Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο - Παρεμπόδισαν ιταλικό ερευνητικό

H κορβέτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Bodrum» (F-501) προσέγγισε τα ξημερώματα του Σαββάτου το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Odin Finder» που πραγματοποιούσε εργασίες μετα από άδεια που είχαν εκδώσει με την Προαγγελία 198/2016 οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, ζητώντας από το ιταλικό πλοίο να διακόψει τις εργασίες και να αποχωρήσει, υποστηρίζοντας ότι κινείται σε περιοχή της τούρκικης υφαλοκρηπίδας.

Αθήνα: Μία ακόμη τουρκική πρόκληση, η τρίτη μέσα σε λίγα 24ωρα, έλαβε χώρα σήμερα, δείχνοντας πως η Άγκυρα αμφισβητεί πλέον όλο το status quo στο Αιγαίο.

Υπήρξε αμέσως κινητοποίηση στην Αθήνα και δόθηκε εντολή στην φρεγάτα «Σπέτσαι» (F-453) να σπεύσει στην περιοχή.

Πάρα το γεγονός ότι ζητήθηκε από την τουρκική κορβέτα να αποχωρήσει ώστε να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες του ιταλικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με πληροφορίες το «Bordrum» παραμένει ακόμη στην περιοχή σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από το «Odin Finder», ενώ το ιταλικό σκάφος συνοδεύεται από την ελληνική φρεγάτα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το «Odin Finder» φέρεται να έχει μισθωθεί από την εταιρία η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και πόντιση του καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ελλάδα και θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια (EuroAsia Interconnector). Και αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο έργο, που αποφασίστηκε στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Λευκωσία.

Πρόκειται για την τρίτη τουρκική πρόκληση, καθώς είχαν προηγηθεί η προκλητική ΝΟΤΑΜ με την οποία η Τουρκία αμφισβητούσε το δικαίωμα της Ελλάδας να αναλάβει την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης για τους τρεις αξιωματικούς του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο άλλα και η έξοδος του τούρκικου ερευνητικού σκάφους «Cesme» (Α-599) για «επιστημονικές έρευνες» στην «καρδιά» του Αιγαίου.



Πηγή: philenews. ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου