Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Αβέβαιο το μέλλον του κινήματος 5 Αστέρων μετά το θάνατο του “καθοδηγητή” Τ. Καζαλέτζιο

Ο Τζιανρομπέρτο Καζαλέτζιο, ο «γκουρού» του Γκρίλο και των 5 Αστέρων, ο ιδεολογικός νους και καθοδηγητής του κινήματος εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο στις 12 Απριλίου, αφήνοντας το κίνημα ορφανό και δημιουργώντας δύσκολες συνθήκες για τη συνέχειά του. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Τζιανρομπέρτο Καζαλέτζιο

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Piepoli, το 59% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο θάνατός του θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για το Κίνημα 5 Αστέρων.
Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, δεν ήθελε να δημιουργήσει ένα κόμμα, αλλά τελικά το έκανε. Μισούσε την τηλεόραση, αλλά αναγκάστηκε να αποδεχτεί τις συνεντεύξεις των στελεχών του κινήματος στα κανάλια. Ήταν εναντίον του νεποτισμού, αλλά προωθούσε το γιο του. Κατανόησε την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής, εκμεταλλεύτηκε την αλλεργία των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, τα κόμματα, τα συνδικάτα, όπως εκμεταλλεύτηκε και το αίτημα νομιμότητας απέναντι στην ασυδοσία των ελίτ. Αγαπούσε την τάξη, αλλά ισχυριζόταν ότι πίστευε στην οριζόντια δράση των πολιτών. Ο Ντάριο Φο, που μίλησε στην κηδεία του Καζαλέτζιο, τον θεωρούσε άνθρωπο με μεγάλη κουλτούρα, με «τεράστιες γνώσεις», αλλά «μετριόφρονα».
Είναι πάντως βέβαιο ότι το Κίνημα θα συναντήσει τεράστιες δυσκολίες στο μέλλον, γιατί τα ηγετικά στελέχη (όπως ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα και ο Λουίτζι Ντι Μάιο) που βλέπουν τον εαυτό τους ως υποψήφιο πρωθυπουργό και θέλουν να αναλάβουν τα ηνία, θα αντιμετωπίσουν μεγάλα οργανωτικά προβλήματα, αφού πολλές πόλεις δεν θα έχουν καν υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου, λόγω των συνεχών εσωτερικών συγκρούσεων. Επίσης, θα πρέπει να απαντήσουν στις πολλές κριτικές για έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας και διαφάνειας.

Η απώλεια του Καζαλέτζιο πιθανό να θέσει υπό αμφισβήτηση και τον ίδιο τον Μπέπε Γκρίλο, ενώ ο Ντάβιντε Καζαλέτζιο, γιος του θανόντος, κληρονομεί το μπλογκ. Πιθανό ο θάνατος του «γκουρού» του κινήματος να πείσει τον Γκρίλο να εγκαταλείψει κάθε πολιτικό ρόλο, πέραν του «πατέρα του κινήματος», ή να τον ωθήσει να αναλάβει ο ίδιος τα ηνία, για να αποφύγει τον κίνδυνο κεντρόφυγων δυνάμεων μέσα στο κίνημα.

Τόνια Τσίτσοβιτς
Epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου