδομεί τείχη και χωρίς να υποστεί η ζωή του φοβερές συνέπειες», τόνισε επίσης.   

Ο Φο ενθουσιάστηκε με την πρόταση του Ρόσι, ο οποίος γύρισε το ντοκιμαντέρ Fuocoammare που πραγματεύεται την περιπέτεια των ανθρώπων στον ιταλικό αυτό σταθμό της ζωής τους. "Δεν το είδα το ντοκιμαντέρ αλλά διάβασα ότι δεν εστιάζει την προσοχή του στους ναυαγούς αλλά στους κατοίκους του νησιού, στους ψαράδες και τους νέους που συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς μισαλλοδοξία, στους γιατρούς και τους εθελοντές που δουλεύουν μέρα και νύχτα. Είναι μια χειρονομία που δεν απαιτεί έπαινο ή οφέλη", είπε μεταξύ άλλων ο Φο, σύμφωνα με την Ρεπουμπλικα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου